0
Дъ ъчните ще проверяват по закона "Петканов", съобщава "Дневник". Специални отдели в данъчната администрация ще извършват проверка и обезпечаване на имущество по проектозакона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Първоначалната идея беше да се създаде нарочен орган, който ще извършва проверката на имуществото, но впоследствие министрите на вътрешните работи и на финансите Георги Петканов и Милен Велчев се споразумяха тази дейност да се изпълнява от данъчната администрация. С министър Петканов стигнахме до заключението, че целите на този закон могат да се постигнат без допълнителни разходи на средства и че данъчната администрация е подготвена и способна да извършва действията, които ще й се възлагат с този закон, заяви Велчев в интервю пред БНР.

Според законопроекта на Петканов, който беше одобрен от правителството, служителите в тези отдели трябва да са юристи или икономисти с най-малко петгодишен стаж по специалността.

СДС пак се закани да продаде Общинска банка, пише още "Дневник". Общинска банка да бъде продадена, за да се осигурят недостигащите 80-100 млн. лв. в бюджета на София за тази година. Този въпрос е бил обсъждан от бюджетната комисия в Столичния общински съвет (СОС), съобщи нейният председател от групата на СДС Иван Нейков по време на семинара на съветниците и администрацията в Боровец, на който се обсъжда финансирането на дейностите през годината.

Общинският съвет трябва да реши какво е по-добре за София - 50 години да получава по 2 млн. лв. годишен дивидент от банката или да продаде дела си за 80-100 млн. лв., за да има София силен бюджет, каза Нейков. Според него общината трябва да продаде всичките си акции в банката заедно с акциите на общинските фирми. Сега тя държи 67% от акциите, а заедно с общинските фирми делът й нараства над 70%.

Държавният резерв реже две компании от вноса на зърно, информира още вестникът. Държавният резерв ще прекрати договорите за внос на зърно с две компании, съобщили за "Дневник" от институцията. Причината е, че до края на февруари те не са изпълнили изискването да вкарат хлебна пшеница за попълването на запасите.

Вероятно депозитите на фирмите (които са гаранция, че ще внесат обещаните количества) ще бъдат задържани, обясниха от резерва. За целта ще им бъдат изпратени писма. По неофициална информация става въпрос за компаниите "Дансас експорт импорт" от София и "Корект 2002" ЕООД от Дряново.

Те не са познати в зърнения бизнес и обещаваха да внесат по 25 000 тона зърно от САЩ или Канада. Първата предлагаше цена от 180 долара за тон с транспортни разходи и без ДДС, а другата - 190 долара за тон. Сделките са сключени през Русенската стокова борса.

Източници от резерва обясниха още, че останалите компании, които имат договори за внос от САЩ, трябва да изпратят писма до 5 март. С тях трябва да докажат, че започват да осъществяват вноса или в противен случай ще последва прекратяване на споразуменията.

Юристите на "Топлофикация-Сливен" обвиниха съда в тенденциозност, четем още в "Дневник". Делото за несъстоятелност на "Топлофикация-Сливен" се води тенденциозно. Това обяви по време на свиканата пресконференция в понеделник юристът на дружеството Елена Попова. Тя подкрепи твърдението си с два аргумента. Единият е, че в тройната експертиза, приета от Окръжния съд, активите на дружеството са представени с нереално ниска цена.

Другият, че по време на делото за доказателство е бил използван договор, който според Попова е фалшифициран. "В приетата от сливенският съд експертиза турбогенераторът на централата е на стойност една стотинка. Ново оборудване на склад, с пазарна цена от около 3 млн. долара, е оценено за нула лева, защото не е в експлоатация. Някои от активите въобще липсват в сметката", твърди Попова.

Според нея активите на "Топлофикация-Сливен" са на стойност 23 млн. лева, а са оценени на 6 млн. лева. Общата задлъжнялост на сливенското дружество е 8 млн. лева.

Премиерът подписва строежа на АЕЦ "Белене" до три месеца, обявява "Сега". Премиерът Симеон Сакскобургготски ще подпише до края на май заповед за строежа на АЕЦ "Белене", заяви в Русе председателят на парламентарната енергийна комисия и секретар на НДСВ Веселин Близнаков. Според него до този срок щатската компания "Парсънс" ще подготви технико-икономическия анализ за новата мощност, а енергийното министерство ще даде на премиера цялата необходима документация.

Новата атомна централа трябвало да заработи през 2009 г. и да се експлоатира 40 години. Близнаков не можа да каже на кой от двата основни варианта са се спрели специалистите - доизграждане на започнатата вече мощност, която работи по позната от АЕЦ "Козлодуй" технология, или построяването на реактор по канадската технология "Канду".

БТК внесе в бюджета 68,5 млн. лв., съобщава още "Сега". Българската телекомуникационна компания (БТК) внесе вчера по сметката на държавния бюджет 68,5 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. Това е равностойността на 35 млн. евро, които купувачът на телекома "Вива венчърс" обеща да внесе в хазната от дивидента за 2003 и от фонд "Резервен". Дивидент за 2003 г. не може да бъде разпределен, тъй като приключването на финансовата година от БТК предстои.

Предварителното внасяне на тези пари в хазната бе едно от условията за финализиране на сделката за продажба на 65% от акциите на телекома на "Вива венчърс холдинг". Други 25 млн. евро трябва да се внесат в полза на републиканския бюджет след приключване на финансовата година, но не по-късно от 31 май. Засега не е ясно дали са изпълнени останалите условия, за да се смята сделката за приключена и да могат акциите да се прехвърлят на новия собственик.

"Дикме: Зърнена криза никога няма да има в България" е друго от заглавията в "Сега". "Зърнена криза в България никога не е имало, няма и няма да има", обяви вчера пред Би Ти Ви земеделският министър Мехмед Дикме. Той призна, че в част от регионите и в отделни населени места цената на хляба е по-висока. "Това е логиката на пазарната икономика - където няма достатъчно силна конкуренция, се получава така", разясни агроминистърът. Според него до подобни ситуации се стигало в райони, в които има монопол на фирмите, които договаряли и определяли високи цени.

Дикме подчерта, че кабинетът няма намерение да отменя безмитния внос на брашно в България. За това от известно време настояват представители на мелничарската индустрия у нас, които твърдят, че дъмпинговият внос на турското брашно ги убива и това ще доведе до масови фалити. Според Мехмед Дикме българското зърно стояло в складовете. Министърът съобщи, че предложил на премиера и на министъра на икономиката Лидия Шулева, която наблюдава Държавния резерв, да се спре вносът на пшеница за попълване на стоковия фонд. "Резервът ще преговаря с българските производители за попълване на запасите с жито от нова реколта", обясни Дикме.

ЕС дава пари за разясняване на евростандарти, пише още "Сега". 8000 евро отпуска делегацията на Европейската комисия в София на браншови организации, които подготвят проекти за разясняване на евроизискванията. Целта на еврочиновниците е сдруженията да представят адекватно и в срок стандартите на ЕС. В конкурса могат да участват браншови камари, професионални бизнесасоциации и агенции за регионално икономическо развитие.

Изпълнението на проекта може да се осъществява в партньорство с организации и/или индивидуални експерти, специализирани в проблематиката на интеграционния процес за конкретния бранш, поясняват от Еврокомисията.

Данъчни дебнат 150 богаташи, предупреждава "Стандарт". Данъчни ревизии очакват 150 богаташи, които имат имоти на стойност над 400 хил. лева в престижните квартали на София. Проверките ще започнат, след като инспекторите получат декларациите за доходите от 2003 г. на набелязаните. Ако парите, които са обявили заможните софиянци през последните пет години, не отговарят на притежаваните от тях имоти, ще започнем ревизии, казаха от Главна данъчна дирекция. Данъчните имат списък на хората, които са собственици на големи къщи в столичните квартали Бояна, Симеоново и Драгалевци. Направили са и албум със снимки на имотите. Сега се засичат доходите, обявени от собствениците им през минали години. Проверява се и дали наскоро са получавали голямо наследство. Данъчните декларации трябва да се подадат до 15 април. Ако открият несъответствие, инспекторите веднага започват ревизии.

Продават от кола цигари без бандерол, съобщава още "Стандарт". Нов начин за продажба на цигари без бандерол разкриха данъчните инспектори от "Оперативен контрол" при ТДД - София. При наблюдение и проверка на павилион за продажба на алкохол и цигари в центъра на София служителите установили, че лек автомобил се използва за складиране на цигари без бандерол. Сега данъчните нямат право да обискират автомобили.

След като собственикът на колата склад отказал на инспекторите достъп до автомобила, било поискано съдействието на полицията. Колата е запечатана и изпратена в III РПУ. В присъствието на свидетели и представител на район "Възраждане" на Столичната община инспекторите са открили в автомобила над 1000 кутии вносни цигари без бандерол, които са иззети. Собственикът на автомобила не се е явил на огледа. Случаят е предаден на прокуратурата.

Заради подобни инциденти се предвижда служителите от новата служба за фискални разследвания да могат да претърсват и коли.

Депутати викат двама вицепремиери за БТК, пише още "Стандарт". Вицепремиерите Лидия Шулева и Николай Василев ще отговарят на депутатски въпроси по договора за БТК. Приватизацията на телекома ще бъде обсъдена на извънредно заседание на икономическата комисия в парламента в четвъртък. Шулева обаче е на посещение в САЩ до неделя. Ще изпратим наш представител въпреки отсъствието на министъра, обясниха от пресцентъра на икономическото ведомство.

Възможно е обаче заседанието да бъде отложено заради отсъствието на вицепремиера, казаха депутати. Те държат да изслушат лично министрите по договора за БТК.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 50 минути

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 1 час

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 1 час

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 2 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 2 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 2 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 3 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 4 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията