0
Со о Кюлев поиска ДЗИ, "Алианц" се отказа, пише в заглавие "Дневник". Само дружество, собственост на банкера Емил Кюлев, предложи да купи мажоритарен дял в ДЗИ до крайния срок за подаване на оферти, който изтече в понеделник в 17,30 ч., пояснява вестникът За 80% от акциите на държавния застраховател оферта подаде единствено "Контракт София" ЕООД, съобщиха от Агенцията по приватизация. От наддаването се отказаха спряганите за кандидат-купувачи на държавното дружество "Алианц България" (чрез ЗАД "Енергия"), както и "Чешка поищовна" (чешкият аналог на ДЗИ).

Министерството на финансите (МФ) било ощетено с над 25 млн. лв. от сключени през 2001 г. договори за ремонт и реконструкция на сгради на негови поделения. Това обяви главният секретар на ведомството Тенчо Попов на специална пресконференция вчера, информира "Дневник". Офертните цени, с които компаниите са спечелили поръчката, по-късно при подписването на договорите били многократно увеличени според Попов, въпреки че това може да става най-много с 20%. Нарушен бил Законът за обществените поръчки.

Общините искат да участват в преговорите с ЕС, съобщава още "Дневник". Местната власт е изключена от преговорите по присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС), а трябва да участва, защото това я засяга. Това обяви членът на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Добрич Лъчезар Росенов, който отговаря за международното сътрудничество на сдружението. Той ще изнесе петминутна реч за готовността на българската местна власт за присъединяването към Европа на 45-та пленарна сесия на Комитета на регионите към ЕС, която започва на 3 юли в Брюксел.

Чакаме инвестиции от иранска петролна компания, пише от своя страна "Пари". Възможните инвестиции са по-скоро от страна на иранска петролна компания, отколкото от арабска, отговорил премиерът Симеон Сакскобургготски отговори на въпрос на вестника относно проведените разговори в Кран Монтана и за евентуалните договорени инвестиции. Министър-председателят не посочи дали има предвид компанията "Петро Парс". По време на икономическия форум премиерът е провел десетки неформални разговори за привличане на инвеститори у нас. На въпрос на вестника дали по време на срещата си с монголския президент е била засегната темата за възстановяване на смесеното българо-монголско предприятие за злато, Симеон Сакскобургготски заяви, че двамата са били единодушни, че трябва да се активизират отношенията между двете страни. Премиерът не отрече, че и този въпрос е обсъждан.

Работодатели предлагат помирение на синдикатите за Кодекса на труда, съобщава още "Пари". До две седмици четирите бизнесорганизации, изготвили общо становище за промени в Кодекса на труда - СРБ, БСК, БТПП и БИБА, ще отговорят на всички въпроси и проблеми, свързани с тях. Дотогава предложенията ще бъдат изпратени и на синдикатите в лицето на КНСБ, Подкрепа и Промяна, от които също се очакват становища за промени. Твърде вероятно е представянето на позициите да стане на съвместен брифинг на работодатели и синдикати, ще отправим покана към тях, съобщил за изданието шефът на Съюза на работодателите в България Васил Василев. Досега работодатели и синдикати водеха остър задочен спор в медиите, припомня "Пари". Друг вариант бил работодателите да получат официалното профсъюзно становище, което да огласят.

Няма данни еврокомисията да е променила отношението си към АЕЦ-Козлодуй, пише още бизнесвсекидневникът. В писмо до европейските институции, писано отдавна, се обяснява българската позиция за безопасността на АЕЦ Козлодуй, съобщи президентът Георги Първанов във Варна. Той бил доволен, че огласяването на писмото съвпада с изразената от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и регулаторния орган позиция за продължаване на живота на III и IV блок. Положителната оценка за реакторите на АЕЦ-Козлодуй, дадена от мисията на МААЕ в края на миналата седмица, е много предпазлива и не засяга т.нар. "дизайн на безопасността+, който всъщност е тревогата на Европейската комисия, каза пред БНР министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. По думите й тя няма никакви данни, че някоя от страните членки на Европейския съюз или ЕК е променила позицията си към АЕЦ. Според министър Кунева много ясно и точно работната група по глава "Енергетика" и правителството трябва да проучат примера на Литва, която наскоро прие условието на ЕК.

Шест вида бележки за тока от август, пише "Сега". От август тази година електроразпределителните дружества почват да издават шест вида фактури за абонатите си, цитира вестникът вчерашното съобщение от Държавната комисия по енергийно регулиране (ДКЕР). Това е разпореждане на комисията от края на миналата седмица и вчера столичното електроразпределение показа за първи път новите бележки. Те са по-големи и в тях има два реда повече заради новите тарифи. За първи път абонатите ще видят новите бележки през август, тъй като започналото вчера засичане на електромерите и новите сметки, които ще се пуснат по касите от 8 юли, са за тока по досегашните цени. Вече има две цени за тока: до 75 киловатчаса месечно той струва по 9,8 стотинки, а над 75 киловатчаса - по 12,69 стотинки. Затова първият ред в новите сметки е за т.нар. "ток от първо стъпало", а по-долният - за тока с нова цена.

Кандидатите за "Булгартабак" обявиха партньорите си, съобщава още "Сега". В 17,30 ч. снощи изтече срокът, в който четиримата кандидати да купят 80% от "Булгартабак холдинг" трябваше да заявят намеренията си да привличат други фирми като партньори в консорциуми. Днес икономическият министър Николай Василев и земеделският Мехмед Дикме ще оповестят намеренията на кандидатите и предстоящото развитие на приватизационната процедура. Досега само руската банка "Регионална перспектива" (БРП) оповести партньора си за следващата фаза. Избраникът й е руският дистрибутор на цигари "Маркет-Форт". Учредено е акционерно дружество "Консорциум росбулгартабак", чиято регистрация е на адреса на пълномощника на банката в София - адвокат Тихомир Трендафилов. "Регионална перспектива" влезе в конкурса за тютюневия холдинг под името банка "Одинцово". Междувременно излезе регистрацията на новото название и новия много по-голям капитал. Президентът й Евгений Фролов заяви преди време, че партньор при сделката за холдинга ще бъде голям дистрибутор на цигари, но спести кой е той, припомня "Сега".

Държавата продадена за 1,7 млрд. лева, алармира "Стандарт". Само 1,7 млрд. лв. са паричните постъпления от приватизацията за периода 1993-2001 г. Това сочат данните от доклада на подкомисията по следприватизационен контрол към икономическата комисия на парламента. Държавната собственост е била оценена за 26 млрд. долара, това са пропуснати ползи за държавата, се казва в доклада. С тази сума България е можела да си плати външния дълг, коментираха експерти. Общият финансов ефект от всички сключени сделки за деветте години е 10,84 млрд. лева. От тях 5,1 млрд. лв. са договорените инвестиции, 4,5 млрд. лв. са договорените плащания, сочи докладът. Той ще бъде внесен в сряда за обсъждане в икономическата комисия.

Масово сменят данъчни шефове, съобщава още "Стандарт". От вчера нов шеф има ТДД-Велико Търново. На мястото на Иво Дишлев е назначен бившият служител от Агенцията за държавни вземания Евгени Стоев. Дишлев заемаше този пост от 4 години и беше назначен по време на управлението на СДС. Рокада е направена и в Кубрат. Досегашният шеф на данъчната служба в града Мухарем Шакиров оглави Териториалната данъчна дирекция (ТДД) в Разград. Той поема поста от временно изпълнявалия длъжността Йордан Йорданов. Кадровата смяна не е изненада за местната общественост. Преди три месеца депутатката от ДПС Емел Етем поиска промени в данъчната служба, като обвини временния директор, че саботира събирането на данъци в областта. Според Етем Йорданов изпълнявал политически поръчки на СДС, предавани му чрез бившия данъчен шеф Мустафа Кичуков, който бе зам.-министър на отбраната в правителството на Иван Костов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 минути

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 1 час

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 1 час

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 1 час

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 1 час

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет