0
Но олко сериозни удара понесе в сряда приетият от правителството бюджет за следващата година, е водещата тема на страниците на "Дневник". За първи път, откакто България е във валутен борд (от 1997 г.), мисията на Международния валутен фонд се оттегли във Вашингтон, без да бъде завършен вторият преглед по споразумението и правителството да договори с него фискалната си политика за 2003 г.

Вторият неприятен момент дойде от парламента, в който мнозинството не успя да събере кворум и да започне обсъждането на най-важния документ на правителството, след като ОДС и "Коалиция за България" напуснаха залата. Същевременно Висшият съдебен съвет декларира, че е възможно да сезира Конституционния съд за бюджета на съдебната власт, което можело да доведе до финансово блокиране на държавата.

След заключителната си пресконференция ръководителят на мисията на МВФ Джералд Шиф предизвика фурор, като заяви, че най-искрено би посъветвал парламента да не приема бюджета за 2003 г. в този му вид. По-странно обаче беше изказването на финансовия министър Милен Велчев, който на влизане в парламента се похвали, че е чел Конституцията на България и там никъде не пише, че фондът е орган, с чието мнение трябва да се съобразяваме. Само час по-късно Велчев нервно убеждаваше депутатите, че той също е присъствал на пресконференцията, но Шиф не е казвал нищо за неприемане на бюджета.

"Балкан еър тур" ще отчете загуба най-малко от три милиона долара през зимния сезон заради поемането на ангажимент да обслужи непревозени пътници от обявената в несъстоятелност "Балкан". Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров. Той обясни, че загубата се дължи на традиционно тежкия зимен сезон за отрасъла и на факта, че компанията е нова на авиационния пазар.

Загубите на новосъздадения национален превозвач "Балкан еър тур" са заложени в бизнес плана му, който е получил задоволителна оценка от финансовото министерство. Досега от транспортното министерство твърдяха, че "Балкан еър тур" ще работи на печалба и преминаването от "Балкан" към новата компания ще стане едва ли не безпроблемно.

Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) настоява неустойките по приватизационните договори да бъдат признати за държавни вземания и да бъдат събирани от Агенцията за държавни вземания (АДВ). Това съобщи в сряда Станислав Ананиев, зам. изпълнителен директор на агенцията. За целта ще се наложат промени в Закона за приватизация, Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-процесуалния кодекс, но засега от ведомството отказват повече подробности.

Европейският парламент в Страсбург посочи вчера конкретна дата - 1 януари 2007 г., за приемането на България и Румъния в ЕС, информира днес вестник "Пари". Това съобщи председателят на НС Огнян Герджиков при завръщането на българската парламентарна делегация от Страсбург. С 505 "за", 20 "против" и 30 "въздържали се" Европарламентът прие резолюция по доклада на Комисията по външна политика във връзка с разширяването на Евросъюза.

В окончателния текст се изразява задоволство, че България си е определила датата 1 януари 2007 г., и надежда, че страната ни ще осъществи възможно най-бързо необходимите реформи, за да хармонизира политическите, икономическите и социалните норми с тези на ЕС. Решението на европарламента ни дава всички основания да смятаме, че на срещата на върха в Копенхаген датата ще бъде официално фиксирана и решението ще бъде препотвърдено, заяви Герджиков.

1,2 млрд. лв. е общият размер на пропуснатите ползи за държавата за периода от 1994 до 2001 г. от приватизация, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за следприватизационен контрол Аксиния Славчева. Начислени са неустойки за стотици милиони левове, но събираемостта им е под 1%. Данните са от доклада на агенцията, изготвен по поръчка на комисията за борба с корупцията.

Загубите за държавата са от сключени след продажбите анекси с купувачите за намаляване на стойността на инвестициите, от неизпълнение на плановете за инвестиции и програмите за заетост, неплатени лихви и неустойки, несъбрани задължения. Отговорност носят чиновниците, които не са си свършили добре работата, като не са проверили какви са купувачите или са подписвали договори без необходимите обезпечителни клаузи, коментира зам.-шефът на АСК Станислав Ананиев.

Очакваме правителството да даде зелена улица на Минна компания Марица-изток и да започнем втората част на проекта в мини Марица-изток, заяви представителят на "RWE Reinbraun" у нас Ерхард Булинг в Стара Загора. "RWE" не иска правителствени писма за гаранции, за политическа подкрепа, нито пари, уточни Булинг. Според него немската компания проявява разбиране към правителството за внимателно обсъждане на всички въпроси, свързани с проекта, защото става въпрос за бъдещето на мините през следващите 30-40 години, и ще изчака.

До обявяването на "Химко" в неплатежоспособност и евентуално в несъстоятелност ще минат минимум още две седмици. Това съобщи вчера главният изпълнителен директор на НЕК Васил Анастасов, цитиран от "Сега". Бордовете на НЕК и на "Булгаргаз" взеха преди време решение да поискат от съда несъстоятелност за торовия завод заради задълженията му към тях. Химкомбинатът дължи 62 млн. лв. на НЕК и 48 млн. лв. на "Булгаргаз", като общият му дълг към края на октомври беше 151 млн. лв.

"Хюндай моторс" ще инвестира от 10 до $ 60 млн. в завод за авточасти. Това заяви зам.-министърът на икономиката Милен Керемедчиев. Точният размер на инвестицията ще стане известен до края на годината, тъй като компанията още проучвала възможностите. По-добре е инвестицията да е направена "на зелено", а не чрез смесено предприятие. Ако се прави смесено дружество, то ще е във Варна, Ловеч или Шумен, каза Керемедчиев.

Вероятно дивидентите на големите компании, които очаквахме да се приватизират до края на тази година, ще останат като приходи в бюджета. Това обяви зам.-министърът на финансите Красимир Катев по повод промените в приходната част, които се очакват до края на годината. Ако "Булгартабак" и БТК бяха спазарени в срок, печалбата им догодина щеше да отиде у купувача, припомнят експерти. Само печалбата на БТК се изчислява грубо на около 130 млн. лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 3 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 3 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 5 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 5 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 5 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 6 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 7 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 7 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 7 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 8 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 8 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 8 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 9 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 9 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 9 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко