0
Сд д като разбрахме, че има криза на левовия пазар вчера, организирахме аукцион за репа, при който на банките бяха отпуснати за един ден ресурси за 25 млн. лв. на около 11% средна доходност, заяви Красимир Катев, цитиран от вестник "Пари". Нашата политика не е да отпускаме ресурси само на определени банки. Малката ликвидна криза се получи заради неспособността на банките да прогнозират потоците от и към бюджета.

БУЛБАНК и "Биохим" са били облагодетелствани от централната банка и финансовото министерство за сметка на останалите по време на най-голямата криза на левовия пазар във вторник, сигнализираха левови дилъри. Чрез репо сделки само на въпросните банки са били отпуснати евтини левове за попълване на текущите сметки, докато останалите са купували ресурси на астрономическите до 80% за овърнайт депозити. Едната от тях дори се изкушила да препродаде евтините държавни ресурси на колегите си спекулативно. От двете банки отказаха коментар.

ТЕЦ "Марица 3-Димитровград", "Енергоремонт холдинг" и енергоремонтите дружества в Русе и Бобовдол получиха вчера регистрация за търговия на Българска фондова "Борса-София". Това са първите четири компании от пул "Енергетика", за които тръгва продажба на миноритарни дялове срещу компенсаторни инструменти. В понеделник ще се проведе първият приватизационен аукцион за 45 913 акции, или 49% от димитровградската топлоцентрала. Началната цена е фиксирана на 1080 компенсаторни лв. за акция. Продажбата на другите три пакета от акции ще започне по-късно следващата седмица, тъй като се чака нареждане от АП за параметрите на публичното предлагане.

Проучвания на Българската стопанска камара показват, че в икономиката ни има сериозен проблем със задлъжнялостта на фирмите от реалния сектор, каза в Ловеч Камен Колев, главен директор на БСК. Според резултатите от проучването по балансите на фирмите към края на м. г. задълженията им надхвърлят 40 млрд. лв., 80% от тях са междуфирмени задължения. Това е 1,5 пъти над размера на БВП. Според него това води до опасност от срив в реалния сектор и допълнително влошава възможностите на фирмите да се задържат на пазара. Проблемът може да се реши чрез по-решително отпушване на банковото кредитиране, привличане на чуждестранни инвеститори и ускоряване на процедурите по фалит, смята Колев.

Общо 34 цеха на български фармацевтични компании ще бъдат затворени на 19 април, пише днес "Дневник". Това е ден след законовия срок, в който те трябваше да приведат производството си към изискванията на международните стандарти за добра производствена практика (GMP - Good Manufacturing Practice). Едва около десет български фармацевтични производства в момента отговарят на този стандарт, съобщи в сряда директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доктор Борислав Борисов.

Това са някои от цеховете на "Софарма" и "Балканфарма" в Дупница, Троян и Разград, НИХФИ, "Унифарм", които имат лиценз за таблетно производство. Все още нито един от производителите не е отговорил на изискванията за производство на ампули.

България и Турция ще започнат преговори най-късно през следващата седмица, за да обсъдят изпълнението на междуправителственото споразумение от 1998 г. за износа на електроенергия срещу участието на турски компании в инфраструктурни проекти. Това обяви правителственият говорител Димитър Цонев в сряда, след като медиите разпространиха новината, че турската електрическа компания ТЕАШ е решила да прекрати едностранно договора от полунощ същия ден. Във вторник от Националната електропреносна компания (НЕК) потвърдиха, че са получили на 11 април факс от ТЕАШ с такова намерение. Турската страна мотивира решението си с неизпълнени ангажименти на България за участие на турски компании в строежа на магистралата Оризово-Капитан Андреево и каскадата "Горна Арда", които са част от споразумението.

Най-голямата криза на левовия пазар от няколко години насам беше овладяна успешно в сряда, след като през последните два дни лихвите по междубанковите левови депозити достигнаха рекордно високи нива, информира ежедневникът. Заради безпрецедентната междубанкова криза министерството на финансите за пръв път след въвеждането на валутния борд се намеси на пазара, като направи репо-аукцион (временно обратно изкупуване) на ДЦК. На пазара дори се заговори, че Фондът за гарантиране на депозитите е предоставил ресурс на "Булбанк" - информация, която директорът на Фонда Бисер Манолов категорично отрече.

Недостигът на левове във вторник предизвика повишение на лихвите по овърнайт-депозитите до нива от 50-70 на сто годишно. Ако някой успееше да получи ресурс на около 50%, беше щастлив и доволен, коментира ситуацията банков дилър. Ликвидността в банковата система падна до критичните 211 млн. лева при нормално равнище от 350-400 млн. лева.

До половин година ще има нов закон за обществените поръчки, той ще направи процедурите и контрола по-ефективни. Това обяви председателят на Сметната палата Георги Николов, цитиран от вестник "Сега". Той заедно с министрите на финансите Милен Велчев и на държавната администрация Димитър Калчев и шефката на държавния финансов контрол Гинка Драганинска вчера подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие при контрола на обществените поръчки.

Смесено предприятие за производство на битова електроника ще се създаде във Велико Търново между българската фирма "Битова електроника"-Велико Търново и китайската "SVA Group-Шанхай". Заводът ще произвежда цветни телевизори, LCD монитори, DVD устройства, PDP TV. Бъдещото смесено дружество ще извършва и пред- и следпродажбени услуги. То ще се регистрира с уставен капитал от 720 000 лв. Делът на "Битова електроника" е 35%, а на китайската компания - 65%. "SVA Group" е една от най-големите фирми в Китай в областта на електрониката и информационните технологии.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Подарих на жена ми книгата "Как да пестим пари"... Сега не пуша, ходя на работа пеша и съм свалил 5 килограма.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадал

България Преди 52 минути

Инцидентът се е случил на булевард "Сливница"

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 2 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 2 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 3 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 3 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Свят Преди 4 часа

Сградата още е била в строеж и е рухнала в момент, в който на строителната площадка е имало десетки работници

<p>Родителите на Мади пропуснаха бдението ѝ, за да избягат на тайна почивка</p>

Родителите на Мади пропуснаха бдението за годишнината от изчезването ѝ

Свят Преди 4 часа

Кейт и Джери предпочетоха да не присъстват на бдението в петък вечер, а вместо това избягаха на тайна "крайно необходима почивка"

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Свят Преди 4 часа

Кра потвърди в социалната мрежа „Екс“, че се обискира офис на бившия му сътрудник

<p>Информацията&nbsp;за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна</p>

ОЗХО: Информацията за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна

Свят Преди 4 часа

Въпреки това организацията определи ситуацията като "нестабилна"

<p>&quot;Бях в шок. Не можех да повярвам&quot;: Жена спечели 600 пъти повече от лотарията&nbsp;</p>

Жена помисли, че е спечелила $75 от лотарията, но наградата се оказва $50 000

Свят Преди 4 часа

Жената получила над 600 пъти по-голяма печалба от очакваното

<p>Левитираща железопътна система: Първият влак на&nbsp;Луната</p>

Очакваме първата железница на Луната през следващото десетилетие

Любопитно Преди 4 часа

Как и кога точно да очакваме първата железница на Луната четете в следващите редове

<p>ЕС и Египет осъдиха военната операция в Рафах</p>

"В Газа няма безопасна зона": ЕС и Египет осъдиха военната операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

"Ситуацията е драматична и продължава да се влошава", смята германският министър на развитието