0
От 1 януари 2004 г. ще бъде въведена система за събиране на такси за преминаване по първокласните пътища у нас, съобщава "Стандарт". Ще бъде приложена "винетна" система, според която облагането на автомобилните превозвачи е за време и за определени пътни участъци. Системата ще тръгне от ниски нива и постепенно ще достигне до размери, достатъчни да покриват разходите за поддръжка на пътищата. В момента само чуждите превозвачи плащат за преминаването през страната ни, но таксите за тях са много по-високи от максимално допустимите по европейските изисквания, обясни зам.-министърът на транспорта Златолина Мукова.

До 2007 г. таксите за български и чужди превозвачи ще се изравнят. През миналата седмица е бил обсъден и въпросът за поставянето на тахографи, с които да се засича времето за тръгване, спиране и т.н. Предстои да се приеме наредба, която ще задължи всички превозвачи да монтират тахографи, ако извършват национални превози и обществен транспорт над 50 километра. Един такъв уред струва около 1000 евро.

Обмисля се данъкът върху автомобилите да отпадне още от следващата година, коментира пътните данъци и "Новинар". Данъкът ще се замени с пътна такса. Тя ще се изчислява на базата на мощността, пробега и теглото на возилото. Предвижда се да има основна такса за мощността и теглото на колата и допълнителна - за пробега му. С въвеждането на таксата облагането на автомобилите ще стане адекватно на повредите, които нанасят на пътищата и околната среда. Събраните пари пък ще отиват за ремонти на пътищата и за екология.

Плащането на пътни такси ще стане с въвеждането на винетна система. Винетките са маркер, който се поставя на предното стъкло и удостоверява, че таксата е платена. От финансовото министерство потвърдиха, че разглеждат идеята за отпадане на данъка за колите, но това щяло да стане най-рано от 2004 г.

Финансово-индустриална групировка "Рей холдинг" заяви желанието си да получи пълен лиценз за пътнически и товарни превози, съобщи директорът на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" Георги Николов, цитиран от "Дневник". От началото на годината БДЖ беше разделена на две дружества - на превозвач и на инфраструктура, което позволи навлизането на частни компании.

"Рей холдинг" обещава да осигури пътнически превози по направлението Запад - Изток и да поеме част от губещите линии на БДЖ, но документите й са непълни, обясни Николов. Според него новият конкурент на железниците сам ще определя тарифите си и ако осъществя нелоялна конкуренция на БДЖ, ще бъде наказан от Комисията за защита на конкуренцията. Лицензът ще струва 40 хиляди лева.

Допълнително ще се плаща инфраструктурна такса според разстоянието.
Холдингът в момента притежава около 60% от жп индустрията в страната - собственик е на ремонтно-възстановително предприятие "Кьоне" в София и на железопътно-ремонтните заводи в Карлово и Русе. "Рей холдинг" членува и в бизнесорганизацията "Възраждане".

Отпадат задължителните бандероли за износ на бутилираните спиртни напитки и тютюневите изделия, пиши "Монитор". Това е записано в промените в данъчно?процесуалния кодекс, одобрени от парламента късно в сряда. Депутатите решиха още тютюневите изделия, предназначени за търговски обекти, лицензирани за безмитна търговия, ще се продават само с поставен върху опаковката надпис "For duty free only", вместо с хартиени бандероли.

Друга промяна в ДПК пък предвижда откриването на ДДС сметка да бъде задължително, но ползването й да е доброволно. Облекчен режим за възстановяване на данъчния кредит - в 45-дневен срок, се предвижда за лице, което платило не по-малко от 80 на сто от начисления му за периода данък по ДДС сметката, прие парламентът. Срокът за възстановяване на данъчния кредит по принцип е 3 месеца.

Солени глоби чакат търговците, които предлагат на пазара теглилки, неотговарящи на изискванията, предупреждава "Стандарт". Ако уредите не отговарят на изискванията, санкцията е между 1000 и 5000 лева. Това предвижда новият закон за измерванията, който депутатите гласуваха изцяло на първо четене в парламента вчера. Производителите на теглилки са длъжни да ги приведат в съответствие с новите изисквания до 2 години след влизането на закона в сила. По-малък е срокът за производителите на предварително опаковани продукти или бутилки. Те разполагат с 6 месеца, за да отговорят на изискванията на закона.

На заседанието на Министерския съвет се очаква да бъде дадено съгласие да бъде увеличен под условие капиталът на Банковата консолидационна компания (БКК), като й се прехърлят 75% от капитала на "Банка ДСК", съобщава "Дневник". Сега БКК притежава 25% от бившата спестовна каса, като след прехвърлянето ще държи общо 100% от нея. Предвижда се акциите на МС да бъдат апортирани по номинал (всяка от по един лев), като по този начин капиталът на БКК ще се увеличи с 52,5 милиона лева и ще достигне 78,498 милиона лева.

Прехвърлянето се очакваше да стане още в началото на април, след като в края на март съветът на директорите на БКК прие стратегията за приватизацията на ДСК. С този ход на правителството се решават на практика два проблема. Единият касае проблема с т. нар дребни акционери в банковия холдинг, които сега притежават 2,3% от капитала му. След транзакцията тяхното участие ще спадне до 0,76%, а държавата ще има останилите 99,24%. Така при закриването на БКК през 2004 г. миноритарните собственици ще получат по-малка ликвидационна квота. От друга страна като едноличен собственик на ДСК банковият холдинг ще има по-голяма свобода при продажбата.

Австрия може да влезе в първата тройка на страните с най-големи инвестиции в България в най-скоро време. Това прогнозира шефът на българо-австрийското дружество Карл Блеха по време на посещението си във Варна вчера, съобщава "Монитор". Бившият министър на вътрешните работи на Австрия припомни че крупни австрийски компании са проявили интерес да инвестират в България по време на посещението на премиера Симеон Сакскобургготски във Виена през март т.г.

Според Карл Блеха, който е сред инициаторите на идеята австрийски пенсионери да летуват в морските ни курорти преди началото на активния туристическия сезон, нито една туристическа страна в Европа не предлага по- добри условия и по-изгодни цени.
През тази година само в курорта "Албена" ще летуват 10 000 австрийски граждани, стана ясно вчера.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Докторе, имам депресия, ръцете ми треперят, чувствам се като нищожество... - Ясно. Кога си заминава тъща ви?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 1 минута

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 30 минути

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 2 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 3 часа

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 3 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 3 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 3 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 4 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 4 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Британският министър: По-силните връзки между Китай и Русия застрашават демокрацията

Свят Преди 4 часа

Лидерите на Русия и Китай обещаха в четвъртък "нова ера" на своето партньорство между двете страни

сссссссссссс

Васко Василев посвири и поговори лично с крал Чарлз (СНИМКА)

България Преди 5 часа

Виртуозният българин публикува снимка с монарха в личния си профил в Instagram

<p>Украйна е унищожила всички&nbsp;37 дрона, изстреляни от Русия</p>

Украйна е унищожила всичките 37 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 5 часа

Цели са били множество места в страната, включително столицата Киев

<p>Енергийният министър заминава за САЩ заради реакторите за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</p>

Енергийният министър заминава за САЩ заради реакторите за АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 6 часа

Малинов ще обсъди възможности и за участие в реализацията на проекти в българския енергиен сектор

<p>Изкуственият интелект се пробва с въпрос&nbsp;от матурата за БЕЛ&nbsp;- как се справи?</p>

Кой се справи по-добре с въпрос от матурата - зрелостниците или изкуственият интелект?

България Преди 6 часа

Вижте кой надделя в импровизираната битка - Chat GPT или учениците

Нова Каледония

Стотици полицаи на крак във Франция в битка за контрола върху Нова Каледония

Свят Преди 6 часа

Повече от 600 души срещу барикадите, блокирали 60-километровия път