0
а агът за влизане в индустриалните зони ще е 5 млн. евро" е водещото икономическо заглавие на в. "Дневник". По инициатива на общините в страната ще създават индустриални зони, които ще насърчават инвестициите на зелено, предвижда подготвяният от Министерството на икономиката специален законопроект. Той ще позволи на местната власт сама да решава дали да се възползва от тази възможност за привличане на инвеститори, обяснява от страниците на вестника Андрей Брешков, директор на дирекция "Секторни и регионални анализи" в министерството. По тази причина и броят на индустриалните зони не е фиксиран.

Проверка на вестника установява, че адвокатските съвети в страната са въвели произволни правила за прием на нови членове в нарушение на Закона за адвокатурата. С тях те си самоопределят правото да не вписват в колегията кандидати да упражняват адвокатската професия дори когато подалите заявления отговарят на всички посочени в закона изисквания. В София и Варна кандидатите минават през събеседване. В столицата препитването се прави от петчленна комисия, "включително по тема, избрана от самия кандидат, и обявена при подаване на документите", гласи обявата пред деловодството на колегията. Директно се вписват единствено току-що дипломиралите се с успех над 5q00.
В интервю за "Дневник" ръководителят на Делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас разкрива, че е рано да се каже дали страната ни ще приключи преговорите с ЕС през 2003 г. "Остават малък брой преговорни глави, които трябва да затворите, но проблемът е, че те са много трудни", обяснява Куркулас. Датата за присъединяване не зависи само от затваряне на глави, а и от капацитета за прилагане на законодателството, каза ръководителят на делегацията на ЕК. Така той коментира думите на председателя на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност Станимир Илчев, който обяви,че ако страната ни приключи преговорите с ЕС до края на 2003-та, може да се планира членство в съюза през 2005 г.
"Продажбата на Булгартабак следва схемата Балканфарма" е едно от заглавията в "Пари". "Ще търсим сливане, или merge, с листване с публична международна компания от бранша, след като приключи сделката за приватизацията на "Булгартабак". По този начин инвеститорите на холдинга ще могат да получат ликвидност на своите инвестиции", заявява за вестника консултантът на "Дойчебанк Лондон" и бивш изпълнителен директор на "Балканфарма" Георг Цветански. Така за пръв път официално представител на "Дойчебанк Лондон" призна, че тя няма да е реалният купувач на тютюневия ни холдинг, а ще изпълнява само посредническа мисия в покупко-продажбата. По подобна схема през 1998 г. беше осъществена и приватизацията на фармацевтичните заводи от групата на "Балканфарма", но за разлика от тогава при "Булгартабак" съществува 5-годишен мораториум за продажбата на активи от трите най-печеливши тютюневи фабрики в Благоевград, София и Пловдив.

Конфликтът в парламента за разпределението на капиталовите разходи и данъчните преференции за общините с висока безработица са част от проектобюджет 2003 е друга водеща тема в "Пари". За разногласията съобщава зам.-председателят на бюджетната комисия в парламента Арсо Манов от ДПС. Движението настоява да се преразгледа методиката за разпределение на капиталовите разходи и те да се насочат приоритетно към малките общини. Това са най-вече парите за инфраструктурни проекти. За данъчните преференции вероятно ще се наложи да прецизираме механизма за получаване и да се облекчат процедурите. На този етап те са доста трудни, като се има предвид финансовото състояние на някои фирми и дълготрайните материални активи, с които разполагат, обясни Манов. В ДПС не са съгласни и с критериите, по които се определят тези общини, тъй като в България има скрита безработица и сива икономика, а сегашният показател за безработицата не е реалистичен. "Готов съм да обсъждам всякакви идеи, които водят до по-реалното отчитане на състоянието на общините", коментира финансовият министър Милен Велчев.

"Сега" съобщава за предстоящото съкращение на 25% от лините и персонала в БДЖ. Предложението е на Световната банка, която търси варианти за развитие на българските железници. Другите два варианта предвиждат по-плавни съкращения и по-малко икономии. Най-драстичното предложение е залегнало и в проекта за бюджет за догодина, тъй като компанията ще може да разчита на същата сума пари както и тази година. Планът предвижда през 2003 г. да се съкратят 10% от персонала на БДЖ, който е около 36 000 души. Още 15% ще се съкратят през 2004 г. Съкращаване на 25% от линиите означава да не се използва около 1200 км. железен път.

Средна заплата 291 лв. е заложена в бюджет 2003, разкрива още "Сега". Това е с 5% повече от сегашната, която по последни данни е около 278 лв. Това пише в брошурите с данни за бюджет'03, раздадени на депутатите от НДСВ и ДПС на семинара в Хисаря, се казва в публикацията. Според сметките на кабинета реалният ръст на заплатите, като се отчете инфлацията и данъчно-осигурителната тежест, ще е около 5,8% за 2003 г. Пенсиите ще се осъвременят от 1 юни 2003 г. с коефициент 1,062. Средната пенсия в средата на годината ще е 108,16 лв., докато през тази година е 100,62 лв. Реалният ръст, като се пресметне инфлацията, ще е 2,4%. Самата инфлация, заложена в бюджет 2003, е 3,5% на годишна база. От приватизация се чакат 550 млн. лв., пише още в материала. Тези пари щели да стигнат да покрият изцяло бюджетния дефицит, който ще е 260,1 млн. лв., или 0,7% от БВП. От данъци в бюджета ще влязат 13,3 млрд. лв., или 7,6% повече от очакваните за тази година.

Друга тема по страниците на вестника е отказът на прокурора Георги Асенов да образува предварително производство за престъпление в "Плама", поискано от "Обединение Плевен". Искът е по сигнал на обединението за разпродажба в почивната база край Долни Дъбник, продажба на скъп платинен катализатор и неплащане на данъци. Икономическата полиция е установила при проверка на сигнала, че няма данни за нарушение.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 28 минути

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 40 минути

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

С над 2 промила алкохол: Полицай катастрофира във Велико Търново

С над 2 промила алкохол: Полицай катастрофира във Велико Търново

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 2 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Свят Преди 3 часа

Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 3 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 4 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 4 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 4 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 4 часа

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 4 часа

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 4 часа

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 13 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 14 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 15 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес