0
а рненското лоби иска да се продължи процедурата за Корабния, пише "Пари". Ако "Бейкър инвестмънт" се върне в наддаването за Корабния, варненските депутати няма да искат оставката на Николай Василев. Спазаряването станало, след като парламентаристите от НДСВ заплашиха новия транспортен министър заради отстраняването на изп. директор на Корабния кап. Гено Генов, който минава за човек на варненското лоби от НДСВ. Ако "Бейкър" не се върне в играта, ще стане още по-горещо в ресора на Василев, коментирали в морската столица.

"Вива" обжалва решението на надзора, съобщава още "Пари". "Вива венчърс" обжалва решението на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, за да се докаже мълчаливо одобрение на сделката за БТК. Според виенския консорциум след решението на надзора от петък да върне документацията на изпълнителния съвет на АП е налице категорично мълчаливо одобрение на сделката. Затова от "Вива" са подали жалба до ВАС, за да каже съдът дали това решение е индивидуален административен акт или не. Ако няма такъв, налице е мълчаливо одобрение, категорични са кандидат-купувачите. Те обясняват, че подават жалба поради опасната привидност на решението на надзорния съвет, което е оформено като административен акт, без да е такъв.

Новият статут на курортите ще е ясен преди изборите, предполага още "Пари". Работна група от представители на икономическото министерство, на туристическия бизнес и на общините ще трябва да представи общоприемлив вариант за подобряване на управлението в националните ни курорти, съобщи във Варна вицепремиерът Лидия Шулева. Групата ще бъде съставена до седмица, каза тя след двучасова дискусия с кметовете на Варна, Балчик, Несебър, Самоков, Чепеларе и Разград.

Бизнесът с последна отсрочка по евростандарта за труд, напомня "Дневник". Въвеждането на европейските норми за безопасни и здравословни условия на труд ще бъде отложено за втори път. Предложението ще направи министерството на труда, съобщи зам.-министърът Валери Апостолов. Законът за здравословни и безопасни условия на труд беше приет в края на 1997 г. с предвиден тригодишен гратисен период. След изтичането му през 2000 г. той отново беше удължен до 1 януари 2004 г. заради невъзможността на предприемачите да изпълнят условията за инвестиции в нови машини и технологии. По данни на Главната инспекция по труда над 80% от предприятията в момента не отговарят на европейските изисквания, а около 210 000 души работят при тежки за здравето условия.

Несъстоятелните фирми няма да се отписват по ДДС, пише още "Дневник". Търговците, които са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и бъдат обявени в несъстоятелност, да не се дерегистрират. Това предвижда нова промяна в ЗДДС и в Търговския закон, която се обмисля в икономическото министерство. По този начин компаниите, които купуват активите на фалиралото дружество, ще могат да ползват данъчен кредит за тях.

"Била" ще строи два нови хипермаркета в София, информира още "Дневник". Два нови хипермаркета на "Била България" ще отворят врати през следващата година в София, съобщиха от компанията. Новите магазини ще бъдат в кварталите "Зона Б-4" и "Сухата река". Така магазините на австрийската верига в столицата ще нараснат до шест.

Плащаме 2 пъти пътен данък, обяснява "Сега". Българите ще плащат 2 пъти пътен данък - ще се бъркат веднъж за винетки, които са такса за време, и втори път за билет на бариерите по магистралите, които отчитат разстояние. В повечето европейски страни е въведена само едната от двете системи. Двойното облагане се получава заради ангажиментите, поети от България пред ЕС, и намерението на правителството да даде магистралите на концесия.

"Булгаргаз" пуска облигации, съобщава още "Сега". "Булгаргаз" ще набере част от необходимите му средства за инвестиционна програма чрез пускане на облигационен заем, съобщи вчера зам. енергийният министър Илко Йоцев. Подробностите за заема щели да бъдат обявени след време или поне след като приключи изборът на агенция, която да оцени кредитния рейтинг на националния газов монополист. Очаква се това да стане окончателно до месец. Още две енергийни предприятия - НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2", са в процедура по избор на агенция за определяне на кредитния им рейтинг, съобщи Йоцев.

Държавен фонд ще спасява ВиК фирми, информира още "Сега". Държавен инвестиционен фонд да финансира неатрактивните ВиК дружества, към които няма интерес от частници, предлага Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той ще се пълни от такси от ВиК дружествата. "Това не значи, че тарифата ще скочи, тъй като и сега тези средства се калкулират за поддържане на инфраструктурата, но не се събират целево", презастраховаха се от ведомството на Церовски.

"Стандарт" също обявява: "Плащаме два пъти за магистралите". Шофьорите ще плащат по два пъти, за да минат по една магистрала. Строителният министър Валентин Церовски обяви в края на миналата седмица, че доизграждането на магистралите "Хемус" и "Тракия" ще бъде дадено на концесионери. Фирмата, която вземе аутобаните, ще може да сложи бариери и сама да определи каква такса ще се плаща за преминаването. Това обясни зам.-министър Румен Митов вчера. От догодина обаче влизат в сила т.нар. винетки, с които ще може да се минава по пътищата у нас. Те първо ще се плащат само от тировете, а от 2005 г. и от всички останали превозни средства.

Плашат със съд 50 000 длъжници за парно, четем още в "Стандарт". 50 000 столичани дължат 23 млн. лева за парно, обявиха от "Топлофикация"-София. Срещу борчлиите ще бъдат заведени дела, ако не платят сметките си до 5 септември, предупредиха от дружеството. През следващите две седмици длъжниците с повече от две сметки ще получат предупредителни писма. Ако те не платят за топлото в последния възможен срок, "Топлофикация" ще заведе искове. След това съдът издава изпълнителен лист и съдия-изпълнител има право да отнема имущество на длъжника. Освен това има възможност да се запорира заплатата или пенсията на некоректния абонат.

"Патентните данъци според оборота" е друго от заглавията в "Стандарт". Патентните данъци ще се определят и според оборота на търговците или занаятчиите. Това е едно от предложенията на Националната занаятчийска камара, които тази седмица ще бъдат внесени за обсъждане във финансовото министерство. Идеята е в края на годината патентният данък да се коригира с отчетения оборот. Така занаятчиите, които например 1-2 месеца от годината не работят, ще платят по-малко налози. В страните от ЕС размерът на патентните данъци се определя и от консумираните ток и горива. Но у нас цените им често се променят и затова експертите предлагат токът и горивата да не се взимат предвид при пресмятане на патентните данъци. Средно с 20% да бъдат намалени данъците на занаятчиите от началото на 2004 г., предлагат още от НЗК.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Апелативният прокурор на София подаде оставка

Апелативният прокурор на София подаде оставка

България Преди 4 минути

Неговото име беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Митрополит Йоан за епархийските избори в Сливен: Вотът е проведен според канона

Митрополит Йоан за епархийските избори в Сливен: Вотът е проведен според канона

България Преди 13 минути

Той подчерта, че различията не са непреодолими

<p>Разкриха кой е истинският &quot;злодей&quot; в живота на Ейми Уайнхаус</p>

Джак О'Конъл разкри кой е истинският "злодей" в живота на Ейми Уайнхаус

Любопитно Преди 49 минути

Британският актьор се превъплъщава в образа на Фийлдър, известен като Блейк Фийлдър-Сивил, в биографичния филм "Back to Black"

Петата болест: Симптоми, диагностика и лечение на парвовируса

Петата болест: Симптоми, диагностика и лечение на парвовируса

Свят Преди 1 час

Парвовирусът е наречен още обрив на "ударената буза"

Снимката е илюстративна

Забраненият остров, където се допускат само бразилски военни и учени

Любопитно Преди 1 час

Забраненият остров, където живеят змиите с най-бързо действащата отрова

Зов за помощ: 15-годишната Никол, прегазена от тийнейджърка в Сопот, се нуждае от средства за лечение

Зов за помощ: 15-годишната Никол, прегазена от тийнейджърка в Сопот, се нуждае от средства за лечение

България Преди 1 час

Тя пострада тежко, след като 18-годишна шофьорка, с книжка от около месец, прегази нея и приятелката ѝ на път за училище

Две катастрофи в София тази сутрин

Две катастрофи в София тази сутрин

България Преди 1 час

Едната е станала в района на "Орлов мост", а другата на на бул. "Климент Охридски"

<p>&quot;Днес ли е денят, в който ще ме диагностицират с рак?&quot;</p>

"Днес ли е денят, в който ще ме диагностицират с рак?": Животът на хората със заразена кръв

Свят Преди 1 час

Повече за ужасяващата история четете в следващите редове

<p>Върховният лидер на Иран назначи Мохамад Мохбер за президент</p>

Върховният лидер на Иран назначи временно Мохамад Мохбер за президент

Свят Преди 1 час

Обявен е петдневен национален траур по повод на смъртта на Ебрахим Раиси

От Пъф Деди до Майкъл Джексън: 15-те най-големи музикални скандала на всички времена

От Пъф Деди до Майкъл Джексън: 15-те най-големи музикални скандала на всички времена

Любопитно Преди 2 часа

През последните 50 години музикантите бяха в центъра на противоречия, вариращи от кражби и измами, до убийства

<p>Инвазия на азиатски стършели в Европа</p>

Срещу инвазията на азиатски стършели в Европа: Властите в Обединеното кралство молят за съдействие

Свят Преди 2 часа

Азиатските стършели не представляват по-голям риск за човешкото здраве от местните, но застрашават медоносните пчели и насекомите опрашители

Great Wall Wey 05

Олимпийски шампион и много кожа: новото начало на Great Wall в България

Технологии Преди 2 часа

Симона Дянкова, капитанът на златните момичета от Токио, е посланик на китайската марка у нас, тя вече шофира Ora 03, другият акцент в гамата на марката е луксозният плъг-ин хибрид Wey 05

Убийство на мъж в Силистренско, двама са задържани

Убийство на мъж в Силистренско, двама са задържани

България Преди 2 часа

По тялото на жертвата са открити следи от насилие

<p>Нови заплахи от ревност към афганистанец и съпругата му</p>

"Остави го и бъди с мен": Нови заплахи от ревност към афганистанец и съпругата му

България Преди 2 часа

По техни разкази нападателите са организирана група от мъже

Мъж катастрофира на пътя между Стара и Нова Загора, друга кола го блъсна и уби

Мъж катастрофира на пътя между Стара и Нова Загора, друга кола го блъсна и уби

България Преди 3 часа

Окръжната прокуратура привлече като обвиняем 37-годишен мъж

Владимир Путин и Ебрахим Раиси

"Незаменима загуба": Путин с коментар за Раиси

Свят Преди 3 часа

Руският президент Владимир Путин описа иранския президент Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер