0
Тд дната продажба - Консултантът "BNP Paribas" предупреди, че за една година условията в България много са се променили и вече е по-трудно да се прогнозира кои компании биха инвестирали във вътрешното разпределение на елeктроенергия, пише днес вестник "Пари". От министерството на енергетиката заявиха, че въпреки забавянето на стратегията и променената ситуация консултантът стоически кредитира процеса.

Приватизацията на седемте електроразпределителни дружества вероятно ще се отложи за следващата година, съобщиха източници, пожелали анонимност. Сделки няма да има, защото не е приета стратегията за приватизацията на седемте ЕРП. Вече е отложена планираната за началото на май рекламна обиколка, която трябваше да подгрее интереса на чуждестранните инвеститори по световните икономически борси и форуми към българските електродружества.

Хора от икономическия екип на правителството, начело с транспортния министър Пламен Петров, усилено работят върху резервния вариант "В" за преструктуриране и оздравяване на БТК преди приватизация. Евентуалната покана за преговори към втория кандидат-купувач - "Кос Holding"-"Тurk Telecom", която ще отправи днес АП, е формалност за спазване на законовата процедура, коментираха източници на вестник "Пари". Преговорите нямало да доведат до успех на сделката, защото пред турския консорциум ще бъдат поставени високи изисквания, които той нямало да приеме, твърдят източниците ни.

Така мнозинството ще отвърне на удара, нанесен му от ДПС, за елиминирането на "Viva Ventures" като купувач. За реализирането на план "B" се разчита и на протакането на тези преговори във времето заради намерението на "Viva" да обжалва решението на Надзорния съвет на АП пред ВАС.

"Албена" АД да раздаде по 1,2 лв. дивидент на акция, реши общото акционерно събрание на дружеството в събота. Около 33% от печалбата за миналата година в размер на 15,386 млн. лв. може да получат акционерите през следващите три месеца. Членовете на СД ще вземат като възнаграждение 1% от печалбата след данъчно облагане. Останалата сума отива в допълнителните резерви на "Албена" АД.

След като в петък Корпоративна банка не сполучи в опита си да закупи голям пакет от "Енергоремонт холдинг", в събота финансовата институция все пак придоби 34% от капитала на дружеството, информира "Дневник". Тогава на приватизационния сегмент бяха продадени почти 39% от капитала на холдинга, като по този начин 49% от него станаха частна собственост. Освен Корпоративна банка акции от дружеството закупиха за собствена сметка или за клиенти посредниците "ДЗИ инвест", "Карол", "Златен лев брокери" и Юнионбанк.

Цените на общо 20-те сделки варираха от 4,72 лв. до 9,33 лв., платими в компенсаторни инструменти. Преди две седмици 10% от книжата на "Енергоремонт холдинг" бяха закупени от клиент на посредника "Фина С". Тогава обаче цената беше цели 35 лева. Обемът на употребените в събота компенсаторки за приватизацията на холдинга е 675 262 лева номинал.

Няма приватизационни интереси към Параходство "Българско речно плаване", съобщи източник от ръководството на компанията. Освен руска фирма от Санкт Петербург, нито един друг потенциален инвеститор не е правил оглед на държавния речен флот. Руският генерален консул в Русе Михаил Рева обаче коментира, че интересът от страна на Санкт Петербург към дунавското параходство на България вече е отминал.

Държавата е прекратила договорите с 6 компании, които са били концесионери на плажове по Южното Черноморие. Плажовете - Поморие-център, Поморие-юг, Бургас-север и Бургас-център, Черноморец-център, Китен-юг и Царево-попски, ще бъдат отдадени за ползване с договор след конкурс, като досегашните концесионери няма да бъдат допуснати за участие. Това обяви зам.-областният управител на Бургас Мария Ценова.

С комерсиална цел санкционираните фирми са икономисвали площ, където е трябвало да има спасителни постове, медицински пунктове, съблекални и санитарни възли. Те не са взели и другите, задължителни по наредбата за стопанисване на плажните ивици мерки за обезопасяване здравето и живота на туристите - обезпаразитяване, разораване и почистване на пясъка, и не са назначили необходимите кадри.

Ако структурните реформи в България се забавят още, ще се понижи икономическият растеж, пише "Сега". Това е мнението на Международния валутен фонд (МВФ). Според него най-мудни са промените в здравеопазването и образованието. От няколко дни у нас е поредната мисия на фонда, която прави трети преглед по споразумението с правителството. Експертите на фонда проверяват как се изпълнява досега бюджетът за тази година и как вървят предначертаните от кабинета реформи.

Нови външни заеми за 107,1 млн. лв. е получила страната ни от началото на годината до края на март, сочи статистиката на финансовото министерство. От МВФ сме получили 64,8 млн. лв., по държавни инвестиционни заеми - 32 млн. лв, а по държавно гарантирани заеми - 10 млн. лв. Плащанията по външния дълг възлизат на 639,4 млн. лв. до края на март. Най-големи суми са преведени по брейди облигациите и към Парижкия клуб. Външният дълг е намалял с 346 млн. евро и е 7,807 млрд. евро.

Досегашните 6- цифрени номера на мобилните телефони ще станат седемцифрени до края на годината. Това е решила КРС през април и предстои обнародването на решението в "Държавен вестник". Промените ще почнат веднага след гласуването на новия далекосъобщителен закон от парламента. След промяната за "Мобилтел" остава само кодът 088 вместо досегашните 087,088 и 089. За абонат на "Глобул" ще се набира само код "089" вместо досегашните 098 и 099. За третият GSM- оператор е предвиден кодът 087.

Само 60 български граждани и фирми са обявили пред БНБ, че имат банкови сметки в чужбина, пише "Стандарт". Това заяви Емил Димитров, експерт от централната банка, пред депутатите от бюджетната комисия. Той бе сред участниците в обсъждането на промените във Валутния закон на последното заседание на комисията. Задължението банковите сметки зад граница да се обявяват влезе в сила от началото на 2000 г. То обаче масово не се спазва. Според данните на Международната банка в Базел български граждани и фирми имат зад граница 378 млн. долара.

Макар че за летните отпуски е все още рано, по морето вече са готови да посрещат летовниците. Вариантите да почивате във Варна и съседните курорти Златни пясъци, Ривиера и Св. Константин са много - от стая за двама в града до апартамент в луксозен хотел. Най-активни в предлагането на нощувка са собствениците на апартаменти в центъра на Варна. Те вече са окупирали жп гарата и предлагат своите услуги на пътниците още щом слязат от влака. Наемането на стая в града излиза най-евтино, ако сте планирали неколкодневна почивка край морето.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Победителите Михаела и Венци: Коалицията ни в “Един за друг” беше просто приятелски кръг!

Победителите Михаела и Венци: Коалицията ни в “Един за друг” беше просто приятелски кръг!

Любопитно Преди 12 минути

Победителите в “Един за друг” 5 Михаела и Венци бяха гости в подкаста “Един без друг”

"Наистина съжалявам": Пъф Деди се извини след кадрите на насилие над Каси

"Наистина съжалявам": Пъф Деди се извини след кадрите на насилие над Каси

Свят Преди 22 минути

Случаят е от 2016 г., а мястото е хотел в Лос Анджелис

Нетаняху отхвърли ултиматум на ключов министър във военния си кабинет

Нетаняху отхвърли ултиматум на ключов министър във военния си кабинет

Свят Преди 57 минути

Бени Ганц даде срок на премиера до 8 юни да излезе с ясен план за войната в Газа и управлението на анклава

Обвиниха бездомник за нападението на Стив Бушеми в Ню Йорк

Обвиниха бездомник за нападението на Стив Бушеми в Ню Йорк

Свят Преди 1 час

66-годишният актьор беше ударен с юмрук в лицето от непознат, докато се разхождаше в центъра на Манхатън

Отпускат допълнителни 80 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

Отпускат допълнителни 80 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

България Преди 1 час

Увеличение ще получат и преподавателите, и администрацията

След смъртта на иранския президент: Какво следва

След смъртта на иранския президент: Какво следва

Свят Преди 1 час

Ето каква е процедурата по конституция:

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

България Преди 1 час

Блокираните точки от тази седмица ще са две

Британски съд решава за екстрадирането на Асанж в САЩ

Британски съд решава за екстрадирането на Асанж в САЩ

Свят Преди 2 часа

Основателят на "Уикилийкс" е обвинен от Вашингтон в шпионаж

Таксиметрови шофьори в София започват безсрочен протест

Таксиметрови шофьори в София започват безсрочен протест

България Преди 2 часа

Той ще обхване всички 131 таксиметрови стоянки на територията на столицата

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Любопитно Преди 2 часа

Те предоставят безценна информация за най-ранния живот на Земята

.

Учени наблюдават появата на нов акцент в Антарктида

Любопитно Преди 2 часа

По време на престоя в Антарктида изследователите забелязват значителни промени в техните акценти

<p>Имен ден празнуват жените с красивите имена...</p>

Почитаме паметта на двама светци, кой има имен ден

Любопитно Преди 3 часа

Свети мъченик Талалей бил родом от Ливан, а Лидия е първата жена християнка в Европа

Редица университети затварят врати в знак на протест

Редица университети затварят врати в знак на протест

България Преди 3 часа

Причината за това ниските си възнаграждения и липсата на политика в сферата на висшето образование

OpenAI се отказа да анализира рисковете на AI

OpenAI се отказа да анализира рисковете на AI

Технологии Преди 3 часа

Компанията разпусна специалния екип, който имаше тази задача

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Любопитно Преди 3 часа

Те завоюваха и специалната награда от 10 000 лв. по случай 30-годишнината на NOVA