0
Бз зо 500 хил. лева дневно губи държавата само от контрабандния внос на горива, съобщил за "Дневник" инспектор от митническо бюро. Според различни източници от администрацията на Агенция "Митници" други 540 000 лв. месечно не влизат в бюджета заради незаконен внос на компютърни части. От агенцията в сряда отказали всякакъв коментар за данните с обяснението, че правят необходимото.

Председателят на съвета на директорите на БТК Николай Николов напуска поста зам.-министър на транспорта и съобщенията по лични причини, пише днес "Дневник". Пламен Петров съобщил това на специална пресконференция. Още не е известно дали и кога Николов ще напусне и председателския пост на съвета на директорите на БТК. Николов е член на работната група за приватизацията на БТК и ресорен зам.-министър за компанията, за пощите и развитието на високите технологии. "Представете си как млад човек, който работи по 12 часа, има време за личен живот", мотивира решението си 28-годишният специалист.

Финансовото министерство не е съгласно заемът от 30 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за модернизацията на топлофикационната мрежа в столицата да получи държавна гаранция без обезпечение от страна на "Топлофикация-София", пише още всекидневникът. Подготвеният проект е неизгоден в частта си за подмяна на топлопроводи и оставя възможност за скрито държавно субсидиране. Това заяви зам.-финансовият министър Красимир Катев пред парламентарната енергийна комисия в сряда, която трябваше да одобри споразумението с банката и да го предложи за ратификация в пленарна зала.

С износ, превишаващ над осем пъти вноса за 2001 г. и постоянно увеличаващо се производство, българската шивашка промишленост се откроява като един от най-динамично развиващите се експортно ориентирани отрасли у нас. Това показва изследване на работещата в сътрудничество с Българската стопанска камара агенция "СФБ капиталов пазар", цитирано от "Дневник". Нарастващите количества експортна продукция носели обаче все по-ниска възвращаемост за текстилните предприятия, по-голямата част от които продължават да работят на ишлеме за чуждестранни възложители и изпитват натиска на понижаващите се световни цени, се казва в проучването.

"Deutsche bank" на този етап формално не е ангажирана с "Tobacco Capital Partners" по процедурата за приватизация на "Булгартабак", съобщил за в. "Пари" Джез Фар от пресслужбата на "Deutsche Bank", Лондон. "Tobacco Capital Partners", единият от четиримата кандидати за покупка на холдинга, в момента прави своя дю дилиджънс и от резултатите зависи дали "Deutsche Bank" ще бъде по някакъв начин включена в сделката, уточни г-н Фар. Холандската "Clar Innis" му е известна, тя била специален инструмент, с който банката евентуално би участвала в сделката, ако се стигне дотам. Г-н Фар не знаеше кога е регистрирана фирмата и защо е в Холандия, нито пък дали ако "Deutsche Bank" не се включи в сделката, "Clar Innis" ще участва по някакъв начин. Преди две седмици Николай Василев каза, че "Tobacco Capital Partners" ще прави консорциум с холандска фирма, без да я назове, и само се чакало одобрението от АП. От изявлението на "Deutsche Bank" и обяснението за холандската фирма излиза, че консорциумът е под въпрос, а и от Агенцията за приватизация заявиха, че в петък ще оповестят официалното си решение.

Индексът на потребителските цени пада с 1,7% през юни и така от началото на годината има натрупана инфлация от 1,1%. През март цените бяха достигнали покачване от 5,2% от началото на годината, като оттогава досега се отчита единствено спадът им. Данните на НСИ сочат, че дефлацията за юни се дължи на поевтиняване на хранителните стоки с 3,7% и на нехранителните с 0,3%. Цените на услугите остават без промяна през месеца. Сезонното поевтиняване на храните дава своето отражение върху цените, но значение за движението им има и намаляващото търсене. Поевтиняването на долара оказва влияние и върху цените на горивата, като през юни са паднали с 2% цените на течните горива и на дизеловото гориво, а на въглищата и на автомобилния бензин - с 2,2%. Стоте жизненонеобходими стоки и услуги от малката потребителска кошница на НСИ са поевтинели през миналия месец с 2,1%, а от началото на годината - с 1,2%, пише още "Пари".

Кредитори на Варненската корабостроителница настояват за наблюдение на делата, в които се оспорва направеното разпределение на 35,5 млн. лв., дадени от "Параходство БМФ" на търг за завода. Искането е отправено до президента, Министерския съвет, Народното събрание, Висшия съдебен съвет и до инспектората на правосъдното министерство, съобщи Росен Теодосиев, председател на КТ "Подкрепа", цитиран от "Пари". Според него държавните финансови институции са оказали огромен натиск върху Варненския окръжен съд за по-бързо приключване на съдебното производство по разпределението на сумите. Според предложението на синдиците 5 млн. лв. отиват при ЦКБ, а 30 млн. лв. при БКК. Синдикатите обаче смятат, че БКК има обезпечен залог само за 14,7 млн. лв. Останалите 15 млн. лв. ще отидат неправомерно за увеличаване на печалбата на БКК, чийто председател е вицепремиерът Николай Василев, обявиха още от профсъюза.

Амнистии за незаконните строежи вече няма да има, обявиха вчера от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Предложението е Законът за устройство на територията да се измени така, че незаконните строежи направо да се събарят, без да се допуска възможност за узаконяване, информира "Сега". Изключения ще се правят само за несъществени отклонения, които точно ще се посочат в нормативната уредба. Масова е практиката да се вдигат кооперации на по 5-6 етажа, независимо че по строителни книжа са предвидени като триетажни. Досега подобни надстроени здания се узаконяваха с поправка на устройствения план.
Промените на нормативната уредба предвиждат глобите за нарушителите на закона да скочат от 50 до 300%. Предлага се санкциите за физически лица да се удвоят.

Списъкът със сегашните 129 занаята и задължителното членство в регионалните камари да отпадне при промените на закона, предлагат от Българска търговско-промишлена палата. Те вече са внесли проекта за промени в Закона за занаятите и проектозакона за браншовите организации в парламента, съобщава "Сега". "Материалите вече са предадени на шефа на НС Огнян Герджиков и се надяваме двата закона да бъдат приети до края на годината", каза вчера зам.-шефът на палатата Георги Чернев.

Лидерите на "Подкрепа" и КНСБ Константин Тренчев, Желязко Христов и ръководството на "Мини Марица-изток" заявиха, че мините могат да развиват производството си и сами, без държавата да търси чужд инвеститор за тях. "Без да са необходими държавни или други гаранции, само заради финансовите ни резултати още утре можем да получим от американската "Ексимбанк" кредит от $ 10 млн. при лихва от 3,5%", заяви изпълнителният директор на мините инж. Щерю Щерев, цитиран от "Сега". Дружеството е в състояние само да заделя ежегодно по 55-60 млн. лв. за рехабилитация и модернизация на тежката си механизация, като постепенно в срок до 2020 година достигне добив от 35 млн. т въглища при миналогодишен от 22 млн. т.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 4 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 9 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 10 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 11 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 12 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 12 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 12 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 13 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 13 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 13 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 14 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 14 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 15 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 15 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 15 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"