0
С о ови 114 млн. лв. нарастват таксите, които администрацията ще събере от бизнеса според бюджета за 2004 г., пише днес вестник "Дневник". През тази година държавните, общински и съдебни служби трябва да внесат приходи от такси, равняващи се на 1,7% от брутния вътрешен продукт (БВП). Догодина този процент нараства с 0,2 на сто до 1,9%.

Така, докато очакваните по това перо приходи през 2003 г. са 611 млн. лв., за идната са заложени 725,4 млн. лв. "Тихомълком държавната администрация без контрола на парламента увеличава таксите за услугите и на практика те се превръщат в скрито данъчно бреме за фирмите", коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Дикран Тебеян. Становището му беше подкрепено и от Георги Ангелов от Института за пазарна икономика (ИПИ), според когото е нереално намалението на данъците да става за сметка на увеличените приходи от държавни такси.

До 300 лв. излиза регистрацията на едноличен търговец у нас, докато в Нова Зеландия например таксата е само 40 лв., обясни Ангелов. По данни на ИПИ годишно разходите на една компания в България за съобразяване с изискванията на административните режими реално са 10-12%.

Президентът Георги Първанов обвърза разполагането на военни бази на САЩ у нас с предварително съгласуване за тях с партньорите от НАТО. Това стана след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, който обсъди подготовката за членство в алианса, минути преди да се срещне със зам.-министъра на отбраната на САЩ Дъглас Файт. Заместникът на Доналд Ръмсфелд пристигна у нас за консултации с българското правителство по въпроса за евентуалното разполагане на американски военни бази на българска територия. Той разговаря с премиера, президента, зам.-министъра на отбраната Илко Димитров, началника на Генералния щаб ген. Никола Колев и външния министър Соломон Паси. След края на консултативния съвет Първанов заяви, че решението за базите трябва да бъде взето в рамките на един общ договор на НАТО, т.е. "да изразява единна политика, да не бъде повод за нови проблеми по линия на трансатлантическата връзка".

На практика това означава страните членки на алианса, да дадат съгласието си преди решението на българския парламент. Такава практика обаче не съществува. Като член на НАТО САЩ са длъжни да проведат консултации с останалите страни от пакта, на които да информират за стратегията си, но не и да искат тяхното разрешение. Това Вашингтон направи в понеделник в Брюксел, на среща на външните министри от алианса.

Българските фармацевти производители засега печелят битката за лекарствата, за които държавата ще плати догодина около 400 млн. лв. Този извод се наложи, след като позитивният списък с медикаментите беше представен официално от министъра на здравеопазването Славчо Богоев и председателя на комисията по изготвянето на списъка д-р Емил Христов. Преобладаващата част от медикаментите в листата са генерични, а не оригинални, по-евтини са и се произвеждат основно от българските фирми.

Общо 2477 лекарствени продукта, обединени в 667 международни непатентни наименования, са включени в позитивния списък. В него се съдържат медикаментите, необходими за лечението на болестите. Нито едно заболяване не е останало без лекарствена терапия, заяви Богоев.

С 4,7% са се повишили цените на хранителните стоки през ноември спрямо октомври т.г, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ), информира "Сега". При нехранителните поскъпването е само 0,1%. Инфлацията през ноември също се е увеличила значително- 1,8% спрямо предходния месец. От началото на годината досега инфлацията е 3,8%.

0,9% е ръстът на производствените цени на производителите за вътрешния пазар през октомври спрямо септември, съобщиха статистиците. Увеличението на цените спрямо октомври 2002 г. е с 4,1%, а от 2000 г. цените са нараснали с 11,4%. През октомври спрямо предходния месец най-чувствително е увеличението на цените на стоките в преработващата индустрия - с 1,2%, а от 2000 г. нарастването е с 8,9%.

Хората, които са си реституирали недвижими имоти след 1 януари 1999 г., да не плащат данък за тях в продължение на пет години като срокът започне да тече от месеца след възстановяване на собствеността. Това предвижда нов текст в Закона за местните данъци и такси, който парламентът прие по предложение на правителството. "Има едно голямо съмнение, че кабинетът е внесъл този текст, за да оправи имотите на премиера", заяви от трибуната депутатът от коалиция "За България" Михаил Миков. Според него промяната се прави доста, след като е приключила реституцията, затова навярно целта била да се въведе облекчението за имоти, възстановени наскоро.

Пет компании вече са заявили интерес да станат консултант в приватизацията на дружествата на "Булгартабак холдинг". Това са "Ситибанк", "Джей Пи Морган", "Морган Стенли", "Кредитанщалт" и "Креди сюис фърст Бостън". Това обяви министърът на икономиката Лидия Шулева по време на дебата в парламента по новата стратегия за раздържавяване на холдинга. Документът бе приет от мнозинството със 112 гласа "за", 81 "против" и 18 "въздържали се".

Конкурсът за избор на консултант ще се обяви в най-скоро време. "Самата приватизация ще стартира най-рано след два месеца и половина", прогнозира Шулева. Изборът на консултант щял да отнеме около месец. Още толкова време е нужно за изготвянето на тръжните документи.

Транспортното министерство е изпратило писма до 110 български и чужди фирми с покана да станат жп превозвачи, съобщи вицепремиерът и транспортен министър Николай Василев, цитиран от "Стандарт". Между тези компании има индустриални, транспортни спедиторски и други фирми, които могат да кандидатстват за лиценз за жп превози, обясни Василев. Той обсъди реформите в БДЖ с представителите на Световната банка и МВФ у нас Оскар де Брун Копс и Джеймс Роуф.

Абонатите на "ГлоБул" ще могат да пращат снимки и музика като съобщения по мобилните си телефони от днес. Само няколко дни, след като "МТел" пусна опцията MMS през платформата GPRS, същата услуга вече предоставя и вторият GSM-оператор. Така и клиентите на"ГлоБул" ще могат да изпращат по време на коледните празници цветни снимки и полифонични мелодии по телефона. До 15 януари това ще става съвсем безплатно, обясниха шефовете на "ГлоБул". Услугата е достъпна както за абонатите на договор с оператора, така и за ползващите картите b-connect или новите пакети с предплатени минути.

Проекти за 80 млн. долара ще финансира Фондът за енергийна ефективност през следващите 10 г. Това съобщи енергийният министър Милко Ковачев, който подписа споразумение за предоставяне на безвъзмездна помощ от 300 000 долара за създаване на фонда със Световната банка. Фондът ще бъде факт с приемането на закона за енергийна ефективност. С парите ще се финансират проекти, които имат за цел намаляване на разходите за енергия.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 1 час

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 2 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 2 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 2 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 3 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 4 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 5 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар