0
Кд диторите по сделки, за които има вписан особен залог, ще бъдат значително облекчени с промени в Закона за особените залози, пише днес "Дневник". Особеният залог е вид търговска сделка, в която обезпечението е заложено имущество. То остава за ползване у длъжника, но ако той не изпълнява ангажиментите си по договора, кредиторът има право да се разпорежда с имуществото, както намери за добре. В случай на отказ от страна на неизправния длъжник да предостави заложеното имущество съдия-изпълнителят го изземва и го предава на кредитора.

Един от последните примери за такава сделка е заемът, който БМФ получи от "Райфайзенбанк", за да придобие Варненската корабостроителница, като заложи част от активите й. Този начин на финансиране е все повече предпочитан от кредиторите, тъй като гарантира по-добре интересите им, затова в последните две години броят на особените залози в България рязко е нараснал. Тази схема е най-популярна в продажбите на лизинг и банковото кредитиране.

Закриването на регионалните каси на Българска народна банка е друг проблем, който разглежда вестникът днес. Управителният съвет на институцията ще се събере в четвъртък, за да вземе решение по проблема със закриването на касите във Враца, Бургас и Русе. Управата на централната банка се събира по този повод за втори път от края на юли, когато окончателното решение беше отложено, тъй като не бе постигнат консенсус за съдбата на клоновете. Банкерите ще заседават на фона на протести, най-вече от бивши служители на клоновете в Русе и Бургас, които са против закриването на касите в градовете им. Според източници от БНБ на днешното заседание ще бъде взето окончателно решение регионалните звена в трите града да бъдат закрити до 1 октомври. Подобно решение се налага преди всичко заради това, че касите носят единствено разходи на централната банка, което в крайна сметка пряко ощетява всеки данъкоплатец в страната.

Работодателите ще бъдат задължени сами да преценяват дали условията на труд, които предлагат на служителите си, са вредни. Това стана ясно в сряда след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, информира още "Дневник". Инспекторите по труда ще глобяват онези предприемачи, които не изпълняват изискванията, които сами са си определили, съобщи началникът на дирекция "Условия на труда" в социалното министерство Гълъб Донев. Миналата седмица стана ясно, че отпадат компенсациите за работа при вредни условия. От следващата година фонд "Условия на труд" става юридическо лице и ще бъде второстепенен разпоредител на бюджетни средства. В момента във фонда има 3 млн. лв., които ще бъдат изразходвани за обучение на специалисти и мониторинг на условията на труд в различни отрасли.

Вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев замина за Брюксел, където ще се срещне с еврокомисаря по предприемачеството и информационното общество Ерки Лийканен, съобщили за "Пари" добре осведомени източници в белгийската столица. Основен въпрос на срещата днес ще бъде Европейският съюз и българската иновационна политика. В междинен доклад на Еврокомисията (ЕК) от 20 юни за България и Словакия се посочваше, че министерствата на икономиката са взели мерки за нова иновационна политика, но на практика институциите нямат капацитет за провеждането й. Докладът бе с тема "Иновационна политика в седемте страни кандидатки: Предизвикателствата". Проучването бе финансирано от генералната дирекция за предприятията на Еврокомисията и на този етап не изразява становището на ЕК, а на изследователския екип, уточниха източниците в Брюксел. ЕК в момента подготвя нов документ за насърчаване на иновационната политика и предприемачеството, който се очаква да бъде приет в началото на октомври. Окончателният доклад за иновациите ще бъде готов в началото на следващата година.

Промени в процедурите за данъчните ревизии при данък печалба с цел подобряване на контрола и събираемостта му готви финансовото министерство, пише още "Пари", като цитира зам.-министърът на финансите Гати ал Джебури. Финансовите ни експерти работят усилено по тях с помощта на американската данъчна администрация и европейската общност. В кратко време ведомството ще изнесе информация за фрапиращо ниските нива на приходите от данъка заради нищожната печалба, която показват фирмите в счетоводните отчети. Видно е потенциално укриване на данъци, каза Джебури. През 2003 г. стопанските субекти, които извършват патентна дейност, ще дължат патентен данък в цялата му стойност, независимо дали имат и друга дейност. Ако имат, тя трябва да е на отделно счетоводство и ще се облага по Закона за корпоративното подоходно облагане. Така пък ще се затворят вратите пред избягването на патентния данък.

Президентът на шведската фирма "Фисан" Кристър Карлсон е провел нови преговори в министерството на транспорта, като отново е заявил желание да участва в сделката за Варненската корабостроителница, съобщи шведският посланик у нас Стен Аск във Варна вчера. Той отказа да уточни дали това ще бъде предстоящата много голяма шведска инвестиция в България, за която само намекна. Стен Аск бе в морския град, за да отчете летния туристически сезон, пише "Пари". Според него може да се говори за бум на шведските летовници, които до момента били 60 000 души. Посолството подготвя голям бизнесфорум, който да се проведе в началото на ноември в София. От шведска страна се очаква да участват едни от най-големите компании - "Астра Зенека" в областта на биотехнологиите и медицината, "Ериксон" - на комуникациите, "АВВ" - на енергетиката, "Алфа лавал" - на екологията, и Шведският туристически борд. За участие са поканени всички български фирми, които проявяват интерес към съвместен бизнес.

Група депутати от НДСВ предлага да се създаде нова суперкомисия, която да следи целия български финансов сектор без банките, съобщава "Сега". Проектозаконът за комисията по финансов надзор е внесен в парламента. Сред авторите са Иван Искров, Валери Димитров, Ралица Агайн и други депутати от НДСВ. Комисията ще е подчинена изцяло на парламента и ще се отчита пред него. Тя ще се състои от 7 члена, избрани от парламента и президента. Органът ще замени три ведомства: Държавната агенция за осигурителен надзор, Държавната комисия по ценните книжа и Агенцията за застрахователен надзор. Предвижда се закриването им от 1 януари 2003 г. Издадените от тях разрешения и лицензии ще запазят действието си. Тримата зам.- председатели на комисията ще имат по един ресор и ще ръководят по едно управление в новата комисия: инвестиционно, застрахователно и осигурително.

Фермерите нямат пари за сеитбата и лятната оран изостава. Ако пазарът на зърно остане блокиран, догодина ще има криза като по Жанвиденово време, защото много фермери няма да работят земята. Това обявиха на извънредна пресконференция в парламента депутати от Б.З.Н.С. - Народен съюз, цитирани от "Сега". Земеделците предвиждат 30% от кооперациите тази есен да фалират. Парламентарната група на ОДС ще поиска дебат, на който да търси отговорност от управляващите за състоянието на отрасъла, обяви Моньо Христов. Според него мерките на правителството по предстоящата сеитба били по-скоро в полза на големите износители, не и на фермерите. Реколтата е под 3,5 млн. т, дори се приближава до 3 млн. т, допълни и Венцислав Върбанов.

Икономиката на България през второто тримесечие на 2002 г. не се е променила съществено в сравнение с предишните три месеца. Отчита се подобрение на динамиката на промишлеността, растежа в сектора на услугите, на бизнес климата в строителството и др. Това пише "Сега", като се позовава на втория доклад на Центъра за икономическо развитие за развитието на икономиката. Влошаването на търговското салдо, незадоволителният обем на преките чужди инвестиции засилват опасенията за средносрочните перспективи пред българската икономика, смятат анализаторите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Подарих на жена ми книгата "Как да пестим пари"... Сега не пуша, ходя на работа пеша и съм свалил 5 килограма.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 17 минути

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 42 минути

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 1 час

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Сградата още е била в строеж и е рухнала в момент, в който на строителната площадка е имало десетки работници

<p>Родителите на Мади пропуснаха бдението ѝ, за да избягат на тайна почивка</p>

Родителите на Мади пропуснаха бдението за годишнината от изчезването ѝ

Свят Преди 2 часа

Кейт и Джери предпочетоха да не присъстват на бдението в петък вечер, а вместо това избягаха на тайна "крайно необходима почивка"

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Свят Преди 2 часа

Кра потвърди в социалната мрежа „Екс“, че се обискира офис на бившия му сътрудник

<p>Информацията&nbsp;за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна</p>

ОЗХО: Информацията за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна

Свят Преди 2 часа

Въпреки това организацията определи ситуацията като "нестабилна"

<p>&quot;Бях в шок. Не можех да повярвам&quot;: Жена спечели 600 пъти повече от лотарията&nbsp;</p>

Жена помисли, че е спечелила $75 от лотарията, но наградата се оказва $50 000

Свят Преди 2 часа

Жената получила над 600 пъти по-голяма печалба от очакваното

<p>Левитираща железопътна система: Първият влак на&nbsp;Луната</p>

Очакваме първата железница на Луната през следващото десетилетие

Любопитно Преди 2 часа

Как и кога точно да очакваме първата железница на Луната четете в следващите редове

<p>ЕС и Египет осъдиха военната операция в Рафах</p>

"В Газа няма безопасна зона": ЕС и Египет осъдиха военната операция в Рафах

Свят Преди 2 часа

"Ситуацията е драматична и продължава да се влошава", смята германският министър на развитието

Халеевата комета започна обратния си път към Земята

Халеевата комета започна обратния си път към Земята

Любопитно Преди 2 часа

Кога Халеевата комета ще се приближи до Земята четете в следващите редове

<p>&quot;Путин е лъжец, крадец и убиец&quot;</p>

Юлия Навална: Путин е лъжец, крадец и убиец

Свят Преди 2 часа

Днес Путин встъпването в длъжност за пети мандат в Кремъл

18-годишно момиче прегази две деца в Сопот (СНИМКИ)

18-годишно момиче прегази две деца в Сопот (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Едно от ранените момичета е с опасност за живота

<p>Пищната индийска сватба във Франция: Сред гостите Марая Кери и Наоми Кембъл&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Наоми Кембъл и Марая Кери присъстваха на пищна сватба във Франция (СНИМКИ)

Любопитно Преди 3 часа

Двете диви присъстваха на четиридневната сватба на Умар Камани и Нада Адел

Опустошението в Бразилия: Расте броят на жертвите на наводненията

Опустошението в Бразилия: Расте броят на жертвите на наводненията

Свят Преди 3 часа

Общо засегнати от бедствието са 385 общини в щата.