0
ВиК дружествата ще избират между цената и режим, пише "Дневник". ВиК дружествата ще запазят сегашните цени на водата или ще въведат режим, в случай че парламентът не прегласува отменените от президента текстове от Закона за водите.

Това заяви началникът на дирекция ВиК в Министерството на регионалното развитие Пламен Никифоров. Той допусна, че до втория вариант едва ли ще се стигне, тъй като ще се увеличат авариите и разходите на компаниите.

В понеделник Георги Първанов наложи вето върху закона, като посочи, че се засягат правата на потребителите за сметка на дружествата. Текстовете предвиждаха дружествата да могат да включат в цените повече от 25% от загубите си.

Другият мотив на Първанов е, че с отлагането на мярката ВиК-та да си поемат всички течове те няма да бъдат стимулирани да подобрят управлението.

При сегашната методика за определяне на цената в нея влизат разходите на дружествата за консумативи и работни заплати. Ветото на президента означава или дружествата да намалят загубите до 25%, или сами да плащат тези над тях.

В момента загубите на вода в някои региони достигат до 80%, което се дължи, както на състоянието на ВиК мрежата, така и на липсата на инвестиции. За последната година някои от компаниите са постигнали намаление от 3-8%, сочат данните на министерството.

За 15 години други страни успяха от своите ВиК комунални услуги да направят експортно ориентиран бизнес и да излязат на чужди пазари. Годишните приходи от сектора са около 400 млн. лв., а необходимите инвестиции в следващите 10 години са за над 3 млрд. евро.

Правителството предлага съдебната власт да получи със 100 млн. лв. по-малко от исканата от Висшия съдебен съвет (ВСС) сума за 2005 г. Магистратите са изработили проектобюджет, в който са предвидени разходи от 351 млн. лв., но в становището си по него кабинетът твърди, че с подобна сума ще се наруши целевото ниво на дефицита.

Всяка година Европейската комисия (ЕК) препоръчва бюджетът на съдебната власт да бъде увеличен и като пример се дава, че в страните членки той е от 2% до 4% от БВП.

Миналата година парите за магистратите бяха около 0,3% от БВП, а сега сумата, която съветът е поискал, е 0,6% от брутния вътрешен продукт.

Лицензирани посредници да подготвят автомобилите за техническите прегледи и да проверяват документацията до регистрирането им в КАТ, предлагат от Асоциацията на вносителите на автомобили.

"Подобни посредници има навсякъде по света - това е практика в Германия, Холандия, Белгия, Люксембург", обясниха от асоциацията.

Цената на тези услуги в чужбина е около 50 евро. Целта е лицензирани фирми да подготвят автомобила и да гарантират за него при продажба и внос.

От бранша предлагат още всеки вносител задължително да купува или наема площ от 20 паркоместа. Търговците искат още вносът на автомобили, произведени преди повече от 10 години, да спре.

Междувременно вътрешният министър Георги Петканов отново се обяви за законодателни промени, свързани с публичните държавни вземания.

Проблемите с несъбраните глоби не се отнася само до пътните, но и до всички останали, защото събираемостта не надхвърляла 7-8%, подчерта министърът.

Той поиска за неплатени фишове и актове да се отнема шофьорската книжка. Експерти от вътрешното министерство дадоха за пример законодателството във Финландия, където размерът на глобата се изчислява като процент от доходите.

Цената на петрола в САЩ постигна нов рекорд, след като в петък лекият нефт WTI в Ню Йорк удари ключовото ниво от 55 долара за барел. След това той се установи на ниво от 54,93 долара за барел, което беше покачване от 17 цента за деня.

Сортът "Брент" в Лондон олекна обаче с 16 цента и достигна равнището от 49,93 долара за барел. Доминиращи на пазара бяха данните за ниските запаси от гориво преди зимния сезон и изказването на шефа на Фед Алан Грийнспан, че покачването на цените на суровината няма да навреди на световното икономическо развитие в същата степен, както това е станало по време на кризата през 70-те.

Освен това според Грийнспан икономиката на САЩ може да понесе негативното влияние на цените на петрола.

Международните счетоводни стандарти (МСС) няма да станат национална база за отчетност в България, става ясно от приетите в края на изтеклата седмица промени на Закона за счетоводството.

Въвеждането на международните стандарти от началото на 2005 г. беше една от най-широко прокламираните стъпки на кабинета "Сакскобургготски".

От новоприетия нормативен документ обаче става ясно, че международният счетоводен език ще бъде в сила само за компании с персонал над 250 души, годишен оборот над 15 млн. лв. и дълготрайни материални активи над 8 млн. лв.

За всички останали предприятия до края на годината ще бъдат разработени нови национални счетоводни стандарти.

Къщите в Източна Европа поскъпват седем пъти след 10 г., информира "Стандарт". В Прага цените ще скочат четири пъти между 2004 и 2015 г.

Купувачите на имоти в страните от Източна Европа, влезли в ЕС, могат да очакват ръст от 731% на инвестицията си след 10 г. Това предричат експерти от специализираното интернет издание PropertySecrets.net.

"Както прогнозирахме в началото на годината, когато тези страни влязоха в ЕС през май, инвестициите в имоти крият потенциал за огромни печалби. Тези страни предлагат на инвеститорите шанс да печелят много от наеми, предлагат нови възможности за финансиране", казва експертът Нийл Луис.

Водещи икономисти обещават "икономическо чудо" в новоприетите страни в ЕС. Вливането на еврофондове и чужди инвестиции в Източна Европа стимулират икономическия растеж, създават нови работни места и заедно с това създават търсене на новопостроени жилища на фона на разрушаващите се панелки от комунистическо време. Всичко това превръща инвестициите в имоти в региона във фантастична възможност, коментират експерти.

Американската консултантска агенция "Маккинзи къмпани" ще прави нова оценка на БТК. Това решение е взето на тайно заседание в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на 14 октомври.

В него са участвали тримата ни вицепремиери Пламен Панайотов, Николай Василев и Лидия Шулева. Те ще възложат поръчката на унгарския офис на компанията, която има 83 представителства в 44 държави.

Вицепремиерите са решили да потърсят второ експертно мнение за това колко струват телекомът и лицензът на третия GSM оператор, след като са се запознали с оценката на УНСС.

По поръчка на КЗК екип от специалисти, начело с доц. Григорий Вазов, ръководител на финансово- счетоводния факултет в университета, изчисли, че БТК струва 700 млн. лева, или 357 млн. евро.

Третият GSM е оценен между 90 и 145 млн. евро. БТК обаче беше продадена на "Вива венчърс" за 230 млн. лева, а за GSM-3 компанията плати 54 млн. лева.

България излиза на енергийна борса, обявява "Сега". НЕК ще предлага там само малки количества ток.

От края на ноември НЕК вероятно ще започне да продава малки количества електроенергия на някоя от европейските борси, съобщи през уикенда изпълнителният директор на електрокомпанията Васил Анастасов.

Тази търговия е възможна от началото на октомври, тъй като електроенергийната система на страната работи синхронно с тази на целия европейски континент.

Същевременно от месец и половина насам цял отдел в НЕК следи онлайн търговията на шест европейски борси и резултатите сочат, че средните цени са далеч над тези, на които страната е в състояние да изнася.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности