0
Пм мените провалиха сделката за Корабния, пише "Пари". Сделката за Корабния няма да има, научил вестникът. Правителствените рокади, извършени вчера, и смяната на транспортния министър Пламен Петров с вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев окончателно са замразили преговорите с "Бейкър инвестмънт" за 75% от корабостроителницата. Вчера тръжната комисия трябваше да се събере отново, за да възобнови прекратените преди две седмици разговори с класирания на първо място кандидат за стратегически партньор на завода. Комисията, за която вестникът писа, че не била уведомена за преговорите, така и не се събра.

Премиерът размести икономическия екип и смени четирима министри, информира още "Пари". Премиерът привика вчера сутринта в 9 ч. министрите и Политическия съвет на НДСВ. Заседанието продължи около час и половина в сградата на Министерския съвет. После депутати и министри начело с премиера Сакскобургготски се пренесоха в сградата на Народното събрание, където министър-председателят обяви пред ПГ на НДСВ структурните и персоналните промени в кабинета.

Само две оферти за ИПК "Родина", съобщава "Дневник". Частната печатница "Демакс", консорциум от вестниците "Стандарт", "Дума", "Монитор", "Виж", "Новинар", "Банкер", "7 дни спорт" и "Меридиан мач" и чешка компания са кандидатите за мажоритарния пакет от ИПК "Родина". Агенцията за приватизация отказа да каже колко са постъпилите до вчера индикативни оферти за печатницата.

В портфейла на "Българска холдингова компания" преобладават миноритарни пакети, пише още "Дневник". Първата вълна на масовата приватизация ще се запомни с няколко приватизационни фонда, в които имаше и чуждо участие по отношение на създателите им. Един от тези фондове беше "Българо-холандски приватизационен фонд", в който отначало като акционер с малък дял участваше и холандската "ИНГ Банк". Оттам идваше и името на този фонд. По-късно банката излезе от фонда, а през 1998 г. той бе преобразуван в холдинг под името"Българска холдингова компания".

Високата цена на тока от ВЕЦ-ове спира строежа им, констатира още "Дневник". Необмислено е енергийното министерство да стимулира строежа на малки водноелектрически централи, тъй като електроенергията от тях е скъпа и влие върху цените за крайните потребители. Това заяви зам-министърът на енергетиката Ангел Минев пред парламентарната енергийна комисия, която прие информация за развитието на хидроенергийния потенциал. Според него, ако България спази изискването на европейската директива към 2007 г. възобновяемите енергийни източници да имат 18% дял от общото електропроизводство в страната, това означава много високи крайни цени.

Един глас провали избора на шеф на БНБ, пише "Сега". За малко вчера парламентът не стигна до избора на нов управител на Българската народна банка. В началото на първото за седмицата пленарно заседание депутати от ОДС предложиха в седмичната програма да се включи обсъждането на кандидатурите за нов управител. Предложението бе подложено на гласуване и само един глас не стигна, за да се премине към обсъждане и избор на гуверньор. 75 депутати подкрепиха идеята, 67 бяха против, 8 се въздържаха. "За" избора на нов управител се обявиха петима царски депутати, 49 сини, 16 червени, двама от НИЕ и трима независими. Депутатите от ДПС единно застанаха против. Срещу предложението гласуваха и 52-ма царски депутати.

75 млн. лв. изгуби "Кремиковци" заради непревозени от БДЖ стоки, информира още "Сега". Ръководството на "Кремиковци" обяви, че комбинатът е натрупал загуби в размер на 75 млн. лв. от пропуснати ползи и неустойки заради непревозени товари от страна на БДЖ. "Загубите са натрупани от септември 2002 г. до юни", съобщи Божко Бонев, шеф на Надзорния съвет на комбината. По думите му в началото на този период комбинатът е бил притиснат до стената да приеме тарифи за превоз на товари с 40 - 45% над договорените за 2002 г.

Депутати пишат закон срещу големите ВЕЦ-ове, съобщава още "Сега". Според тях сегашната преференция, които законът дава на всички ВЕЦ-ове - по-високата изкупна цена на тока, трябва да се ограничи само до малките ВЕЦ с мощност до 10 мегавата. Мотивът е, че за големите са необходими големи язовири, заради които се изсичат гори. Затова те не могат да се считат за екологосъобразни производители на ток, а законът и евродирективите позволяват преференциите да са само за такива производители.

"62% от българите на ръба на мизерията" е едно от заглавията в "Стандарт". Повече от половината българи в момента живеят на ръба на мизерията. Това сочат данните от проучване на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ. Прагът на абсолютната бедност вече е 114,07 лева, а 62% от българите разполагат с не повече от 150 лева на месец. 296,10 лева са необходими за издръжка на един човек преди скока на тока, парното и телефоните от 1 юли. Наесен заради увеличението харчовете ще скочат до 310 лв. Само новата цена на тока ще увеличи разходите с 40 до 60 лв. В момента едва 15-18% от българите разполагат с необходимата месечна издръжка, обясни шефът на ИССИ Любен Томев.

Свалят цената на аналгина и валидола, успокоява още "Стандарт". Най-масовите лекарства - аналгин, аспирин и валидол, може да поевтинеят наесен. Тогава се очаква да заработят голяма част от спрените през пролетта производства във фармацевтичните цехове. Това съобщи председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Борислав Борисов. В момента 20 таблетки аспирин струват 76 ст., цената на опаковка аналгин е 98 ст., а валидолът се продава за 1,60 лв.

Опасни стоки заливат пазара, предупреждава още вестникът. 22 244 продукта са били проверени по план през второто тримесечие от инспекторите на Главна дирекция "Надзор на пазара" в цялата страна. Те са с 27,3% повече от стоките, подложени на контрол през първото тримесечие. Най-много зор да наблюдават пазара са си дали инспекторите от регионалния отдел на дирекцията в Ловеч, където са проверени 6745 стоки, добавя "Стандарт".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 2 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 2 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 4 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 5 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 5 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 5 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 6 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 6 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 6 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 7 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 7 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 8 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 8 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта