0
Дж жавният и държавно гарантиран дълг в края на март е 8,978 млрд. евро и е намалял с 40,1 млн. евро в сравнение с края на февруари, съобщи Министерството на финансите в месечния си бюлетин, информира вестник "Дневник". Вътрешният дълг е 1,172 млрд. евро, а външният - 7,807 млрд. евро. Намалението на дълга се дължи основно на плащанията на главници по външния дълг през месеца, докато за периода вътрешният дълг се увеличава.

Платените главници са основно по дълга към Парижкия клуб - 22,03 млн. евро, и към Международния валутен фонд (МВФ) - 5,5 млн. евро. Платените лихви по външния дълг през март са 9,06 млн. евро, а новото външно финансиране е за 1,8 млн. евро, предимно държавно гарантирани заеми и държавни инвестиционни заеми.

Тринайсет световноизвестни чужди компании и консорциуми подадоха оферти в предварителния етап на търга за продължението на софийското метро от Булбанк до "Интерпред". Техните документи бяха отворени в петък в Столичната община. Те се борят за строителството на 2,3-километровата отсечка. По данни на общината изграждането й ще струва около 150 млн. долара. От тях 104 млн. долара са заем от Японската банка за международно сътрудничество, останалите се осигуряват от общината. Строителството ще започне най-рано през 2004 г. и трябва да приключи до 2006 г.

Повечето български производители не са наясно с приближаващите срокове за покриване на различните европейски стандарти, нито пък са склонни да отделят средства за целта, отбелязва още изданието. Компаниите с чуждестранен партньор или с външни пазари, най-големите производители, фармацевтичните дружества и производителите на храни оформят малката група на инвестиращите в условия за безопасен труд, екология и управление на качеството. 94 на сто от представителите на дребния бизнес не са запознати с преговорите, които правителството води с ЕС, и не са наясно с отговорностите, които трябва да поемат, потвърждава и проучване на Българската стопанска камара (БСК).

Италианската компания "Миролио" откри втория си завод в Сливен в петък. Новото предприятие е разположено на площ от 73 000 кв.м и ще произвежда 5 млн. метра плат годишно. В него има пет производствени центъра за предене, багрене и складиране на продукцията, в които ще работят 635 души. В изграждането на завода "Миролио Лана" са инвестирани 50 млн. лева, съобщи Едоардо Миролио, председател на борда на директорите и изпълнителен директор на "Миролио България".

"Половината от дивидента на БТК за 2002 г. превеждам в бюджета, същото ще предложа на кабинета и за останалите 50%". Това обяви вчера в парламента министърът на транспорта и далекосъобщенията Пламен Петров, цитиран от "Сега". Той е свикал на общо събрание на БТК, нещо, което отдавна се очакваше да направи. Министърът уточни, че приватизационната процедура досега пречела държавата да вземе окончателното решение.

Като принципал на дружеството, чийто едноличен собственик е държавата, министърът може с подпис да даде до 50% от дивидента на хазната, гласи постановлението на правителството от януари 2003 г. Дали и останалата част ще отиде в хазната, може да реши само правителството. Печалбата на телекома за 2002 г. е 198,963 млн. лв.

"Условията, които сме постигнали и по двете оферти в ролята си на продавач на Банка ДСК, са перфектни", заяви Кордовска. Докладът на JP Morgan, консултант на Банковата консолидационна компания по сделката за приватизация на Банка ДСК, е предаден на БКК и в момента се превежда от английски на български език. Това казала за БТА шефката на компанията Нели Кордовска. В началото на следващата седмица съветът на директорите на банковия холдинг ще обсъди доклада и ще избере купувача на Банка ДСК.

Банкнота от 100 лв. ще влезе в обръщение не по-рано от есента, съобщиха от БНБ. Дори в четвъртък управителният съвет на банката да одобри единия от проектите за парата, трябват поне два месеца за заявяване и доставка на хартия, за печат. Спорният момент е дали в силуета на Алеко Константинов да е вписан образ на Бай Ганьо или еделвайс. "Детайлът е необходим като защита срещу фалшификация", обясниха от банката.

Топлоцентралите и АЕЦ "Козлодуй" са намалили рязко производството на ток от началото на май, съобщиха от Националната електрическа компания, пише днес вестник "Стандарт". Причината е, че битовите и промишлените потребители харчат по-малко енергия заради жегите. Електропроизводството се задържа на високи нива през април, защото месецът беше студен и хората продължиха да ползват печки за отопление. Необичайно високите температури от началото на май рязко понижиха потреблението. Спад имаше и заради дългата ваканция за Великден и Гергьовден, когато по-голяма част от предприятията не работеха. Големите ТЕЦ-ове от комплекса "Марица-изток" функционират с намалена мощност основно заради спрения износ за Турция. Анкара прекрати доставките на наш ток на 21 април.

Турски търговци са регистрирали в чужбина опаковката, в която България изнася овче саламурено сирене повече от 40 години. Това твърди шефът на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. Преди няколко дни станало ясно, че турската фирма "Сарик", регистрирана в Германия, е патентовала там известните нашенски тенекии. Металните кутии с изобразена на тях овца и резени сирене от десетилетия са "визитна картичка" на оригиналния продукт от българските мандри.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 1 час

Обвиняемият: Това беше погрешно

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 4 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 4 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 4 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 4 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 5 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 5 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 5 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 5 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 5 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 6 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 6 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 6 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 6 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг