0
Пв ви се нов играч за корабния завод във Варна, съобщава "Пари". Министърът на транспорта Пламен Петров ще представи днес във Варна информационния меморандум за продажбата на 75% от корабостроителницата. С него ще стане ясна дългоочакваната схема за създаването на смесено дружество между БМФ и български или чуждестранен партньор, който да управлява мажоритарния дял от активите и имуществените права на Корабния, придобити от морската компания на търг през април м.г. Очаква се министърът да даде подробности и за облигационната емисия за БМФ, за която вестникът първи писа.
Междувременно Варненският окръжен съд вписа в регистъра на търговските дружества Българска кораборемонтна компания ЕАД. Това е най-новият играч за Корабния, още поне 11 компании са проявили интерес към джойн-венчър. Най-новата компания, която ще играе за Корабния, е с капитал 220 000 лв., разпределени в 220 акции на приносител с номинал по 1000 лв. В съвета на директорите влизат Димчо Димов, Илзе Атанасова, Кирил Чакъров.

"Балкан Ер Тур" ще обновява парка си със самолети "Боинг", пише още изданието. "Балкан Ер Тур" не проявява голям интерес към активите на "Балкан", които ще се разпродават на търг, съобщава за "Пари" Любка Манова, изпълнителен директор на новия национален авиопревозвач. Едва ли ще закупим нещо съществено, след като и самолетът "Ту-154", притежаван от "Балкан", не е в добро състояние, допълни тя. Според Любка Манова "Балкан Ер Тур" по принцип няма интерес към руска техника, защото се е ориентирала към западния пазар и основно към обновяване на самолетния си парк с машини "Боинг", а на по-късен етап и с "Еърбъс". Скоро ще е готова и приватизационната оценка на новата авиокомпания, каза Манова.

От всички страни заваляха кандидатури за меганадзора, информира още "Пари". До края на седмицата различните парламентарни групи и лобита ще внасят официални предложения за председател и трима членове на Комисията по финансов надзор. Вече е договорено СДС и БСП да имат по един свой представител сред членовете на новия орган. ДПС може да предложи своя кандидатура не само за член, но и за председател. През следващата седмица парламентът вероятно ще гласува съставът на комисията. Въпреки обструкциите на някои жълти депутати Бистра Илкова, която от декември м.г. е председател на ДКЦК, засега е фаворит на мнозинството за шеф на меганадзора. Досега тя беше лансирана като една от основните кандидатури за подпредседател по инвестиционната дейност в Комисията по финансов надзор.

Облекчава се режимът за трудовите посредници, съобщава "Дневник". Частните трудови борси ще преминат от лицензионен на регистрационен режим с промени в наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по информиране и намиране на работа, съобщава за изданието Росица Стелиянова, началник на дирекция "Международни спогодби, програми и европейска интеграция" в Агенцията по заетостта. От кандидатите за посредници ще се искат по-малко документи и се предвижда да отпадне комплектът от досега изискваните тестове. Сумата за регистрация ще е по-малка от сегашните 300 лева за двeгодишен лиценз. Обмисля се обаче частните бюра да плащат такса на държавата за всеки договор с чуждестранен работодател.

Банка ДСК купи акциите на БАИФ в "Родина", пише още "Дневник". Управителният съвет на Банка ДСК е взел решение да закупи от Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ) делът от 36,2% в пенсионно-осигурителната компания "Родина". Очаква се договорът между двете институции да бъде подписано до два дни. След което обявената за приватизация държавна банка вече ще притежава 95,5% от петия по големина пенсионен фонд в страната. Цената по продажбата не бе официално съобщена. От БАИФ обаче заявиха, че са доволни от сделката, тъй като са получили справедлива цена за инвестицията си в пенсионния фонд. Преговорите за продажбата на акциите в "Родина" между БАИФ и ДСК продължиха близо осем месеца. С покупката им бившата спестовна каса прави добра сделка, която логично ще се отрази положително и върху цената й при предстоящата приватизация, смятат пенсионния бранш.

Пазарът продължава нагоре, информира още "Дневник". Пазарът на ценни книжа продължи възходящата си тенденция и през последната борсова сесия. Индексът "Софикс", който в петък надхвърли нивото от 220 пункта, във вторник постави нов рекорд от 227,68. От дружествата, включени в индекса, най-голям ръст - 12,29%, отбелязаха книжата на "Химко" АД, след като бе сключена сделка за 1005 акции на позабравеното ниво от 0,17 лeва. С 5,12% скочиха акциите на "Лукойл - Нефтохим" АД, след като една от инвестиционните банки на два пъти "обра" цялото количество, предложено до 8,50 лева. Така средната им цена за деня достигна 8,42 лева. С 4,95% се покачиха акциите на "Благоевград-БТ", а с 3,73% - на "Златни пясъци". Акциите на "Петрол" АД регистрираха спад от близо 7,5% спрямо петък, а на "Софарма" - около 3% спрямо понеделник.

Пак забраниха приватизация с компенсаторки за панаира, пише "Сега". За втори път "Международен панаир"-Пловдив вчера бе изваден от списъка на дружествата, които ще се приватизират на фондовата борса срещу компенсаторни инструменти. Само преди седмица на заседанието си министрите решиха 49% от панаира да се пуснат на борсата. Това стана, след като преди време под натиск на пловдивските депутати от всички парламентарни сили панаирът бе изваден от същия списък с 1050 дружества. През септември миналата година парламентът го включи в забранителния списък за приватизация и се реши дружеството да се приватизира, след като парламентът приеме стратегия за приватизацията му. След решението на кабинета 9-има депутати от Пловдив, общинският съвет на Коалиция за България и обществеността въстанаха срещу подобен вид приватизация и бе поискана оставката на икономическия министър Николай Василев.

"Опакованите стоки по-скъпи от 2004 г." е друго от заглавията в "Сега". Всички стоки, които се продават опаковани, поскъпват от догодина, тъй като екоминистерството задължава производителите да преработват отпадъците. От 2004 г. производителите ще трябва да рециклират поне 20% от отпадъка. Предприемачите ще се грижат за усвояването на опаковките или сами, или ще се обръщат към организациите по оползотворяване, лицензирани от екоминистерството. "Опакованите изделия ще поскъпнат, но точни разчети няма", обясни вчера Тодор Недков от "Управление на отпадъците" в Министерството на околната среда и водите. Очаква се унищожаването на опаковка да струва средно около 0,5 ст. Такива са и ориентировъчните цени в ЕС.

БНБ представи два нови индекса, информира още "Сега". Асоциацията на търговските банки и Българската дилърска асоциация представиха вчера новите индекси за банкови депозити SOFIBOR (Sofia inter-bank offered rate) и SOFIBID (Sofia inter-bank bid rate). БНБ започна да ги обявява от 17 февруари. Индексът SOFIBOR е фиксинг на котировките на необезпечени депозити в български лева, предлагани на междубанковия пазар. Той се изготвя към 11 ч. всеки ден. За целта 12 банки показват цената, на която биха продали и купили необезпечени левови депозити. По подобен начин се формира и лондонският междубанков индекс LIBOR (London inter-bank offered rate). SOFIBOR показва данни за лихвите на междубанковия левов пазар за пет вида срочни депозита - овърнайт (депозити за една нощ), седмични и един-, два- или тримесечни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Любопитно Преди 24 минути

Те предоставят безценна информация за най-ранния живот на Земята

.

Учени наблюдават появата на нов акцент в Антарктида

Любопитно Преди 53 минути

По време на престоя в Антарктида изследователите забелязват значителни промени в техните акценти

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Любопитно Преди 1 час

Те завоюваха и специалната награда от 10 000 лв. по случай 30-годишнината на NOVA

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°

Герт Вилдерс

Остър завой: Как и Нидерландия зави надясно

Свят Преди 2 часа

Новият "Кабинет на надеждата", както го наричат четирите коалиционни партии, е политически експеримент дори за Нидерландия

Над 46 000 ученици се явяват на втора матура

Над 46 000 ученици се явяват на втора матура

България Преди 2 часа

Най-много зрелостници са избрали да проверят знанията си по английски език

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Технологии Преди 2 часа

Модерният автомобил е оборудван с редица системи, без които не бихме могли да си представим личното си превозно средство

В Украйна ли е Френският чуждестранен легион?

В Украйна ли е Френският чуждестранен легион?

Свят Преди 2 часа

Германската обществено-правна медия АРД търси отговор

Горещо кафе

Ще изчезне ли кафето заради глобалното затопляне?

Любопитно Преди 2 часа

Въпрос, на който по-скоро предпочитаме да не знаем отговора

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Свят Преди 9 часа

Негов председател е вицепрезидентът Мохамед Мохбер

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 10 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

д

Лондон изпрати на Украйна 80 ракети за противовъздушна отбрана

Свят Преди 10 часа

Графиката показва, че до края на май Обединеното кралство възнамерява да изпрати на Украйна още 20 ракети

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 11 часа

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

й

Ирак и Азербайджан предлагат помощ на Иран в издирването на хеликоптера

Свят Преди 11 часа

Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

България Преди 12 часа

27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си