0
Пв вителството ще избира купувачите на 12 структуроопределящи предприятия, свързани с националната сигурност, информира вестник "Пари". Това предвиждат поправки в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, одобрени от министрите вчера. Сделката за БТК ще продължи по старата процедура, защото има избран купувач.

Според министрите сделката за "Булгаратбак" трябва да се върне на ниво оферти и да наддават трите кандидата. Според Агенцията за приватизация досегашната процедура продължава без "Tobacco Capital Partners". Последната дума по всички сделки за дружествата от специалния списък без БТК ще има парламентът. Решенията на правителството и АП няма да се обжалват.

Междуправителствената българо-руска комисия няма за цел да обсъди конкретна схема за изплащане на руския дълг към България. Това ще направят впоследствие финансовите министерства на двете страни, допълва изданието. Ще се договаря схема за изплащане в брой на 49 млн. долара, които България трябваше да получи под формата на ядрено гориво. Това според Николай Василев е по-изгодно за България.

Енергийният министър Ковачев потвърди, че до края на 2002 г. АЕЦ "Козлодуй" не е получила доставка на ядрено гориво за 35 млн. долара, както е записано в споразумението за изплащане на дълга между двете страни, и причината според него е вътрешноруска, тъй като очевидно има проблем между производителя на ядрено гориво и руското финансово министерство за конкретно изплащане на сумата по бартер.

Правителството зададе по-конкретни очертания на рамката, в която трябва да се вместят общините при изготвянето на бюджетите си за тази година. След като бюджет 2003 определи какви средства ще получат общините, на своето заседание кабинетът реши и как да бъдат разпределени те по тримесечия.

Министрите приеха Постановлението за изпълнение на държавния бюджет за 2003 г. Бюджетът предвижда 697,800 млн. лв. приходи от данъка върху общия доход да бъдат преотстъпени на общините. През първото тримесечие те ще получат 23%, през второто - 24%, и съответно 24 и 27% за третото и четвъртото, съобщи зам. финансовият министър Кирил Ананиев.

Разчетено е и разпределението на допълващата субсидия, която е за 270,9 млн. лв. За първото тримесечие на общините ще бъдат предоставени 30% от нея, 25% - за второто, през третото - 25%, и оставащите 20% - през последното тримесечие на 2003 г.

Списъкът с безплатните или частично платените лекарства за тази година, подготвян от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), отново изостри битката между българските и чуждестранните фармацевтични компании, коментира "Дневник". Основната причина са цените на медикаментите, които касата ще се съгласи да покрива частично или напълно. Списъкът трябва да бъде одобрен до началото на март и ще бъде част от здравния договор за тази година.

Пазарният дял на българските лекарства през 2002 г. падна до 34%, докато през 2001 г. беше 41 на сто, заяви в четвъртъка директорът на "Софарма" Огнян Донев. За тази година в бюджета на НЗОК за медикаменти са предвидени 162,7 милиона лева, докато през миналата година за тази цел бяха разходвани около 240 милиона лева.

"Всичко, което в момента става в България, включително и медийни мероприятия, водят до това да няма български лекарства", каза Донев. Като един от главните фактори за 7-процентния спад производителите посочиха хаоса с въвеждането на ДДС върху българските медикаменти през януари - февруари 2002 г.

Отрицателно неофициално становище на дирекция "Информационни технологии" в Европейската комисия ще забави приемането на новия закон за далекосъобщенията. В сряда заради евродоклада парламентарната комисия по евроинтеграция отложи придвижването на проекта за първо четене. Липсата на нов закон, след отпадането на монопола на БТК от 1 януари тази година, още повече ще изнерви телекомуникационния пазар.

Най-засегнати от забавянето се оказват частните радиа и телевизии, чиито лицензи изтичат след месец. Конкурсите за нови лицензи, от друга страна, са блокирани от жалби на неуспели кандидати. Липсата на нов закон ще усложни и ситуацията около БТК, която опитва да запази пазарния си дял и се надява, че новите регулации ще въведат правила в конкуренцията с т.нар. алтернативни оператори. Дружествата, които предлагат евтини телефонни разговори през интернет от своя страна остават с неизвестните за това по какъв ред ще бъдат лицензирани.

В сряда надзорният съвет на Агенцията за приватизация (АП) одобри проект на списък на дружества с държавно участие в капитала, при приватизацията на които ще се допуска плащане с непарични платежни средства, пише още вестникът. Този списък е годишен и се отнася за 2003 г. Разликата със списъка от миналата година е, че са добавени нови предприятия, сред които има и такива със 100% държавно участие.

От АП уточниха, че този списък е предварителен и предстои да бъде съгласуван със съответните министерства и одобрен от Министерския съвет. Списъкът включва 1157 дружества, от които в 28 държавата е едноличен собственик на капитала. Дружествата, в които има мажоритарно държавно участие, са 20. От всички дружества 1109 са вече приватизирани по някакъв способ и от тях се предлагат миноритарни пакети.

"Росексимбанк" ще пусне нови схеми на жилищно кредитиране и за лизинг на жилища, съобщи вчера главният прокурист на банката и изпълнителен директор на ДЗИ Емил Кюлев, цитиран от вестник "Сега". Банката е договорила построяването на осем жилищни сгради в столицата в елитните квартали "Лозенец", "Емил Марков" и др. Строители са НИКМИ и "Главболгарстрой". Всеки гражданин ще може да закупи жилище с кредит или на лизинг.

Банката ще се яви като гарант за това, че сградата ще бъде завършена в срок с нужното качество. Когато клиентът реши да изтегли кредит или да получи лизинг, той ще бъде целево изразходван под контрола на банката по отношение на строителя. Предвижда се жилищни сгради по тези схеми да бъдат построени и на други места в страната.

Финансовият министър Милен Велчев е сред 100-те глобални лидери за 2003 г. Той ще получи сертификат за това по време на Световния икономически форум в Давос, който се открива днес. Там Велчев ще участва в дискусия на тема "Компенсация за ръководните кадри: колко точно е твърде много?". Вчера Велчев бе избран от 3160 бизнесмени, експерти и чужди инвеститори и за министър на годината в България. Финансистът събра равен брой точки с Меглена Кунева, с която си поделя титлата. Анкетата е на електронното издание "Бизнесуърлд".

Съюзът на работодателите алармира в декларация, че с процедурата за регистрация на трудовите договори се създават условия за чиновнически произвол и корупция. "Приетите срокове са изцяло нелогични и неприемливи, а финансовите санкции - несъобразени с действителността", се казва в декларацията.

Според работодателите в редица отрасли като строителния и в някои дейности като охранителната или сезонната работа приетите срокове за регистрация на договорите са неприложими. Новата регулация налага финансово утежнение за работодателите, тъй като ще доведе до редица ненужни вътрешнофирмени разходи и до влошаване на условията за бизнес в страната.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 13 минути

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 37 минути

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 1 час

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 2 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 3 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 3 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 4 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 4 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 4 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 4 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 5 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 5 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 5 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 6 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 6 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр