0
в ват Петър Жотев на прокуратурата заради БКК. Драстични злоупотреби в "Балкан" и РВД показва ревизия", пише "Пари". Насрещна проверка на авиокомпания "Балкан" за периода 25 ноември 1998 г.-31 август 2002 г. на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол (АДВФК) показва, че загубите за компанията за 1998 г. са 9,375 млн. лв., за 1999 г. - 19,961 млн. лв., за 2000 г. - 65,569 млн. лв., а за 2001 г. - 79,334 млн. лв. Към 31 август т.г. общият финансов резултат е печалба в размер 12,516 млн. лв. Констатираните нарушения са още преди приватизацията през април 1999 г., когато 75% от акциите на "Балкан" са продадени на "Зееви груп" АД и "Аркия холдинг" АД. На "Зееви холдинг" МС предостави 33,898 млн. лв. от бюджета за погасяване на собствени и държавни вземания. Задълженията са погасени само счетоводно, средствата не са постъпили обратно в държавата.

Месечните прагове в осигуряването - от 200 до 1000 лева, съобщава още "Пари". Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица за 2003 г. ще е 200 лв., а максималният месечен размер на осигурителния доход - 1000 лв. Това е записано в приетия на второ четене бюджет на държавното обществено осигуряване за 2003 г. Размерът на осигурителните вноски за работниците и служителите не се променя - и за 2003 г. те ще се разпределят между осигурителите и осигурените в съотношение 75% на 25%. 3 017 133 900 лв. ще са приходите в консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване за 2003 г.

"Ще внесат ли промените в Закона за лекарствата и аптеките ред в пазара на медикаменти?", пита "Пари". Отговаря проф. Кръстьо Петков, депутат от коалиция "За България": "Има ли в България лекарствена политика или не? Формално погледнато, след като бе приет един проект на такъв правителствен документ, отговорът е да. Но в бюджета за следващата година много малко е приложено от националната политика за лекарствата. Заедно с това каквато и програма да има едно правителство, тя няма да проработи, ако не са налице трите елемента на цялата система - функциониращ лекарствен пазар, добри закони и институции, които да бъдат посредници в този процес. Що се отнася до законите специално за лекарствата, аз мисля, че тази година парламентът свърши добра работа и след това я остави наполовина. Добрата работа е в това, че така или иначе бяха предложени интересни, наболели решения, съобразени с европейските законодателства. И за първи път от дълго време в нашия парламент беше извършена необходимата съгласувателна работа - имаше диалог със заинтересуваните страни - производителите на лекарства, наши и външни, и вносителите на лекарства."

Недоглеждане отложи приватизацията на морския и речния флот, информира "Дневник". Параходство "Български морски флот" и Параходство "Българско речно плаване" влязоха в т.нар. забранителен списък за приватизация. Това прие в петък парламентарната икономическа комисия. С осем гласа "за", пет "въздържали се" и един "против" (на председателя на комисията Валери Димитров) се реши раздържавяването на морските превозвачи засега да се отложи. Депутати от мнозинството коментираха, че този текст със сигурност няма да мине през пленарната зала, тъй като ще попречи на процеса за приватизация срещу компенсаторни инструменти. Вносители на предложението бяха варненските депутати от НДСВ Борислав Ралчев, Стефан Минков и Йордан Мирчев, които се мотивираха с необходимостта от прецизиране на правилата за приватизация и по-подробно обсъждане на бъдещото развитие на двете компании. Трябва да се изготви стратегията за развитие на двете дружества, за да се избегне горчивият опит от други приватизационни сделки, обясни Стефан Минков. Според него засега БМФ има положителни финансови резултати и не трябва да се бърза с продажбата му.

ЕК орязва българската квота по образователната програма "Еразъм", предупреждава още вестникът. Месечните субсидии на българските студенти и преподаватели, които заминават на обучение в чужди университети по образователната подпрограма "Еразъм", ще бъдат намалени, а квотите за България - орязани. Причината е, че повечето висши училища не спазват условията на Европейската комисия , която ежегодно отпуска средствата за студентска и преподавателска мобилност. В последните две години са установени и множество нарушения на регламента и измами, заради които комисията е била принудена да наложи санкции за 2003 г. "Липсата на прозрачност и обективност в критериите и вътрешно нерегламентирани процедури за селекция на студенти и преподаватели сигнализира за установен нецелесъобразен модел на управление на подпрограмата", заявява за "Дневник" експертът по подпрограмата "Еразъм" в Националната агенция "Сократ" Десислава Тенчева. Тя уточнява, че всеки български университет трябва да има вътрешен правилник за работа по програмата, но в голяма част от висшите училища той не е създаден. "Това води до еднолично и несъгласувано с международните стандарти администриране на програми за сътрудничество във висшето образование", посочва Тенчева.

Условията за нулев данък се оказват неизпълними, пише "Дневник". През 2003 г. 100% от корпоративния данък ще се преотстъпва на тези компании, чиито активи са задължително в район, в който за предходната година безработицата е била 50% по-висока от средната за страната. Това гласят част от промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), които бяха приети окончателно от парламента в събота. На практика това означава, че ако предприятието осъществява дейност в бедна община, но има магазин в София например, то не може да се възползва от преференцията. Условията, на които трябва да отговарят дружествата, за да получат привилегията, са прекалено много и почти неизпълними, коментират предприемачи. От Министерството на финансите се оправдават с необходимостта да се убеди МВФ, че след предлаганите промени от хазната няма да се източват пари.

"Купувачите на БТК със седем забележки към проектозакон", съобщава "Сега". Кандидат-купувачите на БТК "Вива Венчърс" направиха седем основни забележки по проекта за нов далекосъобщителен закон, съобщи източник, участвал в работната група по регулацията във връзка с преговорите за БТК. Тя бе една от петте работни групи, но прекрати работа по-миналата седмица заради разпореждане на прокуратурата. Шест от забележките не приехме категорично като несъществени, защото се отнасят до термини, каза източникът на "Сега". Кандидат-купувачите настояват да препишем в закона буквално преводите на термините "разумност" и "пропорционалност" от евродирективите почти навсякъде, където става въпрос за цени и тарифи. Българският закон за нормативните актове обаче не позволява да вписваме термини, по които в България няма съдебна практика, каза източникът.

Кабинетът търси компромис с МВФ по бюджет 2003, пише още "Сега". Правителството има свое виждане как да се намали разликата от около 500 млн. лв. в приходната част на бюджета за 2003 г., която съществува в оценките на Международния валутен фонд. Това е обявил пред БТА зам.-финансовият министър Гати ал Джебури. Днес финансовото министерство ще поднови преговорите с фонда по бюджет'2003 с поредната мисия, която пристига у нас. Мисията ще продължи до петък, но противоречията по бюджета трябва да се изгладят по-рано, защото утре парламентът започва да го гласува на второ четене. През ноември преговорите по числата се провалиха, защото емисарите и кабинетът не постигнаха съгласие по приходите от осигуровки и ДДС през следващата година и за разходите за някои сфери. Тръгна спор кой да подпише да се затворят I и II блок, информира още вестинкът. Първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат затворени не заедно, а поотделно и последователно. Това заяви в петък вечерта енергийният министър Милко Ковачев. Точното решение все още се съгласувало между ведомствата, обясни той. Залпово спиране на две такива големи мощности е опасно, казаха експерти от енергийното ведомство. Още в началото на есента те предупредили, че електрическата разпределителна уредба е свързана и за четирите малки реактора и може да работи за всеки от тях поотделно само при много по-големи разходи, пояснява "Сега".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 1 час

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 1 час

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 1 час

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 1 час

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 2 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация

<p>Изпращане на войски в Украйна не е изключено</p>

Ако Москва пробие фронтовите линии: Изпращане на войски в Украйна не е изключено

Свят Преди 2 часа

Това заяви френският президент в интервю, публикувано днес

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Любопитно Преди 2 часа

"Тя все още има своето малко кафяво лице, кръгло, плитките си, косата си"

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

Свят Преди 2 часа

ЕС доставя оборудване за ливанските въоръжени сили

Добавят Бионсе във френски речник

Добавят Бионсе във френски речник

Любопитно Преди 3 часа

За новия успех на Бионсе четете в следващите редове

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

България Преди 3 часа

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, на което е взето решението за създаване на болницата

а

Обявиха ден на траур в Одеска област

Свят Преди 3 часа

Това съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>Разкриха причината за огромната дупка в антарктическия морски лед</p>

Преди осем години в антарктическия морски лед се появи огромна дупка - ето защо

Любопитно Преди 3 часа

Защо в антарктическия морски лед се е появил отвор четете в следващите редове

<p>Кремъл коментира&nbsp;обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие</p>

Кремъл коментира обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие в Украйна

Свят Преди 3 часа

Песков заяви, че Москва остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия

<p>Създадоха мишка Франкенщайн</p>

Създадоха мишка Франкенщайн с мозъчни клетки от плъх

Любопитно Преди 4 часа

Мозъчни клетки на плъхове могат да заместят изгубени неврони при мишки

<p>&quot;Русия трябва да бъде включена в този процес&quot;</p>

Швейцария: Мирен процес без Русия е невъзможен

Свят Преди 4 часа

Това каза в изявление правителството в Берн