0
Вщ щат ДДС до 10 дни за големи инвестиции, съобщава "Пари". ДДС ще се възстановява до 10 дни след подаване на декларацията при изпълнение на големи инвестиционни проекти с български стоки. Това е залегнало в правилника за приложение на Закона за ДДС, съобщил зам.-министърът на финансите Гати ал Джебури пред вестника. Правилникът вече е подписан от финансовия министър Милен Велчев и ще бъде публикуван в Държавен вестник в близките дни. Срокът, в който се връща ДДС за сделки в страната, в момента е 45 дни. А от началото на годината вносът на стоки за реализиране на инвестиционни проекти на стойност над 10 млн. лв. на практика е освободен от ДДС, но само срещу разрешение от министъра на финансите. Целта е насърчаване на инвестициите, облекчения ползват и българските доставчици, обясни зам.-министър Гати ал Джебури.

Правни проблеми ще намалят цените на ЕРП, пише още "Пари". Между 40 и 50 млн. лв. е предлагала българска фирма за покупката на мажоритарния дял (до 67%) от Електроразпределение-Столично, научил вестникът. Това е най-голямото дружество сред седемте ЕРП, обявени за приватизация. Консултантът по сделките е BNP Paribas. В момента в енергийното министерство се обсъждат докладите на консултанта, но не се дискутират цени и начини за приватизация. По информация на ведомството раздържавяването на електроразпределителните дружества трябва да започне в средата на годината. В почти всички дружества има неизяснени правни проблеми със собствеността на съоръженията. За нея претендират общини и заводи, а до 2008 г. тя трябва да е собственост на съответното ЕРП. Това вероятно ще е един от проблемите, който ще доведе до намаляване на цените на дружествата.

"Пламен Петров: Добре е държавата да вземе поне 35% дивидент от печалбата на БТК", четем още в "Пари". Печалбата на БТК няма нищо общо с новия собственик на компанията, заяви транспортният министър Пламен Петров. Какъв ще бъде дивидентът от печалбата на мениджърския екип, ще реши общото събрание на компанията. Той може да е от 0 до 100%. Когато инвеститорът е подавал оферта, той не е знаел, че държавата ще поиска да си плати дивидент. В момента АП води преговори с купувача по всички параметри, включително и по дивидента. Има два варианта. Ако дивидентът се разпределя преди сключването на сделката, той може да бъде и 100%. Ако се разпределя след приватизацията, добре е в държавата да отидат поне 35% от него, защото след приватизацията дивидентът се разпределя от акционерите. Чистата печалба на БТК за м.г. е 115 млн. евро и не е без значение държавата да си прибере дивидент от нея, каза Пламен Петров. Има всички шансове да се появи трети GSM оператор на пазара. Не е ясно дали купувачът на БТК ще поиска дела на БТК в "Мобиком".

Предлагат лизингови схеми за финансиране на МСП, информира още "Пари". Финансиране на технологичното преоборудване на малките и средните предприятия в контекста на присъединяването им към Европейския съюз посредством лизингови схеми е поредният ангажимент на Българската стопанска камара за създаване на допълнително финансиране за тези фирми. В тази връзка предстои и подписване на рамково споразумение между БСК, "Юнионбан"к и "Юнионлизинг" ЕАД. Поради затруднения достъп до финансови ресурси е необходимо популяризирането на нетрадиционните форми на финансиране като лизинг, рискови фондове и рисков капитал, както и гаранционен фонд за МСП, смятат от БСК.

България очаква с 8-12% повече чужди туристи, съобщава "Дневник". Въпреки войната в Ирак тази година чуждите туристи у нас се очаква да бъдат с 8-12 на сто повече от 2002 г., каза зам.-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов, който отговаря за сектора. Прогнозата се основава на информация от хотелиери и туроперотори. Няма белези, че военната операция срещу Багдад ще предизвика отлив на туристи и откази от записвания за летния сезон. Това обяви в понеделник Хаджиниколов. Според него страната не е сред рисковите държави за почивка, каквито са Мароко, Египет, Тунис, Турция, Кипър. Няма опасност от провал на чартърната програма за лятото заради разположените американски военни части на летището в Сарафово, заяви още Хаджиниколов.

"Булгаргаз" може да шокира индустрията с нови цени, пише още "Дневник". Цената на природния газ да бъде увеличена с между 4% и 7% от началото на април заради повишаване на цената на доставките от "Газпром". Това предлага "Булгаргаз" на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР). В момента цената на природния газ е 280.06 лева с ДДС за 1000 кубически метра. Държавната газова компания иска повишение и в таксата за пренос от 25 на 30 лв. за 1000 куб. метра. "Агрополихим" може да спре, ако предложението се приеме", заяви членът на съвета на директорите на девненското дружество Филип Ромбо пред "Дневник". Настояваме за предварителна информация за цените, за да можем да си направим сметката, обясни той. Природният газ заема 85% от разходите на "Агрополихим" и е основна суровина за производство. По думите на Ромбо увеличението е необяснимо, при условие че има намаление с 25% в курса на долара спрямо еврото.

Четири световни компании преговарят за" Мобилтел", информира още "Дневник". Българският мобилен оператор "Мобилтел" може да смени собствениците си, пише в последния си брой авторитетното австрийско списание "Профил". Според информация на изданието четири известни компании са заявили преди няколко седмици пред инвеститорската група около Мартин Шлаф интереса си към "Мобилтел". Това са английската "Водафон", скандинавските "Телиа/Сонера" и "Теленор", както и "Телеком Аустрия", чийто президент Хайнц Зунд от няколко месеца е в надзорния съвет на "Мобилтел". Собственикът на мобилния оператор Мартин Шлаф не е пожелал да коментира, но само е заявил, че не може и не иска да назове имена. "За нас винаги е било ясно, че нашият ангажимент няма да е за вечни времена", изтъква обаче пред "Профил" партньорът на Шлаф Херберт Кордт. Според изданието няколко дни Шлаф e бил на кратко посещение в София, където се срещнал с местни бизнес партьори, високопоставен правителствен служител и инвестиционни банкери.

С част от парите от Москва ще изплащаме външен дълг, пише "Сега". Русия плати $32,2 млн. от дълга си към България. Вчера парите бяха преведени по сметка на финансовото ни министерство. "Възприемам го като подарък за рождения си ден", пошегува се финансовият министър Милен Велчев. Средствата ще отидат в бюджета и във фискалния резерв, съобщиха от министерството. Тази част от руския дълг, която ще влезе в бюджета, може да се използва за всичко, обясниха от министерството. Парите, които ще отидат във фискалния резерв, щели да послужат за плащания по външния дълг. Първоначално споразумението предвиждаше Русия да плати $35 млн. от дълга си с доставки на ядрено гориво.

Жп билетите няма да поскъпват, успокоява "Сега". "Лекото повишение на превозваните товари от началото на годината и падащите цени на горивата предотвратяват повишението на цените на билетите", каза генералният директор на БДЖ Владимир Дунчев. Железницата преговаря дори за закупуването на 20-30 нови мотриси. Немските железници - "Дойче Бан", и БДЖ ще правят смесена фирма, която може да е първият алтернативен жп превозвач у нас. Това съобщи вчера транспортният министър Пламен Петров. Предложението на германския превозвач е да поеме транспортирането на тежкотоварни камиони от българо-сръбската до българо-турската граница. БДЖ не разполага с такива платформи. Това се прави от "Дойче Бан" в Унгария, Австрия и др. Така превозвачите спестяват от пътните такси, повишават безопасността и осигуряват време за почивка на шофьорите. "За нас това ще означава свежи пари за ремонт на жп инфраструктурата, тъй като новият превозвач ще плаща такси за преминаването по жп мрежата", каза Петров.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Технологии Преди 9 минути

А1 предлага иновативни фиксирани ТВ планове

Русия атакува критична инфраструктура в украинската Ивано-Франковска област

Русия атакува критична инфраструктура в украинската Ивано-Франковска област

Свят Преди 10 минути

Отломки от дронове са причинили пожари

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

България Преди 32 минути

България е на второ място в Европа по ръст на цените

Юлия Навална, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални

Юлия Навалная сред най-влиятелните личности на списание „Тайм“ за 2024 година

Свят Преди 38 минути

Признанието идва след трагичната смърт на съпруга ѝ

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

България Преди 47 минути

Сериозен трафик и тапи от коли заради пороя има по бул. "Владислав Варненчик", в посока към летището

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

България Преди 53 минути

Все още няма регулации, които да ги забраняват, но Европейският съюз работи над това, обясни експерт

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

Свят Преди 56 минути

Разрешението до голяма степен облекчаваше петролния пазар на южноамериканската страна

<p>Ето къде плащат 18 хил. евро, за да спиш и лежиш</p>

Ето къде плащат 18 хил. евро за два месеца спане и лежане

Свят Преди 1 час

Как е възможно да ни платят 18 хил. евро за два месеца спане четете в следващите редове

<p>Развръзка с барикадиралия се мъж в София</p>

Полицията изведе барикадиралия се мъж в София

България Преди 1 час

Той е настанен за принудително лечение в Центъра за психично здраве

Силно земетресение разтърси Япония, има пострадали (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Япония, има пострадали (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Епицентърът на труса е бил между островите Кюшу и Шикоку

Мистерията с „безпрецедентния“ древен паметник, открит във Франция

Мистерията с „безпрецедентния“ древен паметник, открит във Франция

Свят Преди 2 часа

Повече за мистерията около паметника четете в следващите редове

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любовния живот на октоподите може да прочетете в следващите редове

Ленивец

Вижте как ленивец спря движението на оживена улица в Коста Рика (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Подобни инциденти са изключителна рядкост по света

Около 100 българи са блокирани на летището в Дубай

Около 100 българи са блокирани на летището в Дубай

Свят Преди 2 часа

Страната беше обхваната от силни дъждове, които предизвикаха наводнения

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

Свят Преди 3 часа

27-те решиха също да засилят санкциите срещу Иран след ракетното нападение на Техеран над Израел

Празник днес имат всички с хубавите имена...

Празник днес имат всички с хубавите имена...

Любопитно Преди 3 часа

Ето кой има имен ден на 18 април