0
Пд длагат на надзора на АП незаконно решение за БТК, пише ПАРИ. Казусът - Решението на изпълнителния съвет е подписал само един от тримата директори. В закона за приватизация и във вътрешните правила на АП изрично е записано, че решенията на изпълнителния съвет се вземат с поне два гласа "за", като единият от тях задължително трябва да е на изпълнителния директор. Упълномощаване в случая не се разрешава, защото изпълнителният съвет е държавен орган.

Изпълнителният съвет на АП е взел решение в петък, с което до утре, 3 септември, се определя срок за парафиране на проекта за договор и още 7 документа между кандидат-купувача на 65% от капитала на БТК Viva Ventures и АП.

Само за първите 6 месеца на 2003 г. в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) са постъпили около 23 000 жалби, сигнали и молби, по които дирекцията е извършила проверки и е предприела необходимите действия, заяви Иван Симидчиев, началник на ДНСК.

Той нарече цифрата смазваща, а повечето от жалбоподателите недобросъвестни, тъй като повтарят едни и същи възражения многократно и с това затормозяват работата на администрацията и изпълнението на основните дейности на дирекцията.

Петканов притопли Закона за конфискацията, обявява ДНЕВНИК. Законопроект на МВР за промени в Наказателния кодекс (НК) е включен в дневния ред на правителственото заседание в четвъртък. Петканов притопли Закона за конфискацията, обявява

Документът е внесен в деловодството на Министерския съвет на 21 август от министъра на вътрешните работи Георги Петканов след съгласуване, съобщи правителственият говорител Димитър Цонев. Заедно с това Петканов е внесъл отново проектозакона си за отнемане на придобитото по престъпен начин имущество.

Той беше предложен миналата година и предвиждаше ускорена конфискация на имоти, които са на стойност над 30 000 лв., но въобще не стигна до обсъждане в кабинета.

Цонев припомни, че тогава намерението на министъра е предизвикало "доста силна съпротива от някои кръгове на бизнес средите, включително в парламента и сред юристи, ангажирани в съдебната власт". Правни експерти обявиха, че подобен закон ще наруши конституцията и международни актове за правата на човека.

Страните членки на Световната търговска организация (СТО), постигнаха в събота в Женева "исторически" договор, пише ДНЕВНИК. Договорът ще позволи на бедните държави да си доставят ключови медикаменти на ниски цени, съобщиха световните агенции.

Споразумението засяга предимно лекарства срещу СПИН, малария и туберкулоза. Те ще могат вече да бъдат купувани не задължително от компаниите, разработили формулите, но също така и от държави, които произвеждат медикаменти по лиценз. Условието, което поставя СТО, е страната износител и страната вносител да се обърнат официално към организацията, уточнява "Льо Тан".

България може да изнася ток за Ирак с посредничеството на Турция, съобщават дипломатически източници пред "Дневник". При визитата на външния министър Соломон Паси в Ирак преди седмица американската администрация в Багдад подчертала, че страната изпитва остър недостиг от електроенергия. Външният министър заявил готовността на България да изнася електроенергия.

"Става дума за малки количества от 50 до 200 мегавата, тъй като възможностите на връзките между енергийните системи на Турция и Ирак са ограничени", каза енергийният министър Милко Ковачев. Той обясни, че износът трудно може да се осъществи, тъй като разстоянията са големи, загубите също.

Според него енергийното министерство непрекъснато получавало информация от българското посолство в САЩ и от външно министерство за разговорите за евентуалния износ на енергия. На този етап от преговорите все още е трудно да се говори за цени.

БДЖ може да стане собственик на част от "Кремиковци", стана ясно вчера. Металургичният комбинат пак спря да връща дълга си към железниците, информира СЕГА.

В споразумението между двете компании от 13 август има запис на заповед, която позволява БДЖ да придобие имущество от "Кремиковци" при просрочие на плащанията, обясни вицепремиерът Николай Василев.

Как вървят реформите в публичната администрация и съдебната власт проверява мисията на Световната банка, която е на посещение у нас. Вчера представителите на институцията се срещнаха с вицепремиера Пламен Панайотов. Той им представил актуализираната Стратегия за модернизиране на държавната администрация, която правителството трябва да приеме до средата на септември.

Вносът на стари камиони ще бъде забранен една от темите в СТАНДАРТ. Това ще стане с промени в законодателството, които ще предложи Министерството на транспорта. Все още не е ясно откога ще влезе в сила забраната да се внасят товарни автомобили, които не отговарят на европейските екостандарти Евро 3.

"Но още отсега призовавам фирмите, които извършват международни превози, да инвестират в по-модерни и екологично чисти камиони", заяви транспортният министър Николай Василев. В бъдеще фирмите нямат да могат да вписват в лиценза си стари камиони. Те ще бъдат и принудени да си купят нови товарни автомобили.

Проектът за каскадата "Горна Арда" на практика е замразен. Това призна главният инженер на Националната електрическа компания Митьо Христозов по БНР. Така той потвърди информацията на вестник "Стандарт" за спирането на проекта. Христозов обясни, че НЕК със свои средства извършва някои довършителни работи по каскадата.

Турската електрическа компания ТЕАШ не е отправила официално искане за среща за договаряне на износ на ток, каза още главният инженер на НЕК. Нашата компания е изпратила две предложения на турската, съобщиха добре осведомени източници.

Първото предвижда да се изнасят 2 млрд. киловатчаса ток годишно, вместо 4, както е записано в междуправителственото споразумение от 1998 г. Предлага се и да отпаднат инфраструктурните проекти - "Горна Арда" и магистрала "Марица".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 1 час

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 1 час

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 2 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 2 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 2 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 2 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 11 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 11 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Свят Преди 12 часа

При въздушния удар е бил убит 56-годишен овчар, който е бил объркан с лидер на терористите

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 12 часа

76-годишен мъж също е бил ранен

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

България Преди 12 часа

На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, това са впечатляващи стойности

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Любопитно Преди 13 часа

Това ще се случи на 14 май

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 13 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 14 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа