0
Бн несът е в неведение какво се договаря с ЕС, пише "Дневник". България ще загуби 1/3 от износа си в металургията, химията, производството на цимент, целолузно-хартиената индустрия, ако продължава да липсва прозрачност за преговорния процес с Европейския съюз.

До това заключение са стигнали членовете на Българската международна стопанска асоциация (БИБА), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Съюза на работодателите в България (СРБ) и Българската стопанска камара (БСК), които вчера за първи път дадоха обща пресконференция. Според работодателите проблемите са в чиновниците, които крият информация от бизнеса какво се договаря, с какви срокове и на каква цена.

Готвените промени в общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС) предвиждат от следващата година страните членки да извършват директни плащания (предоставяне на субсидии) за нови земеделски продукти. Това обяви в понеделник Дирк Анер, зам.-директор на генерална дирекция "Земеделие" в Европейската комисия, по време на започналата в София конференция на тема "Общата селскостопанска политика и разширяването на ЕС - възможности и перспективи".

Анер каза, че се предвижда подпомагане на производството на памук, хмел, захар, плодове, зеленчуци, ядки и фураж. В момента Евросъюзът отпуска основно субсидии за зърнени култури и за животновъдството. България трябва да прилага ОСП и новите правила след присъединяването си към ЕС. Дотогава страната трябва да започне да субсидира всички производства като в съюза, обясниха от Министерството на земеделието и горите.

Двата най-големи и най-важни фондови индекси в Европа - френският САС и германският DAX, ще регистрират по-слаб от предварително очаквания ръст през 2004 г. Това се казва в анализ на тенденциите на капиталовите пазари на агенция "Ройтерс". Най-важният фактор, който може да доведе до рязко увеличение на цените на акциите на публично търгуваните дружества на Стария континент, са очакваните добри корпоративни резултати в Европа, но вероятността за увеличение на лихвените нива в САЩ и силното евро ще забавят ралито, се казва още в материала.

Комбинатът "Кремиковци", фалиралата авиокомпания "Балкан", "Славия 2000" ЕООД, "Вертикал" ООД и "Енергокабел" са сред десетте най-големи длъжници в София. Това обяви Иван Николов, директор на софийската регионална дирекция на Агенцията за държавни вземания (АДВ). Сумите, които дължат, са над 289 млн. лв.

70 000 плащат над 100 лв. за парно, информира "Стандарт". Над 70 000 столичани ще платят над 100 лв. за февруарското парно. Това показват данните на софийската "Топлофикация" за миналия месец. За сравнение през януари сметки за над 100 лв. са получили повече от 125 000 абонати на дружеството. Харчовете за топло са паднали не само защото февруари е с по-малко дни, но и заради по-високите температури спрямо януари, обясниха експертите. Средноденонощната температура през първия месец от годината падна до минус 2,3 градуса.

"Стоков базар Илиянци" взе на търг цирка за 1,216 млн. лева. Лично шефът на дружеството Георги Домусчиев наддаваше. Другият участник бе "Елит груп 2003", но се отказа още на първата стъпка. Така циркът бе купен само с 1000 лв. над началната цена.

От "Български циркове и лунапарк" ще бъдат отделени общежитието и репетиционната база. Това става по искане на Министерството на културата, което миналата седмица е изпратило писмо в Агенцията за приватизация. Това са активите на дружеството, свързани с основния предмет на дейност. Така отпада ангажиментът към купувача да запази за 10 г. цирковата дейност.

От вчера заводските цени на пивото са повишени с 5-6 ст. на бутилка, пише "Стандарт". Пред бирария на "Гр. Игнатиев" камион рано-рано разтоварва "Загорка". А и помагачите, във верига "от ръка на ръка", също рано-рано са дръпнали по една-две бутилки. Личи им по центъра на тежестта. Явно са от постоянното присъствие тук, щом са на "ти" с експедитора и шофьора. Двамата доставчици въобще не са чували, че тия дни бирата щяла да поскъпва. Вестниците обаче пишели, че за една стъклена "Загорка" от 0,5 л вече ще се плащат 55 ст. вместо 50, "Амстел" също скачал от 60 на 65 ст. Така щяло да е и с другите видове. "Кой ти пие "Амстел" в тия години", мъдрува единият доброволец, но е сигурен, че "ако вдигнат загорката, каменицата и шуменското, всички бираджии ще минат на "Ариана".

Комисия глоби показно измамници на пазара, пише "Сега". На Световния ден на потребителите Комисията за търговия и защита на потребителите реши показно да накаже измамници на пазара, които от почти година прилагат много евтин трик. Почти на всички сергии на столичния пазар до църквата "Св. Седмочисленици" примамваха минувачите с подозрително ниски цени на изложените плодове и зеленчуци. Последната цифра от числото се чете като 0, но всъщност е 9.

На сергиите се продават ябълки, киви, банани, портокали, грейпфрути и киви с табели, които заблуждават. Възрастна жена поръчва смело 2 кг банани. Търговецът й съобщава цената, след което тя проплаква: "Но нали са по 1,80 лв." Цената обаче, се оказва 1,89 лв.

България започва да търси съвсем нова ниша на световния пазар на информационни технологии - малките и средни западни фирми. Представянето на новата стратегия ще стане в събота на откриващото се в средата на седмицата в Хановер най-голямо изложение за информационни и комуникационни технологии в света CEBIT. На 20 март ще е Денят на България на изложението.

"Новата стратегия предвижда да се обърнем към малките и средните западни фирми, които ще каним да изнесат производства у нас, тъй като не можем да се конкурираме с пазари като Индия, Русия и Китай", каза Стоян Боев от Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ). От друга страна, глобалните фирми като SAP, Siemens и други предпочитат да регистрират фирми тук, вместо да наемат наши специалисти да работят на място по техни проекти.

Подписка с близо 100 имена в подкрепа на изпълнителния съвет изпратиха до премиера Симеон Сакскобургготски служителите в Агенцията за следприватизационен контрол. Миналата седмица надзорният съвет поиска уволнението на оперативното ръководство. Изпълнителният директор Аксиния Славчева обясни атаката с отказа й да даде премии на надзора. Контрольорите на приватизацията се оплакват, че надзорният съвет оставя без отговор докладни и решения, от които зависи пряката им работа.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 17 минути

Обвиняемият: Това беше погрешно

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 2 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 3 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 3 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 4 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 4 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 4 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 4 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 4 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 5 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 5 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 5 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 5 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 5 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 5 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди