0
Сд дващото споразумение с фонда може да е предпазно, пише "Пари". Най-вероятно следващото споразумение с МВФ ще е предпазно, прогнозираха представители на фонда. В такъв случай България ще приложи опита на прибалтийските държави. Сега действащата стенд-бай програма изтича през февруари догодина. МВФ настоява кабинетът да не се отклонява от средносрочната си фискална програма заради доверието на инвеститорите.

Мнозинството приема стратегия за приватизацията на ЕРП, информира още "Пари". До лятната си ваканция парламентът ще приеме стратегия за раздържавяването на електроразпределителните дружества, съобщиха депутатите от НДСВ Димитър Ламбовски и Христо Механдов в Стара Загора. Очаква се днес документът, разработен от екипа на енергийния министър Милко Ковачев и утвърден от правителството, да бъде обсъден и гласуван от жълтата група.

Икономическото министерство без зам.-министър по туризма, обявява още изданието. Зам.-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов, който отговаря за туризма, ще бъде назначен за директор на Изпълнителната агенция по туризъм, а сегашната му позиция ще бъде закрита. Вероятно на този вариант ще се спре новият министър на икономиката Лидия Шулева, съобщили източници на вестника. Една от структурните промени, която беше обявена от премиера Симеон Сакскобургготски, беше създаването на отделна агенция по туризъм. До последно обаче не стана ясно дали все пак в министерството ще остане зам.-министър, който да следи отрасъла. Както вестникът писа, в момента зам.-министър Хаджиниколов подготвя концепция за приоритетите в бранша. Все още не сме разговаряли с г-жа Шулева по този въпрос, така че е рано да се каже, коментира Хаджиниколов за "Пари". Той беше предложен за зам.-министър от коалиционния партньор на НДСВ ДПС.

Доган отрязал Велчев от вицепремиер заради безмитната търговия, четем още в "Пари". Изтече срокът за провеждане и на втория за тази година конкурс за валутни оператори. Той не бе обявен до средата на юли, както и първият, който трябваше да се състои до 45 дни след началото на годината. Разпоредбите са предвидени в действащия Закон за акцизите. За да са изрядни, 16-те фирми, занимаващи се с безмитна търговия, са спазили поредния срок и са подали документите си за лицензиране. Поправките в закона, приети от правителството, влязоха в парламента, но не е ясно дали бюджетната комисия ще ги разгледа преди ваканцията. От една страна, приемайки промени в Закона за акцизите по средата на годината, правителството нарушава Закона за устройството на държавния бюджет, коментираха юристи, близки до властта. През текущата година не се допуска изменение на данъчни норми или пък, ако това се случи, те следва да са в сила от началото на следващата година, предвижда той. От друга страна, тече 30-дневен срок, в който Министерството на финансите трябва да се произнесе по лицензите.

"Биовет" учреди особен залог върху активите си, съобщава "Дневник". Компанията за производство на препарати за ветеринарната медицина "Биовет" е учредила особен залог върху всичките си активи, който вече е вписан от Пазарджишкия окръжен съд. Причина за учредяването на залога е отпуснатата от Булбанк кредитна линия, заявил за "Дневник" членът на надзорния съвет на "Биовет" Кирил Домусчиев. Със средствата по нея ще се финансира изграждането на новия цех за производство на препарати за хуманната медицина. Преди около седмица пещерското дружество обяви, че смята да атакува и пазара на хуманни медикаменти. Първият етап от производството на новите медикаменти ще се извършва в досегашните цехове на "Биовет". Изграждането на новия цех ще струва около 10 млн. долара, а прогнозите са за 20 млн. долара годишни продажби.

"Булгаргаз" ще вложи през 2003 г. 12 млн. собствени средства в хранилището за природен газ "Чирен". Това съобщи енергийното министерство след посещение на председателя на енергийната комисия Веселин Близнаков в хранилището, пише още "Дневник". Средствата ще бъдат насочени към завършване на програмата за модернизация на хранилището, която се изпълнява от 2002 г. Тя включва обновяване на наземните съоръжения, даваща възможност за управление на индивидуалните режими на сондажите, въвеждане на система за компютърно симулиране на технологичните режими, както и завършване на ремонта на сградите и съорженията на площадката.

В сряда на борсата излизат 60 млн. акции на "Софарма", напомня още "Дневник". Централният депозитар започна в понеделник обработването на информацията за увеличението на капитала на фармацевтичното дружество "Софарма". Очаква се от понеделник да започне търговията с новоемитираните акции на компанията, като това ще извади на пазара книжа с номинална стойност от 60 млн. лева. Регистрацията стана възможна, след като в края на миналата седмица Софийският градски съд вписа решенията на общото събрание, което беше проведено на 30 юни. На него акционерите гласуваха за емитирането на нови 60 млн. акции с номинална и емисионна стойност от 1 лев всяка, като по този начин капиталът на дружеството достигна 66 млн. лева. Книжата са безплатни, като за целта се използват средства от резервите на компанията. По този начин по размер на основния капитал "Софарма" вече се нарежда на второ място сред търгуваните на борсата фирми в България след "Петрол" АД. Дистрибуторът на горива вдигна капитала си през 2003 г. до над 109 млн. лв., като депозитарят регистрира емисията миналата седмица.

Телекомите регистрират ръст на активите си, информира още "Дневник". Големите телекомуникационни оператори регистрират увеличение на активите си и особено на свободните им финансови средства тази година за пръв път от края на телекомбума, но това поражда нови проблеми пред тях, се казва в анализ на "Уолстрийт джърнъл". Наблюдатели оценяват прихода за 2003 г. на рекордните 47 млрд. долара. Според експертите, цитирани от вестника, вариантите пред компании като "Водафон" и "Дойче телеком" са или инвестиране в нови филиали, или драстично увеличаване на дивидента им. Сред причините за драстичния скок на нивата на свободните финансови средства са успешните програми за преструктуриране на операциите на компаниите от бранша и стратегията им за намаляване на разходите.

Разрешават купувачи на БТК да включат нови съдружници, пише "Сега". Към купувачите на БТК могат да се включат и нови инвеститори. Ако те бъдат привлечени от консорциума "Тюрк/Коч" или от "Вива венчърс", с които Агенцията за приватизация има парафирани договори, новите играчи трябва да имат благословията на Агенцията за приватизация. След раздържавяването на телекома нови акционери могат да се включат само след одобрение от Агенцията за следприватизационен контрол. Освен това всяко полугодие инвеститорът ще трябва да дава справка в АСК, обяви вчера шефът АП Илия Василев.

До две седмици ще има сделка за Варненската корабостроителница, информира още "Сега". До две седмици ще бъде избран партньорът на параходство "Български морски флот" за стопанисването на Варненската корабостроителница, съобщи шефът на БМФ Славейко Стайков. Стайков оглавява междуведомствената комисия, която води преговорите за продажбата на 75% от активите на корабния завод. Срокът бе определен на среща при министър Николай Василев.

Жилищата у нас струват средно по 350,70 лв. на кв. метър, обявява още "Сега". 350,70 лв. на квадратен метър е била средната пазарна цена на жилищата у нас през второто тримесечие, съобщи националната статистика. Спрямо периода януари-март имотите са поскъпнали средно с 14 лв., или 4,3% на квадрат. Най-скъпи остават жилищата в столицата. Средната им пазарна цена по последни данни е 791,50 лв. на кв. м. Спрямо първото тримесечие те са поскъпнали с 63 лв., или 8,7% на квадрат. На второ място по високи цени се нареждат имотите във Варна. Там те се търгуват на средна цена от 540,30 лв. на квадрат. През последните три месеца жилищата в морската столица са поскъпнали средно с 11,3%. Цената на имотите в Бургас е скочила с 8,1% и е достигнала 436,80 лв. на кв. м.

"МВФ: Кабинетът да си държи на думата" е друго от заглавията в "Сега". Финансовото министерство предлага бюджетният дефицит през 2004 г. да е 0,7% от БВП вместо 0,5%, както е заложено в тригодишната прогноза, за да може да прави по-големи разходи. От мисията на МВФ в София обаче смятат, че е важно кабинетът да изпълни тригодишната макрорамка, за да убеди инвеститорите, че стабилността у нас ще се запази. Иначе имало опасност те да се отдръпнат, виждайки, че управляващите не спазват ангажиментите си. Според фонда няма пречки заложените параметри да се постигнат, тъй като икономиката ни се развива добре. Програмата с фонда се изпълнява добре засега, всички макроикономически параметри се развиват добре, е мнението на финансовата институция. За положителна тенденция се смята увеличеното кредитиране от търговските банки. МВФ препоръчва в тази връзка да се засили банковият надзор така, че парите да се дават за добри и ефективни проекти.

"МВФ: бедните с помощи за ток", пише "Стандарт". Субсидиите към БДЖ и енергетиката да отиват не за фирмите, а към бедните хора, които се нуждаят от подпомагане. Това препоръчаха експертите от Международния валутен фонд (МВФ). Преди седмица бордът на МВФ във Вашингтон одобри третия преглед на 2-годишното стенд-бай споразумение с българското правителство. Да се довърши преструктурирането на БДЖ, за да се намалят държавните субсидии, съветват в доклада си експертите. Фондът препоръчва още да приключат сделките за БТК и "Булгартабак", да се доведе до края реформата в съдебната система и да се намали корупцията. Индиец става шеф на Световната банка у нас, съобщава още "Стандарт". Индиецът Ананд Сет ще замести Андрю Воркинг като директор на Световната банка за България, Хърватска и Румъния. Досегашният шеф Андрю Воркинг ще бъде преназначен за директор на банката за Турция. Промяната влиза в сила от 15 август, съобщиха от офиса на банката в София.

Пускат БТК на борсата догодина, обявява още "Стандарт". В края на тази или началото на следващата година 20% от акциите на БТК ще се търгуват на борсата. Това предвижда договорът между Агенцията за приватизация и "Коч холдинг"/"Тюрк телеком", съобщи директорът на АП Илия Василев. До 3 месеца след влизането на документа в сила АП има право, без съгласието на купувача, да листва книжата на телекома на фондовия пазар, е записано в него.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Подарих на жена ми книгата "Как да пестим пари"... Сега не пуша, ходя на работа пеша и съм свалил 5 килограма.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 9 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 10 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 11 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 11 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 12 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 12 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 13 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 13 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 13 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции