0
Ан нцията за икономически анализи и прогнози очаква икономически 5,2% ръст за тази година, съобщава "Дневник".
"България е малка и силно отворена икономика, което определя до голяма степен зависимостта на основните макроикономически показатели от външни за системата фактори.

Поради тази причина всички резултати в представената прогноза се основават на допускания за развитието на външната среда, изразени чрез динамиката на основни екзогенни величини." Това се казва в доклад на Агенцията за икономически анализи и прогнози за състоянието и перспективите на стопанството на страната през тази година.

През последните два месеца се обърнаха очакванията за цената на петрола, която отново пое нагоре. За това допринесоха както няколко временни шока в предлагането, така и изказвания на авторитетни институции, че търсенето в дългосрочен план не може да бъде задоволено.

Въпреки че екипът на агенцията продължава да смята, че цената на петрола е спекулативно висока предвид последните развития, допусканията са актуализирани в посока увеличение средно с около 8 долара за барел.

Продажбите в промишлеността се увеличават със 17,6%, пише "Дневник".
Продажбите в промишлеността за март са се увеличили със 17,6% в сравнение със същия месец на миналата година, показват предварителните данни от Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо февруари увеличението е с 25,6%. Най-сериозно е повишението при производство на радио-, телевизионна и далекосъобщителна техника (с 82% спрямо същия период на 2004-та).

На второ и трето място са съответно производството на превозни средства (23% ръст) и производството на метали (увеличение с близо 21%). Спад има при продажбите в производството на текстил и изделия от текстил, тютюневи изделия, облекло и на канцеларска техника.

Държавата поставя условия за продажбата на столичната "Топлофикация", информира още "Дневник".
Енергийното министерство смята, че столичната "Топлофикация" може да бъде обявена за приватизация, след като бъдат изчистени задълженията на дружеството към "Булгаргаз".

Това съобщи зам.-министърът на енергетиката и председател на съвета на директорите на газовата компания Илко Йоцев. Натрупаните задължение до 2003 г. бяха около 60-65 млн. лв., но от година и половина топлофикационното дружество редовно си плаща потребения природен газ на "Булгаргаз", обясни той.

Държавата притежава 42% от акциите от "Топлофикация София", останалите са собственост на общината. Един от вариантите е капиталът на дружеството да бъде увеличен със задълженията.

За подобно увеличение обаче трябва да бъде искано съгласието на финансовото министерство. Ведомството е готово да подкрепи подобно увеличение, защото в момента с консумацията на газ "Топлофикация София" формира 1/3 от оборота на "Булгаргаз", посочи Йоцев. В момента капиталът на дружеството е 107,6 млн. лв.

БНТ ще привлича рекламодатели с холивудски заглавия, обявява още "Дневник".
БНТ е закупила пакет с филмова продукцията на световноизвестната компания "Уорнър брос", съобщиха от ръководството на медията.

Опити да си осигурят правата за излъчване за същия пакет са направили и другите две национални ефирни телевизии - Би Ти Ви и "Нова тв". Пакетът съдържа 50 игрални филма, сред които личат хитови заглавия като "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена", "Хари Потър и Философският камък", "Парола "Риба меч", "Анализирай това" и др.

"Така БНТ си осигури филми за праймтайма за около две години", каза Севда Шишманова, член на управителния съвет на БНТ. Освен изброените филми, които ще бъдат излъчени за първи път на телевизионен екран в България, пакетът съдържа и още 65 филмотечни заглавия, сериали, анимация.

"SOFIX се завърна" е друго от заглавията в "Дневник".
Импулс на оптимизъм тресеше търговията в четвъртък на Българската фондова борса.

Повишаващи се цени на фона на приличен обем накараха някои инвеститори да възкликнат, че най-сетне пазарът се оттласна от дъното. От сините чипове единствено "Благоевград БТ" се оказа кутсуз и пазарната му оценка се понижи с 0,11%, a цената на книжата му до 93 лв., като сделки се сключиха само за четири акции.

Останалите дружества, отразявайки се в огледалото на SOFIX, подскочиха подгонени от купувачите. Над 50 000 акции на "Софарма" се изтъргуваха на борсата при средна цена от 7,10 лв.

Най-високо скочиха акциите на ДЗИ. Те се извисиха с 8,25%, като се докоснаха до цена от 64,95 лв., но само 100 книжа успяха да си намерят нов собственик при тези котировки.

Силно нагоре се придвижиха и книжата на "Неохим" и "Слънчев бряг", като към курортното дружество инвеститорският интерес се повиши дотолкова, че да бъдат купени над 1000 акции на средна цена 22,54 лв. На вниманието на търговците се радваха "Централна кооперативна банка" АД, "Петрол" и "Биовет".

Държавата ще даде 150 млн. лв. за "Супер Боровец", съобщава "Сега".
Това предвижда одобрената от правителството Концепция за развитие на туризма в община Самоков и в курорта Боровец.

"Държавата ще заделя в бюджета всяка година средства, с които да се изгради общата инфраструктура на региона, станал известен като "Супер Боровец", съобщиха софийският областен управител Олимпи Кътев и министър Нина Чилова. Средствата се отпускат по Закона за насърчаване на инвестициите.

"Когато някой получи сертификат за инвестиции клас А - за вложение над 70 млн. лв., държавата е длъжна да изгради инфраструктура на проекта", обясни зам.-министърът на културата и туризма Димитър Хаджиниколов.

Според Кътев разходите на държавата са оценени на около 150 млн. лв. Най-голяма част от тях са предвидени за изграждане на връзка между Бели Искър, западно от Самоков, и международен път Е79 или бъдещата магистрала "Струма".

"БМ Порт" спечели "Леспорт"-Варна на концесия, пише още "Сега".
Комисията за концесиониране на пристанище "Леспорт"-Варна е класирала на първо място варненската фирма "БМ Порт", съобщи източник от транспортното министерство.

Тя се състезаваше с още шест фирми в първата у нас процедура за концесиониране на пристанище. Вчера правителството одобри доклада на вицепремиера Николай Василев за резултатите от конкурса и го упълномощи да сключи договор, но официално съобщение за победителя ще има във вторник, след като решението бъде публикувано в "Държавен вестник".

Останалите кандидати могат да използват публикацията с името на победителя, за да обжалват процедурата, обясниха от транспортното министерство. Публикации с името на победителя в конкурса за концесия на летищата във Варна и Бургас се сочат от адвокатите на конкурентите като мотиви за обжалване на процедурата.

БТПП препоръчва само частни съдия-изпълнители, информира още "Сега".
Бизнесът подкрепя приетия Закон за частните съдебни изпълнители, но смята, че има текстове, които трябва да се преработят.

Това съобщиха експерти от Инвестиционно-данъчния съвет към Българската търговско-промишлена палата (БТТП). Според тях недостатък на закона е приетото ограничение на всеки 30 000 души да има един частен съдебен изпълнител и това разделение зависи от районирането.

"Това не отразява разпределението на бизнеса - в едни райони може да има излишък, а в други - недостиг на изпълнители", коментира председателят на съвета Владимир Пенков. Експертите смятат, че частните изпълнители трябва да могат да работят в цялата страна, а не само в определени съдебни райони, както е сега.

Те предлагат принудителното изпълнение да стане изцяло частно. Във всички новоприети страни в ЕС бе въведено частното изпълнение и събираемостта на вземанията се увеличи, каза Красен Станчев.

"Щрабаг" не обеща да завърши летището в срок, допълва "Сега".
Не можем да се ангажираме със завършване в срок - 31 август тази година, на новия терминал на летище "София", каза председателят на управителния съвет на "Инжстрой София" Илия Тасев.

От юни 2001 г. австрийският концерн "Щрабаг" е мажоритарен собственик на "Инжстрой София". "Щрабаг Интернационал" преговаря с възложителя на проекта - Министерството на транспорта, обясни Тасев.

Преди време вицепремиерът Николай Василев също не се ангажира със срок, а заяви, че сигурността на съоръженията е по-важна. Взето е решение по повод възникналите миналата година проблеми с една от новите пътеки за рулиране (за маневриране на самолети).

Нагънатата настилка в последния износващ пласт на терминала ще се подмени изцяло, допълни Тасев. Целият проект за новата писта и терминала е на стойност 210 млн. евро.

Скъпият петрол вдига цените, обявява "Стандарт".
Скъпият петрол ще повиши инфлацията у нас до 3,4% в края на тази година и ще забави ръста на световната икономика, сочат последните разчети на Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП).

Средната цена на петрола през годината ще е $46,8 за барел, смятат от АИАП. Това е с $8 за барел повече спрямо предишната прогноза.

Промяната се дължи на изказвания на авторитетни институции, че търсенето на нефт в дългосрочен план не може да бъде задоволено, коментираха експертите.

По последни прогнози на Европейската комисия скъпият петрол ще забави ръста на БВП в Eврозоната. Според екипа на АИАП цената на петрола у нас е спекулативно висока.

Строят механи и мандри на Боровец, информира още "Стандарт".
Механи и мандри ще посрещат туристите в "Супер Боровец". Това е записано в концепцията за развитие на курорта, приета от министрите.

Заведенията ще се изградят в зоната над 1400 м надморска височина, където ще се заложи на селския туризъм. Там ще има манежи за конна езда и зимни атракции.

Концепцията за "Супер Боровец" ще бъде реализирана на три етапа. Работата по проекта стартира наесен.

Първо ще се изгради лифт от нисък Боровец до Маркуджиците, който ще струва към 100 млн. лв. Първият етап трябва да приключи през 2007 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности