0
Бг гария се съгласява да затвори безусловно 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" до 2006 г., информира днес вестник "Дневник". В замяна ЕС приема искането за партньорска проверка, която да установи степента на безопасност на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй", но без да определи конкретен срок за нея и без ангажимент, че заключенията на експертите ще променят сроковете за затваряне реакторите.

Това стана известно в понеделник вечерта, след като в Брюксел външният министър Соломон Паси подписа затварянето на глава "Енергетика". На практика преговорите приключиха според правителствената позиция. Преди началото на разговорите Паси обяви, че последното решение за съдбата на блоковете ще бъде взето от парламента, който трябва да ратифицира договора за членство в ЕС.

По-рано през деня зам.-министърът на външните работи Петко Драганов каза, че ако България затвори сега глава "Енергетика" и в Копенхаген получи нова пътна карта за присъединяване, увеличението на помощта по предприсъединителните фондове ще е три пъти повече от парите, идващи от двата блока на АЕЦ. Договореностите са временни, записаният срок 2006 г. не е неотменен, коментира посланикът ни в Брюксел Станислав Даскалов.

АЕЦ в Белене трябва да бъде построена до 2009 г. според анализите на Българския енергиен форум, съобщи председателят му Иван Хиновски на семинар за новите атомни технологии. През 2007 - 2010 г. страната ще се нуждае от нова ядрена мощност, заяви неотдавна и енергийният министър Милко Ковачев. По неговите думи в скоро време правителството трябва да вземе решение за размразяване строежа на АЕЦ "Белене", който беше спрян през 1990 г.

Изграждането на новата мощност в зависимост от типа реактор ще струва между 1 и 1,5 млрд. долара. Най-евтини са канадските реактори "Канду" с мощност 700 мегавата и тези от типа "Фраматом" с мощност 900 мегавата. Те ще струват около 1 млрд. долара. Руските 1000-мегаватови реактори са по-скъпи. Според Хиновски консорциум от частни инвеститори би могъл да изгради новата централа, а държавата да участва с 25% апортна вноска.

"Deutsche Bank" ще направи необходимото, за да продължи валидността на офертата си за "Булгартабак", подадена през юли, тъй като нейният срок изтича през тази седмица, пише изданието. Това съобщи членът на управителния съвет на банката Тисен фон Хайдебрек след срещата си с вицепремиера Николай Василев. Хайдебрек напомни, че банката, като участник в приватизацията на "Булгартабак" заедно с "Tobacco Capital Partners", е обжалвала решението на Върховния административен съд (ВАС) и сега се очаква неговото решение в края на месеца.

Според него решението ще е положително, защото процесът бил максимално прозрачен. Ако решението на съда все пак е негативно и процедурата започне отначало, банката отново ще участва, каза вицепремиерът Николай Василев. Тисен фон Хайдебрек подчерта, че решението на ВАС ще има значение за цялата приватизация в България и че западноевропейската бизнесобщност следи отблизо тази сделка.

Девет фирми депозираха в МРРБ писма за намерения, с които заявиха желание за участие в реализацията на проекта "Бургас - Александруполис". Компаниите са готови да обезпечат финансирането на българската част от проекта, равняваща се на 227 млн. EUR, информира "Пари". Това са "Газстроймонтаж" АД, "Главболгарстрой" АД, "Интернефт и газ монтажи" ООД, "ЛУКойл" ЕООД, "Магнум 007" ООД, "Минстрой холдинг" АД, "Монолит 3" ООД, "Химремонтстрой" АД, "Холикон" АД.

Досега като кандидат за участие в консорциума се сочеше и фирма "Техноекспортстрой", която сега не е депозирала заявление за участието си в проекта в МРРБ. Фирмите кандидатки трябва да представят доказателства, че може да осигурят финансиране в рамките на желаното от тях участие /като банкови гаранции, банкови референции и др.

Възможно е новият национален превозвач да не получи средствата от фискалния резерв, научи в. "Пари" от свой източник. Проблемът идва от това, че 30-те млн. лв., предвидени за "Балкан Еър Тур", нямало да бъдат освободени от резерва, въпреки че финансовият министър Милен Велчев се похвали с 4 млрд. лв. в него. Заместникът му Красимир Катев прогнозира, че догодина фискалният резерв ще достигне 5-6 млрд. лв. Според бившите синдици Олга Миленкова и Христо Моллов в момента финансирането на националния превозвач се извършва с печалбата на "Балкан" от последните 6 месеца.

Ако III и IV реактор на АЕЦ "Козлодуй" бъдат изведени от експлоатация през 2010 г., енергийната система ще работи добре, с изключение на периода 2003-2004 г., когато I и II блок вече няма да работят и няма да е извършена модернизация на други мощности. Това каза Иван Хиновски от Българския енергиен форум на семинара "Нови ядрени технологии и размразяване на строежа на АЕЦ "Белене".

Според Данаил Тафров от "АтомЕнергопроект" ООД, ако III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" бъдат затворени преди изграждане на заместваща мощност, ще има проблеми с енергоснабдяването. Периодът 2003-2008 г. ще е критичен, ако се наложи спирането на всички малки блокове в АЕЦ "Козлодуй", сочи анализ на български експерти. Като най-тежък се очертава периодът 2006-2007 г., когато ще има недостиг от 440 гигаватчаса. На пръв поглед не е много, но говори, че не сме решили въпроса с резерва, от една страна, и от друга, че ще се наложи внос на електроенергия през 2007 г., каза Хиновски.

Как разумно да бъде изразходвано превишението на приходите в бюджета за т. г., обсъждаха вчера министрите на оперативно съвещание, коментира "Пари". Кабинетът е възложил на финансовото министерство да направи допълнителни разчети за изпълнението на бюджета до момента, както и прогнози до края на годината с оглед взимане на конкретни решения, съобщи говорителят на правителството Димитър Цонев.

Какви ще бъдат конкретните решения, ще стане ясно на заседанието на министрите в четвъртък, уточниха от пресцентъра на МС. Очаква се с превишението на приходите да се покрият неразплатените разходи на общините. Миналата седмица финансовият министър оттегли от дневния ред на МС точката, свързана с обезпечението на неразплатените общински разходи.

Резултатите на "Булгартабак" за деветмесечието на 2002 г. са положителни, обяви изпълнителният директор на холдинга Георги Костов след провелото се вчера общо събрание, писа "Сега". Костов обаче не съобщи данни от отчета, защото още не бил приет от съвета на директорите. Единствената точка в дневния ред на продължилото десетина минути общо събрание бе кадрова рокада.

От борда изпадна ексизпълнителният директор Георги Попов. Той беше заменен от Никола Мирчев, съветник по чужди инвестиции на вицепремиера Николай Василев и специалист по финансови стратегии. Попов не беше освободен от отговорност, защото в дневния ред нямаше такава точка.

Агенцията за приватизация събира на среща представители на всички синдикати в България и на "Viva Ventures Holding", избран за купувач на 65% от БТК. Причината е, че в АП са се получили множество писма от синдикални организации от цялата страна, в които се настоява за спиране на процедурата по приватизация. На срещата ще се обсъждат социалните аспекти на сделката. От АП вчера са изпратили писма до синдикалистите, в които се обяснява процедурата по продажба на мажоритарния пакет от акции на телекома. Шефът на АП Апостол Апостолов моли синдикалните лидери да заявят въпросите, които биха желали да бъдат дискутирани.

До края на годината ще се направи атестация за качеството на работа на данъчните, митничарите и служителите на Агенцията за държавни вземания. Това стана ясно вчера от изявление на зам. финансовия министър Гати Ал Джебури по време на конференция за данъчната и бюджетната политика. Атестацията ще се прави по програма на ЕС. Догодина тази мярка щяла да се въведе и в други министерства и ведомства, като целта била да се подобри работата на администрацията.

80% от времето на данъчните сега отиват за ревизии по ДДС, каза Ал Джебури. Той очаквал с въвеждането на ДДС-сметката измамите да се пресекат и данъчните да следят вече основно дали фирмите декларират приходите си. Нормално ли е три години поред едно дружество да декларира 1% печалба, попита зам.-министърът и уточни, че скоро администрацията ще проверява приходите на дружествата не само по документи, но и като прави пазарен анализ на дейността им.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Жена, а помниш ли в началото каква любов бяхме? - Гоше, не се разсейвай, имаш чинии за миене...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 1 час

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 1 час

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 1 час

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 2 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 2 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 2 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 3 часа

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Свят Преди 3 часа

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Свят Преди 3 часа

Миналата седмица Апелативният съд на Ню Йорк отмени 23-годишната му присъда

<p>Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена

България Преди 4 часа

Инцидентът стана в 10:40 часа на ул. "Петър Берковски"

КЕВР решава за цената на природния газ за май

КЕВР решава за цената на природния газ за май

България Преди 4 часа

"Булгаргаз" ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за този месец

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Любопитно Преди 4 часа

Страховити следи и опит за поредно убийство в новия епизод на криминалната поредица

Изпратена по погрешка котката Галена пропътува хиляди километри с куриерска фирма

Изпратена по погрешка котката Галена пропътува хиляди километри с куриерска фирма

Любопитно Преди 4 часа

Галена е била затворена в продължение на шест дни без храна и вода

<p>Там, където свършва сушата и започва морето (СНИМКИ)</p>

"Краят на света": Там, където свършва сушата и започва морето

Любопитно Преди 4 часа

Най-западната точка в цяла Европа е в листа на всеки, стъпил на португалска земя

<p>Фондация &quot;Даная&quot;&nbsp;ще съди държавата, ето защо&nbsp;</p>

Фондация "Даная" ще съди държавата

България Преди 5 часа

"Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност“, посочват от фондация „Даная“

<p>Напрежението в Грузия доведе до арести (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Водно оръжие, сълзотворен газ, зашеметяващи гранати: Напрежението в Грузия доведе до арести

Свят Преди 5 часа

Гражданите протестираха срещу проектозакона „За чуждестранните агенти“