0
Вч чев затваря безмитните магазини, съобщава "Дневник". Всички безмитни магазини, без фришоповете на летищата, ще бъдат закрити, съобщи в петък министърът на финансите Милен Велчев. Мярката е една от деветте, включени в подготвяния от известно време във ведомството му пакет за борба срещу контрабандата и сивата икономика. Министърът отново каза, че именно тези мерки са поводът за компроматната атака срещу него, имайки предвид т.нар. яхтен скандал. Обявеният ход засегнал най-силно дейността на дружества като "Трансимпекс" на Васил Божков и Джаки Маджид, тъй като 15 от 17-те безмитни магазина, с които то разполага, ще трябва да затворят. Общо 16 са фирмите, които държат набелязаните 44 фришопа.
Без да уточни за кога точно е предвидено затварянето им, Велчев посочи, че през безмитните магазини преминава голяма част от контрабандата на спиртни напитки и цигари без бандерол или с фалшив бандерол, които се продават на вътрешния пазар. По думите му загубите на бюджета от нелегалната търговия с тях се изчислява на около 50 млн. лв. годишно.

Нов проект готви преференции за големите инвеститори, информира още "Дневник". Министерството на икономиката съгласува с другите ведомства свой законопроект за държавно подпомагане на предприемачи, които ще инвестират поне 10 млн. лева за производство в определени индустриални райони в страната. Законът за насърчаване на инвестициите трябва да замени действащия Закон за чуждите инвестиции и проектозакона за индустриалните зони, който не беше одобрен от правителството.
Индустриалните райони са определени на базата на регионалната карта на държавните помощи, приета от Министерския съвет през април т.г. Списъкът в проектозакона на секторите, изключени от предвижданите преференции, показва, че приоритетно ще се подпомагат проекти в областта на леката и хранително-вкусовата промишленост, информационните технологии, телекомуникациите, енергетиката и др.

Европейска директива разширява критериите за дребен бизнес, обявява още "Дневник". България трябва да промени критериите си за малки и средни предприятия, за да отговори на новата дефиниция на Европейския съюз за тях, която ще влезе в сила на 1 януари 2005 г. В началото на май Европейската комисия е отправила препоръката към членовете на ЕС и страните кандидати, съобщи проф. Ралф Гантер от университета в Манхайм, Германия, на кръгла маса, посветена на мениджмънта на бизнес организациите.
Според новата дефиниция "микропредприятие" е с по-малко от 10 души персонал, с оборот до 2 млн. евро и балансово число до 2 млн. евро. "Малкото" е с до 50 заети, до 10 млн. евро оборот и балансово число до същия размер. Според критериите на ЕС "средно" вече ще е предприятие с до 250 назначени, с оборот до 50 млн. евро и балансово число до 43 млн. евро, каза Гантер. Според сегашното българско законодателство микрофирмите са със средносписъчна численост на персонала до 10 души, малките компании поддържат заетост до 50 души, имат годишен оборот до 1 млн. лева или стойността на дълготрайните им материални активи е до 800 хил. лева. Средните предприятия са с персонал до 100 души, годишен оборот до 3 млн. лева или стойност на активите до 2.4 млн. лева.

ТБ "Биохим" капитализира печалбата си за 2002 г., пише "Дневник". Чистата печалба на ТБ "Биохим" за 2002 г., изчислена по международните счетоводни стандарти е 22,07 млн. лв., като тя ще бъде капитализирана, съобщи вчера главният изпълнителен директор на четвъртата по големина българска банка Румен Беремски.
Той обяви още, че в края на 2002 г. активите й са достигнали 938,8 млн. лв. при 616,3 млн. лв. през 2001 г. Трябва да се има предвид, че в балансовото число за 2002 г. са включени и активите на консолидираната към "Биохим" през декември "ХВБ България". Сега банката управлява малко над 1 млрд. лв. Кредитният портфейл в края на 2002 г. е достигнал 427,5 млн. лв. "В това число са отпуснатите заеми от "ХВБ Банк", които са предимно към големи международни компании. Кредитите на "Биохим" пък са насочени към не много големи български дружества. По този начин двата кредитни портфейла се допълниха", каза Беремски. Пазарният дял на банката след консолидацията е около 7 на сто.

"Хорайзън" обвързва НЕК и столичната "Топлофикация" с дългосрочни договори" е друга от информациите в "Дневник". Американската компания "Хорайзън", която ще изгражда когенерация в ТЕЦ "София", ще подпише дългосрочни договори с Националната електропреносна компания (НЕК) и столичната "Топлофикация" за изкупуване на топло- и електроенергията за 15 години по фиксирани цени. Това съобщи вицепрезидентът на компанията Брус Хейл. "Хорайзън", която е дъщерно дружество на американската компания "Нешънъл фюел газ", ще инвестира 93 млн. долара, като 70% от тях ще са привлечените средства и 30% собствени. Компанията ще изгради две турбини за производство на топло- и електроенергия и те ще работят на природен газ. Цената на топлоенергията, по която ще я купува столичната общинска компания, се договаря, обясни той. По думите му цената ще е по-ниска с 20-25% от сегашната, която е 44 лв. за мегават. Договорът със столичната "Топлофикация" се очаква да бъде подписан в следващите три месеца. "Стремим се да подпишем споразумение с НЕК, но има неясноти върху структурата му", каза Хейл. Той допълни, че цената ще е двукомпонентна - за мощност и за електроенергия, и ще покрива разходите по обслужване на заемите. Според експерти прави впечатление високата себестойност на електроенергията от 80-90 лв. за мегават, която иска инвеститорът.

Софтуерният гигант "Майкрософт" включи и Източна Европа в специалния си фонд, създаден за осъществяване на сделки с правителства и по-големи институции. Това съобщи в петък Жан-Филип Куртоа, изпълнителен директор на "Майкрософт" за Европа, Африка и страните от Средния изток, цитиран от в. "Интернешънъл хералд трибюн".
"Последователно водим преговори в Европа, ще използваме фонда както в Западна, така и в Източна Европа", съобщи още Куртоа. Той обаче не е уточнил страните, в които фондът вече е използван. Изявлението на Куртоа е по повод публикации във в. "Интернешънъл хералд трибюн" и в. "Ню Йорк таймс", които съобщиха преди два дни за имейл, разпространяван в "Майкрософт", за начина, по който да се защитават продажбите на Windows и други софтуерни програми, пише "Дневник".

Тихомълком вдигаме мита за руски стоки, разкрива "Сега". Докато митата за европейските стоки падат, правителството тихомълком вдига бариерите при вноса на руска техника. Само преди 3 месеца митата за руски товарни автомобили и селскостопанска техника са увеличени от 15% на 22%, заяви вчера шефът на Българо-руската търговско промишлена палата Желю Добрев.
Без никакво предупреждение през април и май десетократно са качени и тарифите на морските ни превозвачи по маршрута Варна-Иличовск. За тон товар сега те взимат по $3, докато в чужбина подобни такси се увеличават с центове, каза заместникът му Георги Минчев по време на българо-руски форум в София вчера. С него приключи 5-дневната визита на министъра по продоволствените ресурси на Москва Александър Бабурин в страната.

"Бунт в БТК, ако вземат 100% от дивидента" е друго от заглавията в "Сега". Синдикалната организация на КНСБ в БТК се закани вчера да протестира, ако държавата вземе 100% от дивидента на телекома за 2002 г. в бюджета, както се закани транспортният министър Пламен Петров. "Не сме доволни от такова решение, защото то обезкръвява компанията. Когато "Вива венчърс" настояваха да не се подписва нов колективен трудов договор, едва удържахме служителите на БТК да не дръпнат шалтера, но ако вземат 100% от дивидента, не съм сигурен, че ще ги спрем", каза председателят на синдикалната организация в телекома Георги Бочев. По закон служителите на БТК нямат право на стачка, затова обикновено синдикатите организират протестни шествия и митинги извън работно време.

Заплашват да спрат чуждите туристи заради строежите, алармира още "Сега". Представителят на голямата германска туристическа фирма TUI за България Валентин Йосифов заплаши вчера, че догодина няма да доведе нито един турист преди 1 юли. Българските хотелиери разчитат на TUI тази година да доведе 300 000 туристи от Европа.
Причината е в продължаващото строителство в курортите. Най-сериозно е положението в Слънчев бряг и Златни пясъци. Туристите газят в прахоляк и лавират между разтоварващи цимент камиони.

Увеличаваме двойно износа на ток, обявява "Стандарт". От понеделник България увеличава износа на ток с още 150 мегавата, освен сегашните 90. Това съобщил енергийният министър Милко Ковачев в Стара Загора малко преди срещата си с областните управители и кметове от Старозагорска, Сливенска и Хасковска област. Освен с Македония и Гърция, имало подписани договори и с частни търговци от региона. Желаещи да внасят наш ток има и от Италия, добави министърът. Така ще се натоварят мощностите на централите от комплекса "Марица-изток", които работят по-малко, откакто Турция спря вноса на български ток.

Дават пари за бизнес на съкратените от БТК, информира още "Стандарт". Съкратените служители на БТК ще взимат кредити, с които да развиват собствен бизнес. Гарант по заемите ще е телекомът, предвижда новият колективен договор между работниците и компанията. В новия колективен договор, който е едногодишен, се допуска и доброволно напускане на служители. Тогава ще получат между 10 и 15 заплати. Съкратените служители ще взимат от 1 до 9 заплати според стажа си.

"Вива венчърс" обжалва сделката за телекома, пише още "Стандарт". Адвокатите на отпадналия от сделката за БТК кандидат "Вива венчърс" внесоха жалба до Върховния административен съд (ВАС). Тя е срещу решението на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация от 7 май да отхвърли договорения с кандидат-купувача проектодоговор за продажба на 65% от капитала на телекома. Според "Вива" с това решение надзорниците са надвишили правомощията си.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 50 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 9 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 11 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи