0
Три дни и 50 закона до края на парламента, информира "Дневник".
От 39-ото Народно събрание остават три работни дни и най-малко 50 недоприети закона. Някои от тях са необходими за присъединяването към ЕС, други отдавна се чакат от бизнеса.

В последната седмица от браншови организации и лобита нервно прозвъняват парламентарните комисии и познати депутати с въпроса: "Има ли шанс да мине нашата поправка?". Заради политически борби, сблъсък на интереси и просто отсъствия народните представители блокираха създаването на национална агенция по приходите, приватизацията на "България ер" и Българския морски флот, закона за лекарствата и аптеките и още десетки важни решения.

Увеличават се глобите за митнически измами, отбелязва същото издание. Измамите с акцизни стоки ще се наказват с глоби между 150 и 250% от митническата им стойност. Това предвиждат промени в Закона за митниците, който във вторник беше приет окончателно и изцяло от Народното събрание. Досега санкцията беше между 100 и 200% от стойността.

Санкцията за митническа измама за граждани и фирми ще е между 100 и 200% от стойността на контрабандата. Същите наказания ще бъдат налагани и когато се нарушава режимът за временно складиране и при случаи на отклонения от митнически режим.

До 1000 лв. ще бъде глобата за митничарите, които не подадат декларация за имотното си състояние и за това на съпрузите и децата си. Тяхно задължение е да го правят при назначаването и освобождаването си, както и всяка година до 31 май.

Промените в закона задължават проверявания да оказва съдействие на митничарите, включително и при последващ контрол. Той трябва да предоставя търговска, счетоводна и друга документация, да дава обяснения, поискани от митническите органи, да изготвя справки, да осигурява достъп до служебни помещения, складове и каси.

Още шест държави ще купуват вредни газове от България, извежда още "Дневник".
Още шест държави ще сключат споразумения с България за покупката на парникови газове. Досега подобни договори имаме с Холандия, Швейцария, Австрия, Дания и Прототипния въглероден фонд на Световната банка, съобщи националният координатор по механизма "Съвместно изпълнение" към Министерството на околна среда Ивона Грозева по време на третия форум за инвестициите в екологията. България е в процес на договаряне с Германия, Япония, Швеция, Италия, Испания и Франция, които искат да купуват редуцирани емисии от заводите.

Военните бази на САЩ у нас са друга тема във вестника.
Военните бази "Граф Игнатиево", "Безмер", "Ново село" и гражданското летище "Сарафово" са обектите, които САЩ искат да ползват за временни тренировъчни бази. Това е станало известно на завършилите вчера българо-американски консултации за разполагане на щатски бази на българска територия.

Вашингтон проявява интерес и към разполагане на складове у нас, съобщи в Охрид зам.-министърът на отбраната Илко Димитров. Той ръководи българския екип по започналите в понеделник двустранни преговори.

Парното поскъпва до 20% след изборите, информира "Сега".
Цените на парното ще се повишат от 1 октомври, максималният процент ще е 20. Това съобщи вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов.

За последно цените на парното бяха увеличени с 12,1% от 1 юли 2004 г. Причината за поскъпването е, че от тази година за първи път са спрени субсидиите за топлофикациите, които държавата десетилетия наред даваше.

"При това положение цените на парното и топлата вода за бита трябва да се изравнят с тези за промишлеността, които не се субсидират от няколко години", обясни Шушулов.

Средният бизнес ще е с предимство за екопроекти, пише изданието.
Малките и средните предприятия ще получават приоритетно средствата по линия на европейските фондове за проекти, свързани с опазването на околната среда. Това стана ясно по време на Третия международен бизнесфорум в София.

За периода 2007-2009 г. България ще може да кандидатства с проекти за околна среда пред Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, които са за 600-700 млн. евро, съобщи Виолета Вранчева от екоминистерството.

При реализацията на такива проекти държавата трябва да осигури съфинансиране на поне 25% от одобрения проект. Бизнесът може да кандидатства за тези пари с идеи за въвеждането на по-ефективни и по-малко рискови технологии и за развитие на възобновими енергийни източници.

Фондовата борса и Централният депозитар правят общо дружество, отбелязва "Сега".
Фондовата борса и Централният депозитар ще правят съвместно дружество с ограничена отговорност, стана ясно след Общото събрание на акционерите на БФБ-София. Предвижда се капиталът му да бъде 80 хил. лв., а борсата и депозитарът да са с равни дялове. Акционерите на БФБ гласуваха създаването на дружеството. 44% от БФБ-София са на държавата, останалите са на инвестиционни посредници.

Борсата отчете 695 100 лв. печалба за 2004 г. От тях 10 377 лв. ще отидат за погасяване на загуба от 2001 г., а останалата част - за резервите, които ще се използват за увеличаване на капитала. Акционерите гласуваха той да бъде увеличен почти 11 пъти - от 292 393 лв. на 3,227 млн. лв.

Срещу една своя акция собствениците ще получат 10 нови, а увеличението ще стане чрез преобразуване на резерви в капитал. Увеличава се на 10 000 акциите, необходими за осигуряване на брокерско място. Досега се изискваха 1000 акции.

Регистрираме фирма за седмица, извежда "Стандарт".
Регистрацията на търговските фирми вече ще става за една, най-много за две седмици. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Светлозар Тонев. Той коментира стратегията за създаване на централен регистър на юридическите лица. Улеснената процедура ще влезе в сила от 10 август. Досега регистрацията на фирма у нас ставаше за повече от месец. Търговците трябваше да ходят по мъките, за да се сдобият с номер от съда, БУЛСТАТ, данъчен, от НОИ (ако фирмата се занимава с внос и износ) и митнически.

1000 лева заплата за сервитьор на морето, изчислява ежедневникът.
До 1000 лв. на месец може да си докара един сервитьор на морето в разгара на сезона. В сумата влизат заплатата и бакшишите. Задължително условие обаче е келнерът да говори добре английски и да бъде внимателен към клиентите. Това каза зам.-шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Желязко Каракашев.

101 свободни места за сервитьори са обявени в Бюрото по труда във Варна. Търсят се и над 100 готвачи и 60 камериерки. Хора от туристическия бизнес смятат, че кризата за персонал може да доведе и до провал на целия сезон. Собствениците на ресторанти и хотели в курортите предлагат месечни възнаграждения за персонала в рамките на 400 до 600 лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 38 минути

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 47 минути

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 1 час

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 1 час

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 2 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 2 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 3 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 3 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 4 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 4 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 4 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар