0
Кс султантът за продажба на ДСК взема минимум 1,8 млн. евро, съобщава "Дневник". "Избрахме петима потенциални кандидати за консултанти по приватизацията на Банка ДСК. В шорт-листата влизат "Ей Би Ен АМРО", "Ситибанк", "Джей Пи Морган", "Дайва секюритис" и "Кредитанщалт"", заявява пред вестника финансовият министър и председател на борда на директорите на Банковата консолидационна компания (БКК) Милен Велчев. Банковият холдинг проведе свое заседание вчера късно вечерта. Петимата кандидати ще бъдат поканени в последната седмица на юли и първата седмица на август да направят презентация, допълва Велчев. Той обяснява, че до средата на август БКК ще избере измежду тях консултант по приватизацията на бившата спестовна каса, а малко след това щял да се подпише и самият договор.
Избраният съветник по приватизацията на последната държавна банка ще получи като хонорар за работата си 1,8 млн. евро, ако ДСК бъде продадена за цена, равняваща се на до 1,2 от нетната стойност на активите й. Тъй като активите на ДСК се оценяват на около 150 млн. лв., това означава, че банковият холдинг очаква да получи поне 180 млн. лв. от приватизацията й.

Ако банката се продаде на цена, надхвърляща 1,2 от нетната стойност на активите, тогава консултантът ще получи и допълнителен процент от постигнатата цена, заявява още финансовият министър. Той обяснява, че всеки от петте кандидати за консултант вече е предложил какъв допълнителен процент желае да получи. Велчев обаче не съобщи какви са конкретните предложения на инвестиционните банки.

Директорът на БТК пое управлението на "Мобилтел", пише още "Дневник". Зам.-министърът на транспорта и съобщенията Николай Николов, който в сряда обяви, че е подал оставка, е новият изпълнителен директор на "Мобилтел", съобщи в четвъртък председателят на надзорния съвет на дружеството Йозеф Таус на специално свикана пресконференция. Заместникът на министър Пламен Петров отговаряше за пощите, телекомуникациите и високите технологии и все още е председател на съвета на директорите на Българската телекомуникационна компания (БТК), която е в процедура на приватизация. Той е и член на работната група по продажбата й.
Николов ще отговаря за човешките ресурси и връзките с обществеността в "Мобилтел". В сряда той обяви, че напуска по лични причини от 20 юли, молбата му е подписана от премиера. В четвъртък Николов не присъства на пресконференцията.

Президентът на "Дойче телеком" Рон Зомер най-вероятно ще бъде сменен на извънредно заседание на надзорния съвет на телекомуникационната компания следващия вторник, информира "Дневник". Това предаде в четвъртък "Ройтерс", позовавайки се на източници от самия концерн. Наблюдателите във федералната република са единодушни, че набеденият за лошото финансово състояние на "Дойче телеком" Зомер ще падне жертва на изострената предизборна борба. "Класически политически трилър", писа ежедневникът "Ди велт", а електроното издание на популярното списание "Шпигел" публикува "сценарий за отзоваването на Зомер".
Самият Зомер, за когото от няколко дни се говори, че ще бъде сменен по желанието на канцлера Герхард Шрьодер, изрази вече примирение със съдбата си. В интервю за таблоида "Билд" той заяви, че не би искал да се навреди на компанията, така че би приел всяко решение, направено за доброто на "Дойче телеком". Същевременно Зомер изтъкна, че продължителните дебати относно бъдещето му вредят на концерна. "Политиката не трябва да се намесва при нас", каза още Зомер.

"Дойче банк" обяви официално, че наддава за "Булгартабак", съобщава "Пари". Стоим зад "Tobacco Capital Partners" (TPC) - фирма, която създадохме специално за участие в приватизацията на "Булгартабак холдинг", казва в интервю за "Пари" Марк Донеган, изпълнителен директор на Deutsche Bank AG-Лондон.

И "Пари" информира, че "Николай Николов смени правителството с "Мобилтел". Другият нов член на борда на директорите е американецът Марк Екоут. Той е работил в няколко американски телекомуникационни компании с приходи от над 1 млрд. долара. Екоут ще бъде главен финансов директор на "М-Тел".

Национална агенция поема всички приходи, пише още "Пари". От 1 януари 2003 г. ще бъде сформирана Национална агенция по приходите, предвижда специален проектозакон, одобрен от кабинета вчера. В началото на следващата година се очаква да бъде одобрен заем за финансиране от Световната банка (СБ) в размер на 60 млн. долара, обясни финансовият министър Милен Велчев. След това трябва да се проведат търгове за поръчка на хардуер и софтуер, за капитално строителство. Всичко това ще отнеме повече време, тъй като търговете ще се проведат по правилата на СБ, каза той. По най-трънливата в момента тема за министрите - бюджетните тавани на ведомствата им, кабинетът не можа да вземе решение на закритото заседание вчера.

Дългосрочните заеми през юни достигнаха рекорден размер, съобщава още бизнесвсекидневникът. Рекорден за последната една година размер дългосрочни кредити са предоставили банките през юни, показват предварителните данни на централната банка. Отпуснатите през миналия месец заеми със срок над една година са за 211,9 млн. лв. Това е със 73,5% повече в сравнение с юни миналата година. В същото време краткосрочното кредитиране през миналия месец е било по-слабо спрямо юни 2001 г. Сумата на отпуснатите през този период краткосрочни заеми - 157,1 млн. лв., е със 7,3% по-ниска, отколкото през юни миналата година.
През последната седмица на юни размерът на новоотпуснатите кредити е най-висок за месеца. За времето между 22 и 28 юни банките са предоставили заеми общо за 119 млн. лв., или с 23,06% повече спрямо предходната седмица. По-ниският курс на долара, от една страна, е провокирал по-високото търсене на заеми в щатска валута (заради по-ниските разходи по обслужването на тези задължения), а от друга - направил е банките по-склонни да кредитират в долари (за да компенсират евентуални загуби от понижаването на щатската валута). Това личи от факта, че цената и на краткосрочните, и на дългосрочните доларови ресурси се е запазила най-ниска, докато успоредно с това левовата равностойност на заемите в щатска валута е нараснала неколкократно.

Сделката за БТК отложена с месец, пише "Сега". С месец ще се отложи процедурата за БТК, съобщи зам.-министърът на транспорта и съобщенията Николай Николов вчера. Основният мотив бил "известен срив на борсите и навлизане в силно отпускарски сезон". Това ще бъде докладвано днес на Министерския съвет. Работната група за приватизацията на БТК ще препоръча до втория етап в наддаването да бъдат допуснати и трите консорциума, които подадоха предварителни оферти, както прогнозира "Сега" преди време.
Николай Николов, най-младият заместник-министър в правителството, съобщи, че подава оставка и от 20 юли освобождава поста. Той бе отговорен за приватизацията на БТК, тъй като зам.-министър на транспорта и съобщенията отговаряше за телекомуникации. Решението бе мотивирано с "лични причини", припомня "Сега".

Вестникът излиза и със заглавие "Данъчни хайки по морето заради чейнджизмами". Масови хайки по чейнджбюрата по Черноморието започват данъчните инспектори, съобщи шефът на оперативния контрол в Главна данъчна дирекция Васко Панов, цитиран от "Сега". Причината за акцията са зачестилите измами на граждани от сарафите. Местните познавали инспекторите, затова в групите щели да се включат данъчни от страната. Вчера Панов отчете резултатите от проверките на дирекцията за последния месец.
Четири вида измами прилагат търговците с валута и така подвеждат чужденците при обмяна на парите. Вместо по 1,9 лв. купували долара за 1,1 лв. Клиентите се заблуждавали от надписите върху таблата, където колоните с курс "купува" и "продава" били размествани умишлено. На други места вместо съотношението долар за лев в първата колона вписвали 1,1 долар или 1,1 евро вместо 1 долар и 1 евро. Така зачестили измамите с големи суми.

Гърмят шампанско за оставка на Н. Василев, пише "Стандарт". Той е виновен за корупцията и скандалите в "Булгартабак", заявили министри според вестника. Няколко министри едва не разкъсаха вицепремиера Николай Василев заради скандалите около "Булгартабак". Това стана вчера сутринта в Министерския съвет по време на редовното заседание на кабинета. Колегите му масово го обвиниха, че заради него пада рейтингът на кабинета, и настояха да си подаде оставка, съобщи отлично информиран източник оттам, съобщава "Стандарт". Вестникът припомня, че вицепремиерът иска да хариже най-печелившето държавно предприятие на своя приятел Божан Стоянов и на митичната холандска фирма "Клар инис Би Ви", която е пощенска кутия. Василев има ли имунитет, загрижено питал един от министрите, явно страхувайки се, че без имунитет Василев бързо ще попадне в съда. В отговор вицепремиерът обещал, че сам ще напусне кабинета. Шампанско гръмна в парламента, след като новината за скандала в кабинета стигна до народните избраници.

Държавата върти номера на частните пристанища, с промяна в закона се предвижда национализация на кейовете, информира още "Стандарт". Законодателна секира виси от две години и половина над 20 частни пристанища. Има опасност държавата да си ги вземе обратно. Секирата се надвеси над злополучните портове с обнародването на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата, който влезе в сила през 2000 г. Законът вкара в един кюп частни и държавни кейове под общия знаменател "пристанища за обществен транспорт". Юридически погледнато, в това няма нищо лошо, тъй като и в_Европейския съюз, и по целия свят функционират голям брой пристанища за обществен транспорт, които са частна или общинска собственост. Само че авторите на закона, сред които е и сегашният заместник-министър на транспорта Красимира Мартинова, са записали, че "пристанищните съоръжения, земите, върху които са разположени те... са публична държавна собственост". Казано с прости думи, законът постановява всички пристанища за обществен транспорт у нас да са държавни. Напук на чл. 18 на Конституцията на Република България, който ясно изброява всичко, което трябва да остане публична държавна собственост. Веднага след излизането на закона в транспортното министерство започна един процес, наричан от чиновниците "опубличаване на собственост" в пристанищата.
Под ръководството на Валентин Гълъбов, началник на отдел "Следприватизационен контрол и концесии", трябваше да се направи ясно разделяне на собствеността в пристанищата на публична държавна и частна държавна. Едната трябваше да се даде на концесия, а другата - да се предложи за приватизация. Според чиновника задачата е изпълнена. Единствено за порт Русе, където има реституционни претенции, не е издадена заповед за опубличаване. Според бившия директор на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" Атанас Андреев обаче е спряно и опубличаването на порт Бургас: "Там хората на Гълъбов бяха защриховали като частна държавна собственост всички сгради, така че планът беше заприличал на зебра. Ако го бяхме пуснали, бъдещият концесионер щеше да си скубе косите, тъй като щеше да притежава само кейове и кранове, без да има възможност да използва наличните складове", коментира Андреев пред "Стандарт".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 5 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 6 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 7 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 7 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 8 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 8 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 8 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 9 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 9 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 9 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 9 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции