0
Пет от десетте най-големи енергийни компании, сред които енергийното министерство направи предварително проучване за интереса им към приватизацията на електроразпределителните дружества у нас, са потвърдили желанието си да участват, съобщи министърът на енергетиката Милко Ковачев, но не посочи имената им.

Процедурата за продажба на дружествата ще бъде обявена на 22 септември в "Държавен вестник", консултантът BNP Paribas е свършил работата си, би трябвало Агенцията за приватизация също да е дала своите коментари, каза Ковачев, цитиран от вестник "Пари". На базата на маркетинга кандидатите да закупят ЕРП трябва да отговарят на определени критерии, за да участват в конкурсите. 20-30 компании отговарят на изискванията и са със сериозен опит, допълни министърът.

По програми на ЕС в инфраструктурата ни ще бъдат инвестирани 150-200 млн. евро за периода 2004-2006 г., съобщи посланикът на Делегацията на ЕС у нас Димитрис Куркулас. 50 млн. евро, предоставяни ни по ФАР, ще са за изграждането на трансгранична инфраструктура, уточни той при откриване на реконструкцията на път II-29 от българо-румънската граница до "Генерал Тошево". Двамата с министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски откриха обекта, който се реализира по проект на ФАР - Трансгранично сътрудничество.

В отсечката ще бъдат вложени 2,937 млн. евро, от които 2,132 млн. евро идват по ФАР - Трансгранично сътрудничество, а останалите са съфинансиране от бюджета. Изпълнител е фирма "Автомагистрали Черно море". По финансовите меморандуми у нас по програма ФАР се инвестират в пътни проекти 170 млн. евро, каза министър Церовски.

Работодателите няма да могат да поставят изисквания за възраст, пол, етнически произход, гражданство, религия, физически увреждания, образование, сексуално ориентация, семейно положение и имуществено състояние пред кандидатите за работа. Това предвижда Законът за защита срещу дискриминацията, който депутатите приеха окончателно във вторник, пише днес вестник "Дневник".

Ограниченията няма да важат за случаите, когато изискванията за назначаване на работа са записани в специален закон или са свързани с международни договори. Законът предвижда и множество случаи, в които някои от горните признаци могат да бъдат условие за назначаване. Няма да се счита за дискриминация, ако поради естеството на дейността и условията, при които тя се осъществява, някои от признаците (например образование) е определящо професионално изискване.

Съгласно разпореждане на министерството на енергетиката за приватизацията на седемте електроразпределителни дружества у нас всички клонове са задължени да предоставят данни за балансовата стойност на активите си. Те ще послужат като база за изчисляване на цената, по която ще се продават ЕРП. Предстои избор на оценители за дружествата.

Балансовата стойност на ЕРП клон Благоевград с активи на територията на Благоевградска област към 10.09.2003 г. е 22 млн. лв., информира още изданието. Най-скъпи - 10 млн. лв., са съоръженията: електропроводи, трафопостове, мрежи за високо напрежение. В активите са включени сградите (повечето в центъра на населените места), земи, стопански инвентар. Данните потвърди управителят на ЕРП-Благоевград инж. Евтим Евтимов. Според експерти от бранша пазарната цена на активите на благоевградското ЕРП са към 100 млн. лв., 4 пъти повече от балансовата стойност.

Браншовите организации да могат да участват в изготвянето на тръжна документация и да атакуват некоректни задания още преди да е започнала процедурата по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това беше предложено на кръгла маса в парламента на тема "Реформа в системата на обществените поръчки за повишаване пазарната ориентация на икономиката". В нея взеха участие членове на парламентарната икономическа комисия, представители на Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Асоциацията на чуждестранните инвеститори в България (БИБА), Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и Агенцията за малки и средни предприятия (АСМП).

Новият ЗОП беше приет в началото на месеца от парламента на първо четене. С промените се създава Национална агенция по обществените поръчки три пъти се повишават праговете за откриване на процедури по закона, предвиждат се ценови преференции при участието на малките и средните предприятия до влизането ни в Европейския съюз.

Масови хайки за некачествен бензин тръгват от 1 октомври, съобщава "Стандарт". Тогава влизат в сила новите изисквания за качествата на горивата, съобщиха от Държавната агенция за метрология и технически надзор. Досега у нас нямаше задължителни стандарти. След 1 октомври вносителите, дистрибуторите и търговците на горива ще са длъжни да покриват новите норми, за да не бъдат санкционирани. Например за повишено съдържание на вода или сяра в продаваните горива може да се стигне и до затваряне на бензиностанции. Отделно има и огромни парични и имуществени санкции за търговеца.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 10 минути

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 2 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 3 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 4 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 4 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 5 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 6 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 6 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 6 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 6 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти