0
Нз закуска вчера във Варна вицепремиерът Николай Василев обсъди новата стратегия за приватизация на "Булгартабак" със земеделския министър Мехмед Дикме, съобщи самият Василев, който е на нeколкодневна обиколка във Варненска област. Министърът на икономиката отказа подробности за разговора, но уточни, че бъдещата стратегия ще бъдат включени доста от старите претенции към сделката, информира днес вестник "Пари". Критерият за влизането им в новата стратегия е степента им на важност, коментира Василев.

Тъй като във Варна са чувствителни на тема приватизация на БМФ, вместо да се търсят различни процедури за приватизация и стратегически инвеститор, нека параходството излезе на борсата, обяви вицепремиерът. Ако компанията е толкова добра и има голям интерес към нея, нека инвеститорите си купят акции и така да влеят свежи пари, препоръча той. Така ще се наберат и средства за строителството на нови кораби, което е болен въпрос за компанията. По време на обиколката си във Варна вицепремиерът обяви и една бъдеща крупна инвестиция в региона.

Добричкият окръжен съд отложи за 12 юни делата за разваляне на сделки с имущество на ваканционното селище Русалка. Четирима от ответниците по предявените от синдика на обявеното в процедура по несъстоятелност "Каварна турист" АД (новото име на "Русалка") отменителни искове не са намерени на адресите на фирмените им регистрации, обясни съдия Теменужка Стоева. Ако са сменили седалищата си, без да уведомят съда, е възможно жалбите да бъдат гледани на следващо заседание без тях.

Отлагането е по молба на Богомил Попов, изпълнителен директор на "Каварна турист", чието отсъствие от процеса на 16 май бе оправдано с болничен лист. Синдикът Иван Балабанов иска да се обявят за нищожни продажби на имущество на "Каварна турист" за над 10 млн. лв., тъй като са осъществени след датата на неплатежоспособността му и увреждат масата на несъстоятелността. Той настоява съдът да възстанови във владение на туристическата фирма имоти, продадени под реалната им стойност. Три от сделките изобщо не са платени въпреки символичната цена, на която са сключени, посочва той.

Към България не е постъпило искане от трета държава да транзитира през нашата територия електроенергия за Турция, Гърция и Македония, каза в Пловдив енергийният министър Милко Ковачев. Според него има ясни сигнали от Анкара, че може да се преодолеят възникналите трудности, след като Турция спря вноса на български ток на 22 април. Милко Ковачев бе категоричен, че натрупаният дълг няма да подбие цената на "Електроразпределение" Пловдив.

Проектът за ТЕЦ "София-Изток" се променя, той е в развитие и "Horizon" ще направи усилия да го представи в такъв вид на общината, че да бъдат изпълнени всички изисквания за неговата ефективност, заяви вицепрезидентът на "Horizon" Брус Хейл. След като стана ясно, че засега ще се строи само в ТЕЦ "София", инвестициите паднаха от очакваните 200 млн. на 93 млн. долара. От тях 30% ще са собствени средства на "Horizon", а 70% - заеми. Международната финансова корпорация ще се включи с 20-25 млн. долара.

За останалата сума се водят преговори с банките Биохим, BNP Pariba, City Bank, City Corp. и Bank Austria Creditenstalt. След модернизацията на ТЕЦ "София" смесеното дружество между "Топлофикация" и "Horizon" ще експлоатира централата 15 г. За този период столичната компания ще притежава само 5% от дружеството, но след неговото изтичане ще си я върне 100%.

Мини "Марица-изток" вероятно ще влязат в забранителния списък за приватизация, а смесеното дружество с германската компания "Рейнбраун" ще получи концесия за добив на въглища от комплекса. Това предвижда стратегия за развитието на дружеството, внесена в парламентарната енергийна комисия, пише "Дневник". Очаква се "Рейнбраун" да представи проучването си за развитието на мините след седмица в комисията. Дружеството между мините и "Рейнбраун" беше създадено преди три години и в него "Рейнбраун" държи 67%.

При подписването на договора за създаването на дружеството е поет ангажимент германската компания да получи концесията без търг или конкурс. В момента се спори дали смесеното дружество да се занимава само с добива на въглища, а държавното - с всички останали дейности, твърдят експерти.

Швейцарско-италианският консорциум ETIA проявява интерес към възможността да доизгради пристанището в русенската Свободна безмитна зона. Това съобщи президентът на консорциума Фердинанд Призи при посещението си в града. Той уточни, че се дискутират възможностите за финансиране на проекта, както и за създаване на съвместно дружество с безмитната зона.

Според Призи интересите на Свободна безмитна зона - Русе, и ETIA съвпадат.Той отказа да съобщи финансовите параметри на планираната инвестиция, като каза, че те ще станат известни до два месеца, в който период ще се сключи договор със зоната.

Доходността от направените инвестиции през 2002 г. на инвестиционното дружество "Елана Еврофонд" след изплащане на всички разходи и начисляване на съответните задължения е 2,96 на сто за периода на съществуване на дружеството през миналата година. Дружеството беше създадено в края на май миналата година, но първата инвестиция е направена на 20 септември. Това означава, че доходът е равен на 10,59 на сто на годишна база и е малко над заложените в проспекта на дружеството 10,20% на годишна база.

"Получената доходност за миналата година е добра и е в рамките на предварително направените предвиждания, което показва, че те са извършени много точно", каза изпълнителният директор на управляващо дружество "Елана Фонд мениджмънт" Владимир Велинов.

"Дойче банк" проявява интерес към акциите на "Булгартабак", които от седмица се продават на "Българска фондова борса-София" срещу компенсаторки. "Преговаряме с банката и от вторник ще купуваме от тяхно име", обяви шефът на инвестиционния посредник "Елана" Камен Колчев, цитиран от вестник "Сега". Възможно е банката да изкупи целия останал пакет. Решението е 12,8% от холдинга да се продадат на борсата. Очакванията на посредниците са до 6 юни да се изкупят всичките 945 000 акции.
Утре започва търговията с най-големия пакет от 400 000 акции. "Елана" и Първа финансово-брокерска къща са сред най-активните купувачи.

Финансовото министерство ще отпусне на общините 130 млн. лв., които бяха заложени като дефицит в бюджетите им за тази година. Парите са необходими за планирани дейности в образованието, здравеопазването и социалните услуги. Това съобщи пред БТА финансовият министър Милен Велчев.

Държавата обаче няма да даде пари на местните власти, за да изчистят наследените от миналата година дългове. "Не поемаме никакви ангажименти за тези 100 млн. лв. не само, защото би било неразумно от гледна точка на фискалната политика, но и защото би създало нови стимули за натрупване на сметки и омагьосаният кръг с неразплатените разходи да продължи", обяснява Велчев.

"Очакваме силен сезон, 10% ръст на приходите и туристите и около 1,4-1,5 млрд. долара приходи от туризъм за годината", сподели оптимистично вицепремиерът Николай Василев след официалното откриване на сезон Лято'03 в Златни пясъци. Срещата за готовността за сезона извади отново на дневен ред старата идея за регламентиране на проституцията и новите хрумвания за закони за устойчивото туристическо развитие и за развитие на международен яхтен туризъм у нас. В ръцете на законодателите е и да изработят единна концепция за вида на Черноморското крайбрежие, за да спре безогледното и хаотично строителство.

Два дни след официалното откриване на сезон Лято'03, Златни пясъци прилича на бойно поле. Туристите се придвижват с прибежки между камиони с цимент, газят локви и кал, пазят се да не им падне на главата току-що поставен прозорец в току-що завършен хотел. Дори нощем не им се гарантира спокоен сън - трескавата строителна дейност продължава и след залез слънце.

"Това е цената, която трябва да платим, за да осъвременим базата и повишим категорията", за поредна година повтори шефът на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин. Подкрепи го и ресорният зам. икономически министър Димитър Хаджиниколов, който преди година обещаваше строителството да бъде прекратено на 1 май тази година.

Шефовете на частни предприятия в промишлеността планират тази година да свият инвестиционните си програми с близо 1/4 спрямо 2002 г., информира още "Сега". Това сочи последната анкета на националната статистика за инвестиционните намерения в сектора. Преди половин година частните мениджъри очакваха тази година вложенията да са по-големи, припомнят от ведомството на Александър Хаджийски.

В обществения сектор на промишлеността се очаква инвестициите да скочат с 76% главно заради енергетиката. В този сектор ще бъдат вложени около 47% от всички планирани разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година. Като цяло инвестициите в промишлеността се очаква да нараснат номинално с 3,2% през тази спрямо предходната година.

Износът на пшеница замря. Цената на зърното у нас в момента е с 20-25 долара по-висока от тази на международните пазари, затова експортът не е атрактивен за търговците. Това обясни земеделският министър Мехмед Дикме за вестник "Стандарт". Той е на обиколка из страната, за да се запознае със състоянието на посевите и количеството зърно в складовете.

"Нямам притеснения", заяви агроминистърът в Сливен. Той обясни, че реколтата е много по-слаба в сравнение с миналата година. Има измръзнали площи в Добричко, Шабла, Каварна, Балчик и в част от Варненско. При всички случаи добивите ще бъдат по-ниски и при ечемика, и при пшеницата. Но ще може да приберем над 2,5 млн. тона, каза Дикме.

Безплатна пътна помощ получават българските шофьори, ако закъсат по европейските пътища. Услугата се предлага от СБА съгласно споразумение с европейски автосъюзи. За да си подсигурят безпроблемното пътуване в чужбина, българските шофьори трябва да си закупят т. нар. кредитно писмо от СБА преди тръгване на път. То струва 63 лв. Но в случай на авария гарантира безплатна пътна помощ и ремонт в повечето европейски страни. След това тези услуги се заплащат от СБА.

Чуждите шофьори ползват същата помощ в България. А съответният европейски автосъюз плаща на СБА за извършените услуги. От юни безплатна пътна помощ ще получават и членовете на СБА, които пътуват в Македония, Гърция, Румъния, Сърбия и Черна гора. Това предвижда подписаното преди няколко дни споразумение между българския автомобилен съюз и автосъюзите на балканските страни. Шофьорите от тези държави ще ползват същите услуги на "Пътна помощ", без да плащат в България.

Ако закъсат на пътя, шофьорите ще ползват безплатен превоз от "Пътна помощ" в рамките на 50 км. В това разстояние се включва и идването на аварийната кола. Ремонтът до един час на шосето също ще е без пари, обясни шефът на СБА Георги Янакиев. Всички останали услуги ще са с 20% по-евтини за водачите. Членството в СБА струва 35 лв. на година.

Всеки българин дължи по 140 долара на Международния валутен фонд (МВФ), изчисли постоянният представител на финансовата институция за България Пирита Сорса. Задълженията на страната ни към МВФ са за 1,1 млрд. долара. До 2007 г. България ще има плащания по дълга всяка година. "За да се достигнат средните европейски доходи, са необходими поне 30 години. Пред страната ви стоят предизвикателства, а не проблеми", каза Сорса по "Дарик радио".

На първо място тя посочи справянето с безработицата и осъществяването на "поне една малка инвестиционна сделка". Нашата основна грижа е структурната реформа, заяви по Би Ти Ви ръководителят на мисията на МВФ за България Джералд Шиф.

Над 550 хил. чужди граждани са почивали у нас за първите 4 месеца на годината, което е с близо 2% повече от 2002 г. Това сочат данните на Министерството на икономиката. Туристите от страните от Евросъюза са с над 20% повече от миналата година. Само през април за ваканция у нас са пристигнали с 9 на сто повече чужденци. Най-хубавото е, че кризата в Ирак не оказа никакво негативно влияние върху туризма, коментира цифрите зам.-министър Димитър Хаджиниколов. Приходите за януари и февруари от туризъм достигат 110 млн. долара, което е със 17% повече от 2002 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 2 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 3 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 6 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 7 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 8 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 8 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 8 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 8 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 9 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 9 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 10 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 10 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 10 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 11 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 11 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 11 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет