0
"Икономист": ЕС може да поиска от България да изчака до 2010 г. Съществува сериозно съмнение, че през 2007 г. изобщо ще има ново разширяване, ако се окаже, че единствено българите са готови дотогава, пише ДНЕВНИК, позовавайки се на прогнози на списание "Икономист". България може би ще получи предложение от ЕС да изчака две-три години отвъд 2007 г., за да се даде "глътка въздух" на Румъния и шанс на Хърватия да навакса.

Публикацията съвпадна със специалното заявление за пресата на германския депутат Гернот Ерлер, в което той предупреди България и Румъния, че приемането им в ЕС през 2007 г. не е гарантирано.

Зам.-председателят на фракцията на Социалдемократическата партия на Германия определи като "опасност" евентуалните уверения, които ръководствата на двете държави дават на населението, че след 4 години автоматично ще влязат в ЕС. "Те събуждат фалшиви надежди, които не са от полза за по-нататъшните необходими, но често пъти и болезнени модернизационни стъпки", казва Ерлер.

Енергийното министерство измисли начин да заобиколи Агенцията за приватизация при предстоящата продажба на топлоцентралите чрез създаването на обща структура, наречена производствен холдинг, пише ДНЕВНИК. Енергийният министър Милко Ковачев вече е създал ведомствена група, която работи по осъществяването на идеята.

Тя наподобява схемата при продажбата на банките, извършена от Банковата консолидационна компания, а не от Агенцията за приватизация. Подобен механизъм ще бъде използван и при раздържавяването на "Булгартабак".

В производствения холдинг освен ТЕЦ "Варна", чието ръководство се сочи за инициатор на предложението, ще влязат ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Марица изток 2". Новата структура ще се разпорежда с активи за милиарди левове. "Можем да очакваме, че в бъдеще ще има гръцки и румънски интегриран пазар и българските централи ще бъдат изложени на конкуренцията му", каза енергийният министър Милко Ковачев.

От 2004 г. болниците да получават финансиране от Министерството на здравеопазването (МЗ) за извършена дейност и от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лечение на определени диагнози, т.нар. клинични пътеки. Този нов вариант за финансиране ще обсъждат тази седмица между първо и второ четене на проектобюджета МЗ, НЗОК, Министерството на финансите и Националното сдружение на общините. Целта е болниците да престанат да трупат дългове с години.

За първи път идеята беше лансирана от председателя на управителния съвет на НЗОК и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев. Министърът на здравеопазването Славчо Богоев обаче настояваше финансирането на общинските болници да премине изцяло към касата. Мотивът е, че законът не позволява на министерството да превежда пари на общинските болници, тъй като не е техен собственик.

Еднокилограмовият бял хляб ще струва по 1,60 лв. през декември, а 1 кг. франзела - по 2,10 лв, пише СЕГА. Това показват прогнозни данни на Института за устойчиво развитие, огласени вчера. Според прогнозите хляб "Добруджа" ще се продава дори по-скъпо от белия - по 1,80 лв. Причината била, че за белия хляб през февруари ще се появи дефицит.

Според изчисленията на експертите от института поскъпването на различните видове хляб през последните 10 месеца е от 81,82% до 167%. Данните бяха огласени вчера от лидера на Национално сдружение - БЗНС Яне Янев. "След Нова година се очаква шоково повишение на всички основни хранителни продукти заради зърнената криза", алармира Янев.

Следвала криза с млякото, защото животните няма да имат какво да ядат. Той обясни, че в момента имало не повече от 450 000 т зърно, а за изхранване на населението били необходими още 640 000 т. До следващата реколта можели да се изкарат не повече от 200 000 тона зърно.

От днес започва работа по независимата оценка на Европейската комисия за социално-икономическите последици от затварянето на реактори в АЕЦ "Козлодуй". Тя ще се извършва в продължение на 3 месеца от две фирми, избрани с конкурс от Еврокомисията - холандската "Аркадис" и германската "Плеядис".

Всяко лице, инвестирало над 3 млн. лв. в свободна икономическа зона, се освобождава от плащане на корпоративен данък или данък върху доходите за следващите 5 години. Това предлагат в свой проект четирима депутати от групата на НДСВ: Анели Чобанова, Даниел Вълчев, Златка Бобева и Алеко Кюркчиев.

Според тях за инвестиция от 1 млн. лв. трябва да се предвиди нулеви данъци само за 3 години. Свободните зони според царските хора ще се управляват от акционерни дружества, чийто ангажимент е да изграждат основната инфраструктура и обектите в зоната. Разрешение за създаване на зона трябвало да се иска писмено от финансовото министерство като се представи икономическа обосновка, програма за развитие удостоверяване на първоначалните средства за проекта.

Близо 1 млн. души живеят под прага на бедността, сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от СТАНДАРТ. През 2002 г. 12,6% от домакинствата в страната са карали с 66,33 евро на месец, или с по-малко от 793 евро на година. Праг на бедност се считат доходи под 60% от средните у нас.

През последните години границата се увеличава, а броят на най-бедните домакинства намалява, сочат данните на НСИ. През 1999 г. прагът на бедност у нас е бил 630 евро, или 52,5 евро на месец. За страните кандидатки за членство в ЕС той е 1475 евро, или 123 евро на месец. Това е 2,3 пъти повече отколкото за България.

За страните от ЕС прагът на бедност е 7334 евро на година, или 611 евро месечно. Това означава, че бедняците в Европа взимат 12 пъти повече, отколкото социално слабите нашенци. Ако от доходите на хората се махнат социалните помощи, то 15,6% от домакинствата ще са под прага на бедността.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

България Преди 4 часа

Матева: Подготовката на ЦИК върви нормално

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

България Преди 4 часа

„Сиела Норма“ ще отговаря и за транспорта на машините

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Свят Преди 6 часа

Разследването е в рамките на новия Закон за цифровите услуги на ЕС

Парламентът уважи ветото на президента Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът уважи ветото на президента Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

България Преди 7 часа

ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха "за" промените, а останалите парламентарни групи бяха "против"

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

България Преди 8 часа

Между първо и второ четене в деловодството на парламента бяха входирани над 20 становища, които обаче не бяха разгледани

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Свят Преди 9 часа

Мерчан глоби Тръмп с по 1 000 долара за девет конкретни нарушения

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

България Преди 10 часа

Катастрофата е станала на пътя Пловдив - Кричим

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

България Преди 10 часа

Над 200 млн. лв. са от преструктуриране на сметките на Държавен фонд „Земеделие“

Станишев заяви, че се връща в България

Станишев заяви, че се връща в България

България Преди 10 часа

Станишев: Тези европейски избори са изключително важни, бих казал дори съдбовни

Доставихме военно-техническа помощ на Украйна

Доставихме военно-техническа помощ на Украйна

България Преди 10 часа

Министерството на отбраната ще продължава да оказва военна и военно-техническа помощ за Украйна

Шарън Стоун  на благотворителната гала вечер на фондацията АМФАР в Кан

Съдят Шарън Стоун за причинена катастрофа

Любопитно Преди 11 часа

Инцидентът се е случил в Лос Анджелис в края на юни миналата година

д

Опасност да се срути и друга стена на „Струма”

България Преди 11 часа

Автомагистралата остава затворена

Израелската полиция застреля турчин, след като той намушка с нож полицай

Израелската полиция застреля турчин, след като той намушка с нож полицай

Свят Преди 11 часа

Полицията идентифицира нападателя като 34-годишен турски гражданин

Обрат: Нулево ДДС за брашното и хляба до края на годината

Обрат: Нулево ДДС за брашното и хляба до края на годината

България Преди 11 часа

Надценката на хляба, която слагат хранителните магазини да не бъде повече от 15%

Археолози откриха уникална находка в череп от XVIII в.

Археолози откриха уникална находка в череп от XVIII в.

Любопитно Преди 11 часа

Скелетът е на човек, който е починал на 50-годишна възраст преди повече от два века