0
Ро оводството на ВМЗ - Сопот е изпратило писма до бюджетната комисия в парламента, както и до министерствата на икономиката и на финансите, с които поставя искане държавата да опрости задължения на завода за 25 млн. лева. Това съобщи изпълнителният директор Иван Стоенчев, цитиран от "Дневник". Най-големи са дълговете на предприятието по кредита, отпуснат през 1996 г. от японската компания "Ничимейн корпорейшън", който е бил гарантиран от тогавашното българско правителство. От ВМЗ - Сопот настояват също да им бъдат опростени и сумите за заплати, натрупани като дълг, както и остатъци по задължения от предишни години. "Молбата ни е при залагането на параметрите на новия бюджет да се види дали не може тези дългове да се опростят. В противен случай предприятието ще остане с много лоши финансови показатели, допълни Стоенчев.

България трябва да продължи да спазва досегашната дисциплина в прилагането на макроикономическата политика и да ускори структурните реформи, за да повиши ефективността на стопанството, пише още вестникът, като цитира редовния годишен доклад на Международния валутeн фонд (МВФ) за страната. Високата безработица и нивата на бедността трябва да бъдат намалени, за да се увеличи жизненият стандарт на населението, отбелязва фондът. Въпреки че има добър растеж, безработицата остава висока и бедността е над нивата отпреди кризата от 1996-1997 г., пише в документа. Според доклада външният дълг на България и дефицитът по текущата сметка също остават високи, а това прави икономиката уязвима при външни шокове. Прогнозата на МВФ за развитието на страната е за 4% икономически ръст през 2002 г. и ръст на инфлацията от 4,8% до 7,2% в края на 2002 г. Според експертите на фонда безработицата ще продължи да нараства и ще достигне 17,7% в сравнение със 17,5% за миналата година.

Националният осигурителен институт (НОИ) може да поеме плащането на първите три дни отпуск по болест, стига да получи достатъчно субсидии от държавния бюджет, за да покрие разходите, заяви във вторник управителят на НОИ Йордан Христосков. Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев и Христосков се срещнаха във вторник с вицепремиера и министър на труда Лидия Шулева, за да обсъдят въпроса, пише "Дневник". На срещата, която бе закрита, присъстваха още представители от браншовите съюзи на трикотажната и шивашката промишленост, където най-често има злоупотреби с издаване на фалшиви болнични листове. Министър Шулева не коментира проблема.

Цената на билета в столичния градски транспорт ще се повиши от есента, научил "Дневник" от общината. Оттам обясняват причината с безплатните карти на държавните чиновници. Най-вероятно увеличението ще бъде от 1 октомври, като все още се уточнява дали поскъпването да бъде с пет или десет стотинки. Сега цената на билета е 40 стотинки. Реалната стойност на превозният документ е 46 стотинки. Тя е изчислена по методиката, определена от Столичния общински съвет. За последно билетчето поскъпна с 5 стотинки на 1 март миналата година.

Кремиковци готви искове срещу БДЖ за неизпълнени заявки за превоз и към порт Бургас за 9 млн. лв., пише "Пари". От метаургичния комбинат уточниха, че задълженията им към железниците до края на юли възлизат на 9 млн. лв. Преди ден зам. транспортният министър Любомил Иванов заяви пред БНР, че дължимата сума е в размер на 14 млн. лв. Кремиковци и БДЖ имат сключен погасителен план и дълговете ще бъдат изплатени до октомври. В момента комбинатът плаща всеки месец твърда вноска за превоз на товари. Превозвачът обаче не изпълнявал заявките за превоз с вагони и това нарушавало ритмичната работа на комбината.

МG корпорация има интерес към приватизацията на енергопреносните дружества, съобщи шефът на компанията Илия Павлов. Това щяло да стане чрез съвместно участие заедно със световен лидер в областта на енергетиката, съобщава "Пари". Евентуалният партньор ще бъде внимателно подбран заради тревожните фалити на няколко световни гиганта в последно време. Корпорацията запазва и интереса си към възобновяемите енергийни източници, потвърди Павлов. В момента американска фирма прави технически анализ на използването на геотермалните води в района на ГОРУБСО, където водата е между 70 и 120 градуса. Ако има възможност, там ще бъде изградена геотермална централа, казаха още от компанията.

Вървим към вариант, при който ДПС най-вероятно ще поиска оставката на вицепремиера Николай Василев заради твърдата му позиция против подобряване на офертите за приватизацията на "Булгартабак", съобщил за "Пари" източник от централата на движението. Скандалът избухна по време на срещата на работната група в понеделник, която земеделският министър Мехмед Дикме демонстративно напусна, защото Василев въобще не пожелал да се обсъжда въпросът с подобряването на офертите. Министър Дикме заяви тогава, че без това да стане, сделката трудно може да продължи нататък.

Инвестиционен посредник "Юнити инвест'99" ще продава облигациите на община Варна, са решили общинарите на вчерашното си заседание. В конкурса участваха още 5 дружества - Първа финансова брокерска къща, "Елана", "Статус инвест", "Източни финанси" и "Еврофинанс", припомня "Сега". Посредникът е избиран по 4 критерия - размер на комисионата, опит в обслужването на общински облигации, клиенти, на които ще продава книжата, и познаване на инвестиционните проекти, за които е предназначена емисията. "Юнити инвест" пое навремето първата общинска емисия на Свищов, но поради липса на търсене тя не беше изпълнена докрай, припомнят експерти. Това ще бъде причина някои от сегашните кандидати в конкурса да оспорват решението за избор на посредник. Това може да стане в седемдневен срок.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов започна совалка между кандидат-купувачите на "Булгартабак" начело на делегация от представители на централата и на Федерацията на независимите тютюноработници. Първата среща вчера бе в офиса на "Табако холдинг", информира още "Сега". Хората на синдиката закичиха с лентичка с надпис "Не по този начин" шефа на "Табако" Агустин Гарсия Залдуеги.
Срещата роди редица обещания от страна на представителя на "Табако холдинг". На първо място той заяви, че ще създаде социален солидарен фонд, с който в продължение на 5 г. ще плаща заплатите на съкратените работници и ще реализира програми за алтернативна заетост. Фондът ще акумулира 55 млн. евро от дивидентите, от които Гарсия обеща да се откаже. "Е, все пак трябва да плащам данъци, така че ще задържа част от тях", уточни бизнесменът.

Заради зачестилите измами с банкомати полицията блокира цялото Черноморие. Почти всички автомати за пари, край които няма камери, се охраняват от цивилни ченгета под прикритие. Мерките бяха взети, след като в Бургас, Слънчев бряг и Варна бяха засечени няколко случая на източване на банкови сметки чрез специални устройства, поставени предварително в банкоматите. "От около 20 дни полицията и спецслужбите работят по сигналите за измами с банкомати", съобщи за "Стандарт" Христо Костов, ръководител на направление "Информационни технологии" в системата за безкасово разплащане БОРИКА.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 23 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи