0
Ан нцията за икономически анализи и прогнози очаква икономически 5,2% ръст за тази година, съобщава "Дневник".
"България е малка и силно отворена икономика, което определя до голяма степен зависимостта на основните макроикономически показатели от външни за системата фактори.

Поради тази причина всички резултати в представената прогноза се основават на допускания за развитието на външната среда, изразени чрез динамиката на основни екзогенни величини." Това се казва в доклад на Агенцията за икономически анализи и прогнози за състоянието и перспективите на стопанството на страната през тази година.

През последните два месеца се обърнаха очакванията за цената на петрола, която отново пое нагоре. За това допринесоха както няколко временни шока в предлагането, така и изказвания на авторитетни институции, че търсенето в дългосрочен план не може да бъде задоволено.

Въпреки че екипът на агенцията продължава да смята, че цената на петрола е спекулативно висока предвид последните развития, допусканията са актуализирани в посока увеличение средно с около 8 долара за барел.

Продажбите в промишлеността се увеличават със 17,6%, пише "Дневник".
Продажбите в промишлеността за март са се увеличили със 17,6% в сравнение със същия месец на миналата година, показват предварителните данни от Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо февруари увеличението е с 25,6%. Най-сериозно е повишението при производство на радио-, телевизионна и далекосъобщителна техника (с 82% спрямо същия период на 2004-та).

На второ и трето място са съответно производството на превозни средства (23% ръст) и производството на метали (увеличение с близо 21%). Спад има при продажбите в производството на текстил и изделия от текстил, тютюневи изделия, облекло и на канцеларска техника.

Държавата поставя условия за продажбата на столичната "Топлофикация", информира още "Дневник".
Енергийното министерство смята, че столичната "Топлофикация" може да бъде обявена за приватизация, след като бъдат изчистени задълженията на дружеството към "Булгаргаз".

Това съобщи зам.-министърът на енергетиката и председател на съвета на директорите на газовата компания Илко Йоцев. Натрупаните задължение до 2003 г. бяха около 60-65 млн. лв., но от година и половина топлофикационното дружество редовно си плаща потребения природен газ на "Булгаргаз", обясни той.

Държавата притежава 42% от акциите от "Топлофикация София", останалите са собственост на общината. Един от вариантите е капиталът на дружеството да бъде увеличен със задълженията.

За подобно увеличение обаче трябва да бъде искано съгласието на финансовото министерство. Ведомството е готово да подкрепи подобно увеличение, защото в момента с консумацията на газ "Топлофикация София" формира 1/3 от оборота на "Булгаргаз", посочи Йоцев. В момента капиталът на дружеството е 107,6 млн. лв.

БНТ ще привлича рекламодатели с холивудски заглавия, обявява още "Дневник".
БНТ е закупила пакет с филмова продукцията на световноизвестната компания "Уорнър брос", съобщиха от ръководството на медията.

Опити да си осигурят правата за излъчване за същия пакет са направили и другите две национални ефирни телевизии - Би Ти Ви и "Нова тв". Пакетът съдържа 50 игрални филма, сред които личат хитови заглавия като "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена", "Хари Потър и Философският камък", "Парола "Риба меч", "Анализирай това" и др.

"Така БНТ си осигури филми за праймтайма за около две години", каза Севда Шишманова, член на управителния съвет на БНТ. Освен изброените филми, които ще бъдат излъчени за първи път на телевизионен екран в България, пакетът съдържа и още 65 филмотечни заглавия, сериали, анимация.

"SOFIX се завърна" е друго от заглавията в "Дневник".
Импулс на оптимизъм тресеше търговията в четвъртък на Българската фондова борса.

Повишаващи се цени на фона на приличен обем накараха някои инвеститори да възкликнат, че най-сетне пазарът се оттласна от дъното. От сините чипове единствено "Благоевград БТ" се оказа кутсуз и пазарната му оценка се понижи с 0,11%, a цената на книжата му до 93 лв., като сделки се сключиха само за четири акции.

Останалите дружества, отразявайки се в огледалото на SOFIX, подскочиха подгонени от купувачите. Над 50 000 акции на "Софарма" се изтъргуваха на борсата при средна цена от 7,10 лв.

Най-високо скочиха акциите на ДЗИ. Те се извисиха с 8,25%, като се докоснаха до цена от 64,95 лв., но само 100 книжа успяха да си намерят нов собственик при тези котировки.

Силно нагоре се придвижиха и книжата на "Неохим" и "Слънчев бряг", като към курортното дружество инвеститорският интерес се повиши дотолкова, че да бъдат купени над 1000 акции на средна цена 22,54 лв. На вниманието на търговците се радваха "Централна кооперативна банка" АД, "Петрол" и "Биовет".

Държавата ще даде 150 млн. лв. за "Супер Боровец", съобщава "Сега".
Това предвижда одобрената от правителството Концепция за развитие на туризма в община Самоков и в курорта Боровец.

"Държавата ще заделя в бюджета всяка година средства, с които да се изгради общата инфраструктура на региона, станал известен като "Супер Боровец", съобщиха софийският областен управител Олимпи Кътев и министър Нина Чилова. Средствата се отпускат по Закона за насърчаване на инвестициите.

"Когато някой получи сертификат за инвестиции клас А - за вложение над 70 млн. лв., държавата е длъжна да изгради инфраструктура на проекта", обясни зам.-министърът на културата и туризма Димитър Хаджиниколов.

Според Кътев разходите на държавата са оценени на около 150 млн. лв. Най-голяма част от тях са предвидени за изграждане на връзка между Бели Искър, западно от Самоков, и международен път Е79 или бъдещата магистрала "Струма".

"БМ Порт" спечели "Леспорт"-Варна на концесия, пише още "Сега".
Комисията за концесиониране на пристанище "Леспорт"-Варна е класирала на първо място варненската фирма "БМ Порт", съобщи източник от транспортното министерство.

Тя се състезаваше с още шест фирми в първата у нас процедура за концесиониране на пристанище. Вчера правителството одобри доклада на вицепремиера Николай Василев за резултатите от конкурса и го упълномощи да сключи договор, но официално съобщение за победителя ще има във вторник, след като решението бъде публикувано в "Държавен вестник".

Останалите кандидати могат да използват публикацията с името на победителя, за да обжалват процедурата, обясниха от транспортното министерство. Публикации с името на победителя в конкурса за концесия на летищата във Варна и Бургас се сочат от адвокатите на конкурентите като мотиви за обжалване на процедурата.

БТПП препоръчва само частни съдия-изпълнители, информира още "Сега".
Бизнесът подкрепя приетия Закон за частните съдебни изпълнители, но смята, че има текстове, които трябва да се преработят.

Това съобщиха експерти от Инвестиционно-данъчния съвет към Българската търговско-промишлена палата (БТТП). Според тях недостатък на закона е приетото ограничение на всеки 30 000 души да има един частен съдебен изпълнител и това разделение зависи от районирането.

"Това не отразява разпределението на бизнеса - в едни райони може да има излишък, а в други - недостиг на изпълнители", коментира председателят на съвета Владимир Пенков. Експертите смятат, че частните изпълнители трябва да могат да работят в цялата страна, а не само в определени съдебни райони, както е сега.

Те предлагат принудителното изпълнение да стане изцяло частно. Във всички новоприети страни в ЕС бе въведено частното изпълнение и събираемостта на вземанията се увеличи, каза Красен Станчев.

"Щрабаг" не обеща да завърши летището в срок, допълва "Сега".
Не можем да се ангажираме със завършване в срок - 31 август тази година, на новия терминал на летище "София", каза председателят на управителния съвет на "Инжстрой София" Илия Тасев.

От юни 2001 г. австрийският концерн "Щрабаг" е мажоритарен собственик на "Инжстрой София". "Щрабаг Интернационал" преговаря с възложителя на проекта - Министерството на транспорта, обясни Тасев.

Преди време вицепремиерът Николай Василев също не се ангажира със срок, а заяви, че сигурността на съоръженията е по-важна. Взето е решение по повод възникналите миналата година проблеми с една от новите пътеки за рулиране (за маневриране на самолети).

Нагънатата настилка в последния износващ пласт на терминала ще се подмени изцяло, допълни Тасев. Целият проект за новата писта и терминала е на стойност 210 млн. евро.

Скъпият петрол вдига цените, обявява "Стандарт".
Скъпият петрол ще повиши инфлацията у нас до 3,4% в края на тази година и ще забави ръста на световната икономика, сочат последните разчети на Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП).

Средната цена на петрола през годината ще е $46,8 за барел, смятат от АИАП. Това е с $8 за барел повече спрямо предишната прогноза.

Промяната се дължи на изказвания на авторитетни институции, че търсенето на нефт в дългосрочен план не може да бъде задоволено, коментираха експертите.

По последни прогнози на Европейската комисия скъпият петрол ще забави ръста на БВП в Eврозоната. Според екипа на АИАП цената на петрола у нас е спекулативно висока.

Строят механи и мандри на Боровец, информира още "Стандарт".
Механи и мандри ще посрещат туристите в "Супер Боровец". Това е записано в концепцията за развитие на курорта, приета от министрите.

Заведенията ще се изградят в зоната над 1400 м надморска височина, където ще се заложи на селския туризъм. Там ще има манежи за конна езда и зимни атракции.

Концепцията за "Супер Боровец" ще бъде реализирана на три етапа. Работата по проекта стартира наесен.

Първо ще се изгради лифт от нисък Боровец до Маркуджиците, който ще струва към 100 млн. лв. Първият етап трябва да приключи през 2007 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протест пред Министерството на туризма

Туроператори и хотелиери на протест пред Министерство на туризма

България Преди 20 минути

Те настояват ведомството да направи програма за ликвидност за бранша и възстановяване на средства

Космическата станция Orbital Reef

Blue Origin обяви планове за собствена космическа станция

Технологии Преди 54 минути

Тя е представена с мотото "Твоят адрес в Космоса"

<p>Пациент оцеля след падане от деветия етаж на болница&nbsp;&nbsp;</p>

Пациент оцеля след падане от деветия етаж на болница в Смолян

България Преди 1 час

Причините за инцидента се изясняват

Ердоган

DW: Когато Ердоган е притиснат до стената

Свят Преди 2 часа

Висока безработица, слаба лира, отлив на избиратели: проблемите за Реджеп Ердоган сякаш нямат край. Винаги, когато е притиснат до стената, той става непредвидим. Такъв е и случаят сега с натирените чужди посланици

Принцеса Даяна със синовете си принц Хари, принц Уилям и съпруга си принц Чарлз

Въпреки призива на Уилям, Netflix пуска интервюто с Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Петият сезон от популярния сериал за кралското семейство „Короната“ ще включва цял епизод, посветен на скандалното интервю, което принцесата на Уелс дава пред Мартин Башир

<p>Фармацевтите: Проблеми с лекарствата по Здравна каса&nbsp;</p>

Фармацевтите сигнализират за проблеми с лекарствата по Здравна каса

България Преди 3 часа

Днес президентът ще проведе среща с представители на Българския фармацевтичен съюз

<p>Как русенка се оказа длъжник на &quot;Топлофикация&quot; София&nbsp; &nbsp; &nbsp;</p>

Пълен абсурд: Жена от Русе дължи пари на "Топлофикация" София

България Преди 4 часа

Жената никога не е имала имот в столицата, нито пък да е живяла под наем там

Кой е виновен за инцидента с козирка на блок в София?

Кой е виновен за инцидента с козирка на блок в София?

България Преди 4 часа

Мъж пострада при срутване на козирка на жилищен вход в столичния квартал "Сухата река"

<p>Край на сагата! Изтеглиха кораба&nbsp;&quot;Вера Су&quot;</p>

Край на сагата! Изтеглиха "Вера Су" от местността "Яйлата"

България Преди 4 часа

Акцията продължи повече от седем часа

<p>Тази напитка е по-полезна, отколкото предполагате</p>

Тази напитка е по-полезна, отколкото предполагате

Любопитно Преди 4 часа

Всеки сорт чай предлага изобилие от антиоксиданти, витамини и минерали

Празнуваме Димитровден! Посрещаме зимата

Празнуваме Димитровден! Посрещаме зимата

Любопитно Преди 5 часа

Според народните вярвания от Димитровден започва зимата. Вижте на кого да честитите именния ден днес

COVID-19: 5863 новозаразени, 243 души починаха

COVID-19: 5863 новозаразени, 243 души починаха

Теми в развитие Преди 5 часа

Вижте повече информация за данните от последното денонощие

Елизабет е последният покровител на Плажа на отшелника

Елизабет е последният покровител на Плажа на отшелника

България Преди 13 часа

Приключенците спечелиха Резиденцията в последната териториална битка с три племена в „Игри на волята: България“

<p>Пощенски пратки със заплахи за смърт в Словения</p>

Пощенски пратки със заплахи за смърт разследват в Словения

Свят Преди 16 часа

Те са били отправени към високопоставени официални лица