0
Ат трийският холдинг Viva Ventures е приел и четирите изисквания на правителството да подобри офертата си за БТК, съобщиха от офиса на кандидат купувача, цитирани от вестник "Пари". Дъщерното дружество на американския инвестиционен фонд "Адвент" е написало официално писмо до Агенцията за приватизация (АП) за съгласието си да се откаже от дивидента в размер на 65 млн. евро за м.г., да увеличи с още 20 млн. евро цената за 65% от капитала на БТК.

Холдиннгът приема още да намали до 7000 души бъдещите съкращения (вместо предвидените 9000) и да преразпредели инвестициите за следващите пет години така, че повечето да станат през първите две. Кандидат купувачът е решил да увеличи от 7 на 10% т. нар. clow back или сумата, която държавата ще получи над горницата от 300 млн. евро, в случай че компанията се продаде.

Промените в данъчното законодателство са довели до спад в животозастраховането, с което се потвърдиха първоначалните очаквания на експертите в бранша. Този извод е направен в отчета за дейността на управление "Застрахователен надзор" на Комисията за финансов надзор през периода март-юни 2003 г.

Кадрови - Илия Лингорски ще стане зам.-министър на транспорта и съобщенията с ресор телекомуникации и високи технологии, научи вестник "Пари" от два независими източника. Лингорски, който има IT образование, изпълнява длъжността директор на агенция Национална и туристическа реклама в Министерството на икономиката. Наскоро вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева заяви, че ще обедини тази агенция с Агенцията за насърчаване на износа.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Георги Александров е подал оставка. По неофициална информация мотивите са несъгласие с провежданата от НДСВ политика в телекомуникациите и готвената промяна на статута на комисията. Като председател на независим орган Георги Александров е назначен от премиера и трябва да подаде оставка пред него. Конкретен повод бил скандал след отказа на КРС да даде лиценз на НЕК за изграждане на регионална мрежа за безжичен пренос на данни. Александров не бе открит за коментар. Източници от КРС направиха аналогия с оставката на Милен Велчев заради несъгласието с конкретна държавна политика. Financial Times преди дни намекна, че целият икономически екип на правителството може да напусне кабинета, ако не получи широка подкрепа.

"Загорка" АД накара цяла България да събира бирени капачки, а прекият й конкурент "Каменица" АД заяви в телевизионна реклама, че е важно какво има под капачката. Рекламата е само част от битката за пазарен дял между пивоварните дружества през последните години. Другите й измерения са нови продукти и разнообразни опаковки, зад които стоят сериозни инвестиции в качество и подобряване на технологията. Така този сектор от леката промишленост доказа, че и у нас вече действа пазарна икономика. От свободната конкуренция между предприятията печели потребителят, защото му се предлагат редица марки бира на поносими цени.

Броят на малките инвестиционни посредници може би ще се редуцира, след като Комисията за финансов надзор прие минималния капитал за лицензиране да се повиши повече от двойно до 200 000 лв., информира "Дневник". Мярката ще засегне 10-15 дружества, като най-известните от тях са "Балканска консултантска компания ИП" на Владимир Каролев и Алекс Бебов и "Интеркапитал маркетс", която се ръководи от известния в бранша анализатор Николай Майстер. Точно те обаче едва ли ще имат проблеми да си увеличат капитала от сегашните 90 000 лв.

Един от доста големите приватизационни фондове още при създаването си и първоначалното набиране на инвестиционните бонове беше приватизационен фонд "Нефтохим-инвест". Въпреки името си той не беше специализиран в инвестиране в предприятия от петролната или химическата промишленост и в портфейла му намериха място пакети от дружества с разнообразен предмет на дейност.

Финансовото министерство обявява трета поред замяна на държавни дългосрочни облигации, деноминирани в долари, с облигации в евро, писа "Сега". Целта на замяната е да се преструктурира вътрешният държавен дълг. На 15 август ще започне да се събира подписка на желаещите да участват в операцията.

СИБанк стартира програма за отпускане на студентски кредити, съобщиха от банката. Те са без ограничение за максимална сума и са насочени към обучението за степените бакалавър и магистър. Размерът на заема ще зависи от стойността на таксите за обучение.

Световната банка (СБ) обяви, че е санкционирала подразделение на компанията "Schlumberger" заради измамнически практики при изпълнението на финансиран от нея воден проект в България, предаде Ройтерс.

Приятни изненади очакват над 40 000 абонати на столичната "Топлофикация". Те ще взимат обратно пари от дружеството, защото са надплатили за парно през миналата зима, отбелязва вестник "Стандарт". Хората могат да се наредят за парите още от петък, когато идват новите сметки за парно. Общата сума, която ще им бъде възстановена, е над 3,6 млн. лв. Скоро още хиляди абонати ще получат известия, че "Топлофикация" ще им върне част от платените суми. Това ще стане, когато те получат изравнителните фактури от топлинния си счетоводител. Все още няма данни от всички фирми, казаха от "Топлофикация". Очаква се до края на август отчитането и на последните топломери да приключи и фирмите да изготвят изравнителните сметки на абонатите. Засега е ясно, че близо 36 000 абонати ще трябва да доплатят за парно 3,6 млн. лв.

Отпуснатите от банките кредити са се увеличили с 1,6 млн. лв. от началото на годината до август, сочат данните на БНБ. Увеличението на раздадените заеми на фирми, граждани и небанкови финансови институции е около 25%. Над 92% от заемите се обслужват редовно от клиентите на финансовите институции. Едва по-малко от 3% се отчитат като загуба за банките. С последните промени в Наредба № 9 на БНБ се въведе по-стриктно отчитане на кредитите, които не се обслужват редовно. За лоши заеми ще се считат тези, които не се обслужват за срок над 120 дни. Досега срокът беше с два месеца по-дълъг - 180 дни. Така част от съмнителните кредити ще трябва да се отчетат като загуба за банките. Досега за съмнителни се считаха кредити, които не се обслужваха за срок от 91 до 180 дни, но те са под 1% от банковите заеми.

Икономически кръгове имат интерес да вдигнат изкуствено цената на пшеницата, като пускат слухове, че зърното няма да стигне. Това заяви шефът на комисията по земеделие Пламен Моллов. В момента пазарът е замрял и сделки няма, отбелязва "Стандарт". Миналата седмица имаше оферта за 210 лв. "купува" и 250 лв. - "продава", но никой не отговори на тази цена, съобщи изпълнителният директор на Софийската стокова борса Христо Миленков. От няколко дни работим по първата сделка с хлебна пшеница от новата реколта.

Търсят се 2000 т на траншове от по 300 тона с цена 240 лв. без ДДС. Продажби още не сме регистрирали, каза шефът на брокерска "Къща Монтана" Борис Ангелов. В Пазарджишко пък имало предложения и до 300 лв. за тон, но и там производителите изчакват цените да се вдигнат още. 2,194 млн. тона ще е житото от новата реколта, показват последните данни на земеделското министерство.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 5 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 6 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 8 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 10 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 10 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 11 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 11 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 11 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 11 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 11 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 12 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 12 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 12 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 12 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 13 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители