0
Со о два кандидата наддават за Банка ДСК, съобщава "Пари". Само австрийската Erste Bank и унгарската OTP Bank подадоха оферти за Банка ДСК. И двете искат 100% от последната държавна банка. Гръцката Piraeus Bank 15 минути преди крайния срок се отказа да наддава заради сложната геополитическа обстановка. Милен Велчев, министър на финансите и председател на съвета на директорите на БКК, отвори пред камери и фотоапарати офертите, но съдържанието им остава тайна. Предпочетеният купувач може да стане ясен още днес или в началото на следващата седмица. Предложените цени няма да бъдат обявени преди подписване на договора, но и двете предложения удовлетворяват очакванията на продавача, обяви Велчев. Държавата няма да вземе дивидент от ДСК, печалбата остава за купувача, уточни финансовият министър.

Сделките с отпадъци от черни и цветни метали без ДДС, информира още "Пари". За сделките с отпадъци от черни и цветни метали няма да се начислява ДДС. Това реши вчера бюджетната комисия при второто четене на измененията в ДПК. Текстът беше внесен по искане на финансовото министерство, за да се ограничат възможностите за източване на ДДС от бюджета. Целта е за тези доставки да не се ползва данъчен кредит. Остана спорен въпросът дали за услугите по добив, обработка и преработка на метални отпадъци да се отреже ДДС. От Асоциацията на търговците на метали реагираха, че на практика ще бъдат ограничени търговците, които инвестират в подобни дейност, и и няма да имат право да ползват данъчен кредит. За 2002 г. лицензираните търговци на метални отпадъци са 293. Декларираният ДДС е 15,897 млн. лв., а декларираният ДДС за възстановяване - 124,471 млн. лв. Т.е. от бюджета се източват 108,573 млн. лв., посочи зам.-министърът на финансите Гати ал Джебури.

"Булгартабак" ще е частен след членството ни в ЕС, прогнозира още "Пари". Решението какво да се прави с "Булгартабак холдинг" след неуспешната приватизационна сделка е в ръцете на ДПС, заявиха източници от холдинга. Вариантът преструктуриране и приватизация с категоричния отказ за продажба на парче, изказана от земеделския министър Мехмед Дикме, предвиждал запазване като държавна собственост на всичките 12 фабрики за преработка на тютюн, на цигарените фабрики в Благоевград и София и на фабриката за производство на опаковки за цигарени кутии и филтри "Юрий Гагарин БТ" в Пловдив. Останалите 7 цигарени фабрики щели да се предложат за продажба на частни предприемачи, включително и на български. Продажба се предвижда и за седемте задгранични дружества на Булгартабак в страни от бившата ОНД. Причината е в огромната им задлъжнялост към местните бюджети. Единствено фабриката в Полтава приключи на чисто и бе ликвидирана само с транспортни разходи за прибиране на машините.

МФ ще санкционира за публикуване на непълни отчети, предупреждава "Дневник". Зам.-министърът на финансите Гати ал-Джебури подписа специално писмо, в което уверява, че предприятията, неспазили изискванията за публикуване на финансовите си отчети, ще бъдат санкционирани. Ще следим за точното и коректно спазване на Закона на счетоводството и ще прилагаме цялата му строгост, е написал заместник- министър Ал-Джебури. Според регламента предприятията, подлежащи на независим финансов одит, трябва да публикуват годишния си финансов отчет във вида, в който е заверен, заедно с доклада за заверката, изготвен от одитора. Публикацията трябва да стане във всекидневник, икономическо издание, собствено издание или интернет. Който не спази закона, ще бъде глобяван от 1500 до 2000 лева, а за юридическите лица и едноличните търговци санкцията е от 2000 до 3000 лева. Проблемът идва от това, че общият обем на документите, които трябва да бъдат публикувани според закона, е 15-20 страници, обясниха одитори. Това създава затруднения от технически характер и оскъпява публикацията. Въпреки това има издания, които са изразили готовността си да публикуват годишните отчети на компаниите, подлежащи на одит.

"МВФ: България да подобри данъчната си администрация и управлението на държавните разходи" е друго от заглавията в "Дневник". Икономиките на България и Румъния продължиха да растат през 2002 г. и се очаква да бъдат сред най-бързо растящите в региона на Югоизточна Европа и през 2003 г. България ще отбележи икономически ръст от 5% през 2003 г. и 5.5% през 2004 г., докато румънското стопанство ще нарасне с 4,9% и съответно 5%. Това са прогнозите на Международния валутен фонд публикувани в пролетния доклад "Световни икономически перспективи". В доклада фондът отбелязва, че пред много от икономиките в Централна и Източна Европа стоят общи рискове през тази година. "Непосредствена опасност идва от възможността за продължителна война в Ирак, която би засегнала централноевропейските икономики и България по линия на по-високите цени на петрола и намаления износ към Европейския съюз", твърди МВФ.

Отписвания на лоши кредити застрашават банковия сектор, съобщава още "Дневник". Отписвания на лоши кредити застрашават банковия сектор в Европа, се казва в анализ на кредитната агенция "Стандарт енд Пуърс", публикуван във в. "Уолстрийт джърнъл". Анализатори, цитирани от вестника, смятат, че обемът на тези кредити в еврозоната и Великобритания не може да бъде точно преценен. Причината за това са разликите в методите, които се използват в страните и между самите банки, за оценка кой заем трябва да се разглежда като загуба. Липсата на единни стандарти внася смут сред инвеститорите и намалява доверието в европейската банкова система. Експерти от кредитната агенция смятат, че спадът на печалбата на компаниите и на потребителските разходи на Стария континент ще увеличат обема на лошите кредити в баланса на банките. Особено отчетлива е тази тенденция в германските финансови институции. Анализатори смятат, че евентуален фалит на някоя от големите европейски банки ще доведе до намаляване на доверието в тях, спад на котировките на акциите им на фондовата борса и проверки от страна на финансовите регулатори, които още повече ще влошат ситуацията в бранша.

Общините да събират местни данъци и такси, пише "Сега". По искане на кметовете главният данъчен директор може да им възложи правата да събират местните данъци и такси. Това предвижда промяна в Данъчния процесуален кодекс, която бюджетната комисия на парламента прие вчера. Имаме намерение от 1 юли пилотно в някои общини в Бургас да стартира проект, който ще покаже как ще работят тези правомощия", обясни главният данъчен директор Николай Попов. Според него така ще стане ясно дали общините могат да обслужват населението при събирането на данък сгради, данък наследство, двата данъка за колите и местните такси, да издават данъчни оценки и да санкционират. "Тръгнали сме по пътя на финансова децентрализация, което значи, че имаме доверие, че общините ще се справят", допълни зам.-финансовият министър Гати ал Джебури.

"Дело блокира пак сделката за БТК заради дивидента?" е друго от заглавията в "Сега". Върховна касационна прокуратура е образувала дело по сигнала на БСП за съдбата на дивидента от БТК, съобщи вчера следобед Дарик радио. Източници от прокуратурата обаче коментираха, че няма такова нещо и че имат само сигнал и едно интервю на министър Пламен Петров във вестник. Сигналът бе внесен в прокуратурата на 1 април. С него се настояваше магистратите да потърсят отговорност от Пламен Петров, че не свиква общо събрание на БТК, което да разпредели дивидента за 2002 г. Тъй като вече има парафиран приватизационен договор, имало опасност цялата печалба да отиде у купувача вместо само 50% от нея, както е по сега действащите нормативи. През декември по сигнал на ОДС депутати прокурор блокира сделката за БТК. След около месец тя бе разблокирана пак от прокуратурата.

Дават шосетата на частници за 3 години, информира още "Сега". От тази година частниците ще кърпят, поддържат и чистят пътищата за срок от три години. Досега това беше валидно само за автомагистралите. За шосетата от I, II и III клас се сключваха едногодишни договори. Занапред обаче и с тях ще се прави дългосрочно договаряне. Целта е да се подобри стопанисването на пътищата и да се намалят разходите, обясни вчера шефът на дирекция "Експлоатация и пътно поддържане" в Изпълнителна агенция "Пътища" Христо Славчев. През тази година за текущ ремонт и поддържане и за работа по аварийни обекти агенцията разполага с 83 млн. лв. Приоритетно ще се ремонтира настилката в Добричко, Варненско и Бургаско. "Надявам се да приключим изкърпването към края на май, за да сме готови преди сезона и да не пречим на туристопотока", каза шефът на агенцията Павел Диковски.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 6 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 8 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 10 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 11 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 12 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 12 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 12 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 13 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 13 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 13 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 14 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 15 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 15 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 16 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 16 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите