0
Пак разделят БДЖ на две, пише "Пари". Предвижда се преструктуриране на БДЖ ЕАД и компанията ще се раздели на две отделни предприятия - за пътнически и за товарни превози, съобщава за вестника Любомил Иванов, зам.-министър на транспорта и съобщенията. За обединяване на БДЖ и национална компания "Железопътна инфраструктура", каквато идея бе лансирана от някои депутати, не може да се говори, защото това противоречи на Закона за железопътния транспорт, допълни Иванов.

Предлагат още ДЦК в евро, информира още "Пари". Министерството на финансите ще предложи на аукцион на 10 март нов обем от деноминираната в евро вътрешна емисия ДЦК. Минималният обем ще бъде 25 млн. EUR, максималното количество не се посочва. Това е втората част от отворената на 24 февруари емисия с обем между 100 и 150 млн. евро и с фиксиран лихвен купон от 5.75%. Отменя се предвиденият за 4 март аукцион, на който трябваше да се предложат 7-годишни ДЦК за 15 млн. лв. Така ще се влеят на пазара повече деноминирани в евро книжа. С този ход Министерството на финансите увеличава предлагането, за да привлече чужди инвеститори, но ефектът ще бъде покачване на доходността на емисиите, коментират дилъри.

Седем водещи компании искат да управляват инвестиционния фонд, съобщава още "Пари". Седем водещи компании са включени в шортлистата за избор на мениджър на инвестиционния фонд. Това съобщи зам.-министърът на икономиката София Касидова. Кандидатите са TBIF Financial Services BV в консорциум с Equest Partners Ltd., Raiffeisen Private Equity Management AG с опит в управлението на подобни фондове в Централна и Източна Европа. Copernicus Capital Management SP е с участие на физически лица и също с опит в тази дейност, като в консорциума финансово участие има кандидат-купувачът за Банка ДСК Erste Bank. Българо-американският инвестиционен фонд BAEF, който оперира у нас, също е в шортлистата. Петата компания е EPIC, а шестата е испанската GED Capital Development SA, зад която стои Bank Austria. Седмият кандидат е консорциум между Time Capital Partners и BAC.

2 млн. долара загуби "Химко" от замръзнали инсталации, констатира също "Пари". Около 2 млн. долара ще са щетите от замръзването на инсталации в "Химко", съобщи председателят на УС на дружеството Николай Вузев. Точната сума ще се определи през април, когато инсталациите се размразят. В края на март се очаква да се получат лицензите за работа и наемане на чужди работници по проекта за изграждане на завод в свободната зона в Шаржа. Вече е определен теренът за смесеното дружество, канадската Lavalin проучва възможностите, по които може да тръгне проектът, както писа вестникът. Все още чакаме отговор от приватизационния орган в Нигерия по проекта ни в Харкорд, каза Вузев. Там "Химко" участва в консорциум за закупуване на завод. През есента може да бъде възстановено производството в торовия завод, смята Вузев. Оптимизмът му се дължал на факта, че цените на карбамида на международните пазари тръгнали нагоре и достигнали вече 135 долара/т. Ако тенденцията се запази и няма повишение на цената на природния газ у нас, сметките на "Химко" може и да излязат.

Над 4600 фирми са наказани за измами с ДДС, пише "Дневник". Данъчната администрация е прекратила регистрацията по ДДС на 4680 компании заради тежки нарушения на законодателството. Това съобщи зам. главният данъчен директор Валентин Видолов в сряда по време на конференцията за борба с корупцията и измамите. През 2000 г. дерегистрираните компании са над 3550, а през 2002 г. - над 1130, съобщи Видолов. В интернет е публикуван и списък на 526 фирми-фантоми, които нямат съдебна и данъчна регистрация и от чието име са съставяни фалшиви фактури. Между 2000 г. и 2002 г. данъчната администрация е подала 1195 сигнала до прокуратурата за дружества, които са извършили измами за над 397,6 млн. лв.

Интригата за финансовия надзор се задълбочи, съобщава още "Дневник". Изборът на ръководство на Комисията за финансов надзор се отложи с още един ден, след като депутатите не успяха да решат кой от тримата изпитани вчера кандидати е най-достоен за председателския пост. Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов, шефът на Държавната комисия по ценни книжа (ДКЦК) Бистра Илкова и зам. изпълнителният директор на фондовата борса Виктор Папазов ще научат днес кой печели. На препитванията в сряда присъстваха 50-60 депутати или половината парламентарна група на НДСВ. Повечето от тях заявиха, че най-добрата кандидатура е на Апостолов, но пък тя е политически нецелесъобразна. "Никой обаче не можа да ми обясни какво точно значи това", заяви Апостолов. Бистра Илкова е била разпъната от неудобни въпроси за предишните й служби, казаха депутати. В средата на 90-те години тя е работила за пег месеца във финансово-брокерската къща "Лекс", която е свързана с едноименната финансова пирамида.

15 млн. лв. подкупи били дадени за обществени поръчки през 2002 г., информира "Сега". Подкупи за около 15 млн. лв. са раздадени при възлагането на обществени поръчки през миналата година. Това обявиха вчера от "Коалиция 2000" на международна конференция за борба с измамите и корупцията. От организацията подчертаха, че оценката й за платените подкупи е твърде консервативна, т.е. сумите за рушвети са много по-големи. Близо половината от нарушенията при обществените поръчки остават ненаказани заради изтекли давностни срокове, стана ясно на конференцията. През миналата година Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол е проверила 5547 обществени поръчки и е разкрила нарушения при 1055 от процедурите. Само в 489 от случаите обаче са наложени административни наказания. Останалите нарушения не са санкционирани заради изтекла давност. Финансовият контрол е пратил на прокуратурата 1389 случая, в които има данни за престъпления. 814 са дадени на данъчните, защото при тях са разкрити задължения към бюджета.

"Булгартабак" с 11 млн. лв. печалба за 2002 г., пише още "Сега". "Около 20 млн. лв. е очакваната печалба на "Булгартабак холдинг" за 2002 г.", обяви изпълнителният директор на дружеството Георги Костов (на снимката вляво). След преоценка на активите реално тя ще падне до 11 млн. лв. "Това е с около 1 млн. лв. по-голяма печалба от предходната година", обясни Костов. В момента тече счетоводна проверка на активите на дъщерните дружества, както изискват международните счетоводни стандарти. От няколко години фабриките във Видин, Шумен и Асеновград почти не работят, затова и общият финансов резултат се свива драстично след преоценката, поясни Костов. До края на месеца холдингът ще изкупи всичкия договориран тютюн. По предложение на депутати за някои региони изкупната кампания може да се удължи. Това може да стане с промени в Закона за тютюна, които вероятно ще бъдат приети на днешното заседание.

Дребните търговци ще вдигат цените, прогнозира още "Сега". Търговците на дребно ще повишават цените през следващите няколко месеца, сочи проучването сред стопанските ръководители, което националната статистика е провела през февруари. Дребните търговци оценяват състоянието на бизнеса си като по-неблагоприятно сега в сравнение с месец по-рано. Те обаче повишават оптимизма си за предстоящите шест месеца и чакат по-големи продажби и поръчки към доставчици. Промишлените фирми също се канят да повишават цените в близко бъдеще. Оценките за производствената активност в сектора се влошават вече трети месец.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

30 души ранени на първомайски парад в Германия

30 души ранени на първомайски парад в Германия

Свят Преди 55 минути

Инцидентът е станал около 13:05 ч. местно време на път до Кандерн

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 1 час

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 4 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 4 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 4 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 4 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 5 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 5 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 5 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 5 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 6 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 6 часа

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Свят Преди 6 часа

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр

Радев призова МС да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

Радев призова МС да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

България Преди 6 часа

В бъдещата частна болница „Мама и Аз“ се предвиждат само 40 легла за деца

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Свят Преди 6 часа

Миналата седмица Апелативният съд на Ню Йорк отмени 23-годишната му присъда

<p>Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена

България Преди 7 часа

Инцидентът стана в 10:40 часа на ул. "Петър Берковски"