0
а авителството е твърдо решено да приключи по законен начин сделките за "Булгартабак" и БТК", заяви вицепремиерът Николай Василев, информира днес вестник "Пари". Вероятно в най-скоро време АП ще поиска актуализация на офертите за тютюневата ни компания, обяви още той. Относно бъдещето на БТК Василев заяви, че ще разчита Върховната касационна прокуратура да модифицира мнението си след решението на ВАС.

"Не е изключено изборът на бъдещ собственик на "Булгартабак" да се вземе от Народното събрание", заяви той. Този вариант е обсъждан от правителството, но е оставен като последен изход за законна процедура. Стопирането на двете най-големи сделки идва от различни посоки, коментира още министърът. За "Булгартабак" това били съмнителни групировки, докато за БТК било прикриване на източването на компанията от политически среди.

"Спешната необходимост от купувач е свързано с бъдещето на фирмите", коментира още той. В момента складовете на "Булгартабак" са пълни с тютюн още от 1997 г. Компанията може да не изкупува суровина през следващите 2 години и да работи.

Рекордни 4 млн. лв. приходи регистрира Митница-София на 28 декември 2002 г. от внос на употребявани автомобили от физически лица, съобщи началничката Маргарита Пецанова. За годината през столичната митница са влезли 12 хил. автомобила (без официалните вносители), което прави по 1000 коли на месец.

Причината за бързането с вноса на стари возила до края на 2002 г. са неизгодните промени в Закона за акцизите, влизащи в сила от 1 януари т. г. Както е известно, сега няма разлика в облагането между нови и стари автомобили и се очаква това да насърчи вноса на новите коли у нас. До миналата година акцизът се определяше като 40% върху фактурната стойност на колата. От януари за скъпите возила данъкът намаля близо 3 пъти.

Страните от ОПЕК решиха на извънредното си заседание вчера да увеличат производството, за да компенсират понижения износ от Венецуела и да спрат покачването на цените. Според цитиран от "Dow Jones Newswire" източник от срещата във Виена договореното увеличение е с 1,5 млн. б/д над официалния "таван" на картела в размер на 23 млн. б/д. То ще бъде реализирано от 1 февруари. Саудитска Арабия съобщи, че вече произвежда над своя "таван", за да запълни дефицита на световния пазар. До две седмици лидерът в нефтодобива възнамерява да увеличи производството си до 10 млн. б/д - с 2 млн. б/д над декемврийския обем.

След влизането на България в Европейския съюз привилегировани потребители ще могат да сключват сделки за внос на електроенергия с юридически лица извън страната, регистрирани в държави от ЕС, съобщава "Дневник". Дотогава монополът на Националната електропреносна компания (НЕК) върху сделките се запазва, предвижда вариант на проектозакон за енергетиката. Новият закон се очаква да бъде приет от парламента до март.

Договорените от потребителите сделки не могат да надвишават половината от годишното им потребление, а компаниите трябва да бъдат признати за привилегировани потребители и от другата страна. Според приетата вече наредба на Държавната комисия за енергийно регулиране привилегировани потребители са тези, които имат годишно потребление над 100 гигаватчаса и не са длъжници на НЕК.

Намеренията на комисията са от юли те да могат да подписват директни договори с вътрешни производители на електроенергия, като договарят цените и условията на доставките, каза председателят на комисията Константин Шушулов. По думите му това означава, че енергийният пазар ще бъде либерализиран средно с 18%.

Едни от най-съществените промени на Гражданския процесуален кодекс (приети през ноември миналата година), засегнаха режима на съдебното изпълнение върху ценни книжа и по-специално върху акции и облигации. Тези промени с основание бяха очаквани отдавна. Какво е тяхното ядро и какви са новите възможности, които се откриват пред бизнеса в проблемния контекст на събиране на търговските вземания.

Хроничен проблем на съдебното изпълнение е изоставането на неговата правна уредба от развитието на търговските отношения и практика. До последните промени на Гражданския процесуален кодекс (ГПК) дяловете и акциите от търговски дружества не бяха годен обект на принудително изпълнение. В резултат на това се оказваше, че редица кредитори не могат да съберат вземанията си, макар техните длъжници да притежават активи на значителна стойност.

Търговията с кафе на международните стокови борси започна от високи ценови равнища през новата година, като повечето от прогнозите са за продължаване на възходящата тенденция. Още в първия работен ден на 2003 г. тримесечният фючърс на кафето "Робуста" стигна 845 долара за метричен тон (1 метр. тон = 0,9842 тона) на лондонската борса LIFFE, което е много близо до ценовия максимум за миналата година, достигнат в края на ноември при 850 долара на метр. тон. Последвалите масирани продажби от производителите на кафе свалиха цената с около 20 долара, но ефектът им, както личи, е доста кратковременен.

В края на миналата седмица контрактът на кафе с доставка през март се върна близо до 830 долара на метр. тон. Продажбите през седмицата бяха предимно от страна на Виетнам, който е водещ производител в света на сорта "Робуста". Бразилия в момента предпочита да не изнася на международния пазар в големи количества, тъй като валутният курс на реала спрямо долара е неизгоден.

Обувки и облекла за 306 000 лв. поръчаха "Български пощи" за служителите си, писа "Сега". Сделката по Закона за обществените поръчки мина през Софийската стокова борса. От ведомството на Васил Симов отчетоха, че са договорени униформени обувки за 225 000 лв. без ДДС и работни облекла за 81 000 лв. През последните седем дни брокерите сключиха сделки и за 24 броя лекотоварни автомобили по Закона за обществените поръчки. Возилата до 800 кг се търгуваха по 14 150 лв., тези до 2000 кг - по 27 900 лв., а до 3500 кг - по 59 000 лв. без ДДС.

Министърът на финансите Милен Велчев и заместникът му Красимир Катев ще вземат участие в Осмия форум на емитентите и инвеститорите от Централна и Източна Европа във Виена. Той се организира от сп. "Юромъни", което обяви Велчев за финансов министър на 2002 г. Темата на форума е "Стратегии за нова Европа", съобщиха от финансовото министерство.

Това е най-голямото събитие, което отразява развитието на капиталовите пазари в региона на Централна и Източна Европа. Велчев ще участва в обсъждането на конфликта в Ирак и произтичащата от него нестабилност в цените на нефта.

Бум в продажбите на акции с компенсаторни инструменти очакват тази седмица на "Българска фондова борса - София". В сряда се пускат 67% от капитала на "Св. Св. Константин и Елена" с нова цена- вероятно 50 лв. Миналата година пробно бе пуснат малък дял, но цената бе 380 лв. на акция и сделки нямаше. Наблюдателите прогнозират сериозен сблъсък на интереси между MG корпорация, която трайно се е настанила в курорта, и варненската групировка ТИМ, която декларира сериозни намерения в туризма напоследък.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа между 2 коли на пътя Велико Търново – Русе, има загинал

Катастрофа между 2 коли на пътя Велико Търново – Русе, има загинал

България Преди 4 минути

Движението в района се регулира от екипи на "Пътна полиция"

Воден ад в Афганистан: Над 200 са жертвите на бедствието

Воден ад в Афганистан: Над 200 са жертвите на бедствието

Свят Преди 29 минути

Наводненията засегнаха най-силно северната част на Афганистан

<p>&quot;Любовни писма&quot; и белина срещу COVID: Байдън се пошегува с Тръмп</p>

Президентът на САЩ се пошегува, че Тръмп е трябвало да инжектира белина на себе си

Свят Преди 2 часа

През пандемията Тръмп заяви, че инжекция с дезинфектант като белина или изопропилов алкохол, поставена в човешкото тяло, може да помогне за защита от вируса

13-годишно момче от Хасково е обявено за общодържавно издирване

13-годишно момче от Хасково е обявено за общодържавно издирване

България Преди 2 часа

Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР

<p>&quot;Не можем да се връщаме към епохата на геноцида&quot;</p>

"Не можем да се връщаме към епохата на геноцида": САЩ и Франция с остри критики към Израел

Свят Преди 3 часа

Междувременно Колумбия призова МНС да издаде заповед за арест на Нетаняху

От понеделник: Оптимизира се движението на влаковете през гара София-Север

От понеделник: Оптимизира се движението на влаковете през гара София-Север

България Преди 3 часа

Промените в движението се правят с цел да се облекчи натовареността в самата гара

<p>Стартира удостоверяването на машините за гласуване&nbsp;</p>

Министърът на електронното управление: Стартира удостоверяването на машините за гласуване

Избори 2 в 1 Преди 3 часа

Не съществува риск да няма машинно гласуване, категоричен е той

<p>ОАЕ порицаха Нетаняху, ето каква е причината</p>

Обединените арабски емирства порицаха Бенямин Нетаняху

Свят Преди 3 часа

ОАЕ често критикува Израел заради войната и големия брой жертви сред цивилното население

Герои на четири лапи: Обучават кучета за действия при разрушителни земетресения

Герои на четири лапи: Обучават кучета за действия при разрушителни земетресения

България Преди 4 часа

Винаги щом кучето открие човека, то получава награда – първо чува искреното "Браво!", а после започва игра с любимата му играчка

<p>Алпаките имат странен сексуален живот</p>

Уникални сред бозайниците: Как се размножават алпаките

Любопитно Преди 4 часа

Това може да изглежда странен метод на размножаване, но има еволюционни ползи за любопитните камили

Орландо Блум и Кейти Пери

Орландо Блум: Влюбих се в Катрин от Санта Барбара, не в Кейти Пери

Любопитно Преди 4 часа

Холивудската звезда Орландо Блум "открехна вратата" към личния си живот

18-годишният син на Тръмп няма да е част от делегатите, излъчващи кандидат-президента

18-годишният син на Тръмп няма да е част от делегатите, излъчващи кандидат-президента

Свят Преди 4 часа

Новината съобщи канцеларията на съпругата на Тръмп - Мелания

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в събота

България Преди 4 часа

Трафикът е нормален на всички гранични пунктове с Турция и Република Северна Македония

Изи след Hell’s Kitchen: Не си правете изводи за Гърдева от предаването!

Изи след Hell’s Kitchen: Не си правете изводи за Гърдева от предаването!

Любопитно Преди 4 часа

Изабел сподели пред водещия на подкаста Станислав Иванов, че е очаквала да бъде сред първите изгонени

<p>&quot;Най-дългото хоро&quot; се извива пред НДК (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

"Най-дългото хоро" се извива пред НДК

България Преди 5 часа

Според танцьорите хорото е символ на приятелство и обединение