0
Вс с за 35 млн. евро без ДДС разреши Велчев, съобщава "Пари". Първият инвестиционен проект, по който за внос на машини и съоръжения няма да се плаща ДДС, бе одобрен със заповед на финансовия министър. Общо 88,7 млн. евро ще вложи в "София мед" гръцката инвестиционна групировка "Виохалко". За доставката на оборудване от чужбина за 35 млн. евро фирмата ще начисли 7 млн. евро ДДС, но ефективно няма да ги внесе. Това предвижда новият режим за големи инвестиции, който е в сила от началото на годината. Целта е да се даде възможност да се ползва по-голям оборотен капитал, обясни Велчев. "София мед", бившият комбинат за обработка на цветни метали на гара Искър в столицата, е част от "Виохалко" от началото на 2000 г. Това е най-крупната гръцка индустриална групировка в областта на черната и цветната металургия. Част от нея са "Стил мед" и "Стомана индъстри".

Държавата ще вземе златна акция в Бургас-Александруполис, пише още "Пари". В четвъртък регионалното министерство ще предложи на правителството да се регистрира дружество за Бургас-Александруполис с първоначален капитал от 3,001 млн. лв. 1000 лв. от тях ще са златната акция на държавата в дружеството. Към фирмите се поставя условие за минимално участие от 10% от уставния капитал. Ако някой заяви по-малко от 10%, ще отпадне, съобщи министърът на регионалното развитие Валентин Церовски. За максималното участие се обсъждат три варианта, заяви той, но не ги уточни и не каза дали ще има мажоритарен участник в проекта. До пет години капиталът на дружеството трябва да се увеличи на 160 млн. лв. Ако правителството одобри решението, от следващата сряда ще се открие процедурата за регистрация на дружеството. Фирмите трябва в едномесечен срок да внесат заявения от тях капитал - 25% от него в брой, а за останалите 75% МРРБ ще иска банкови гаранции.

"Булгаргаз" изпълни изцяло инвестиционната си програма, информира още "Пари". Транзитираното количество природен газ от "Булгаргаз" за страните от Балканския регион през 2002 г. е 13,515 млрд.куб. м, съобщи БТА. Данните показват 6% увеличение спрямо 2001 г. и с 14% повече в сравнение с 2000 г. Тригодишната инвестиционна програма на Булгаргаз, обхващаща периода 1999-2002 г. за увеличаване капацитета на газопреносната мрежа, е изпълнена 100%, съобщиха от фирмата. Целта на програмата бе достигане на транзитен капацитет от 18 млрд. куб. м природен газ. През 2002 г. е достигнато ниво на възможен транзитен пренос от 18,7 млрд. куб. м.

Едва 36 лева на човек се натрупаха в универсалните фондове през 2002 г., съобщава "Дневник". Средната акумулирана сума на един човек, осигуряващ се в универсален фонд, през миналата година е достигнала 36,4 лв. В тези фондове се осигуряват задължително всички работещи българи, родени след 1960 г., които сега са около 1,127 млн. души. По официални данни на Националния осигурителен институт (НОИ) към края на 2002 г. съвкупните акумулирани средства по индивидуалните партиди в универсалните фондове са били малко над 41 млн. лв. Според експерти от пенсионния бранш отделяните месечни суми са твърде малки, за да се натрупа сериозен актив за втора пенсия. Средният размер на осигурителната вноска в универсален фонд сега е 5,24 лв. Сметките показват, че при тридесетгодишно осигуряване, пенсията на която може да се разчита, ще е около 60 лв.

Текстилът в България се внася на три пъти по-ниска цена от тези в Европа, пише още "Дневник". Износът на текстил и текстилни изделия през 2002 г. ще достигне 1,3 млрд. долара, съобщи в понеделник Роберт Александрийски, председател на Асоциацията на износителите на текстил. Окончателните данни на организацията са за деветмесечието на миналата година, които са за 1,26 млрд. долара износ. На тази база експертите очакват сумата за цялата година да стигне 1,3 млрд. долара. За деветмесечието общият прираст на изнесени текстил и облекло от страната е над 18% спрямо същия период на 2001 г. Делът на текстилните изделия в общия износ на България нараства от по-малко от 10% през 1996 г. до 24% за деветмесечието на 2002 г. Секторът е сред основните работодатели с над 7% от заетите в страната.

Доклад на МААЕ ще реши бъдещето на енергетиката, информира още "Дневник". Развитието на ядрената енергетика в България зависи от доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй", съобщиха експерти пред "Дневник". Първият доклад трябва да бъде депозиран до 5 май. Ако МААЕ запише в доклада, че България няма адекватна стратегия за радиоактивните отпадъци, страната няма да има право да развива ядрена енергетика, каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране Емил Вапирев. Според него сегашната национална стратегия за отработеното ядрено гориво трябва да бъде актуализирана. Документът предвижда изграждане на хранилище за сухо съхранение на горивото, транспортирането и преработката му в Русия и обратното му връщане в България.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Авария спря водоподоването в два столични квартала

Авария спря водоподоването в два столични квартала

България Преди 5 минути

Екипите на "Софийска вода" работят по отстраняване на проблема

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Технологии Преди 7 минути

ИТ гигантът се притеснил, че изостава от конкуренцията

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 59 минути

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>&quot;Виждаме сложен, негостоприемен свят с яростни ветрове&quot;</p>

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

Любопитно Преди 1 час

Повече за уникалното откритие може да прочетете в следващите редове

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

България Преди 1 час

Категорично няма място за две детски болници в София, смята д-р Стефан Константинов

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 1 час

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 1 час

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 1 час

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 1 час

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 2 часа

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

Земетресение в района на Пазарджик

Земетресение в района на Пазарджик

България Преди 2 часа

Трусът е на дълбочина 10 км

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Свят Преди 2 часа

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите

<p>Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите (ВИДЕО)</p>

Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България