0
Сц цпрограма ще увеличава събирането на данъци, съобщава "Дневник". Най-малко 1,017 млрд. лв. ще влязат допълнително в бюджета до 2004 г. от прилагането на предвидените мерки в Програмата за повишаване на събираемостта на приходите в държавния бюджет. Това съобщи в четвъртък министърът на финансите Милен Велчев, след като кабинетът прие документа. Програмата съдържа комплекс от мерки, разделени в три сектора - данъчна администрация, митническа администрация и мерки в областта на събирането на социалноосигурителните плащания. Засилване на контрола на данъчната и митническата администрация, опростяване на процедурите по събиране на задълженията и изграждане на интегрирана информационна система между ведомствата са очакваните резултати от действието на програмата.

Нови екоинвестиции ще притиснат бизнеса, предупреждава "Дневник". Производителите и вносителите на всички пакетирани стоки ще трябва да въведат система за събирането, транспортирането и рециклирането на отпадъците от опаковките. Това гласи проектозаконът за управление на отпадъците, който следващата седмица ще влезе за гласуване в Народното събрание, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Първоначалната инвестиция, която бизнесът трябва да направи за въвеждането на новото изискване, се изчислява на 23 до 26 лв. за човек от населението на България, каза Цветанка Костадинова, началник отдел "Управление на отпадъците" в МОСВ. По груби сметки това означава, че предприятията и вносителите трябва да вложат над 200 млн. лв. наведнъж.

"Частична самостоятелност е вредна за общините според Паскалев" е друго от заглавията в "Дневник". Вицепремиерът Костадин Паскалев в четвъртък се обяви против частична децентрализация на общинските финанси. Ако има решение за непълна самостоятелност на общините през 2003 г., то е по-скоро вредно, отколкото полезно, заявил за вестника Паскалев. Във вторник финансовото министерство обяви, че правителството все още не е решило доколко независими ще са общините. Предложението на работната група по финансовата децентрализация предвижда общините сами да определят местните такси. Предложението бе критикувано от бюджетната комисия и царските депутати Нина Чилова и Иван Искров. Народният представител от ДПС Арсо Манов заяви, че децентрализацията ще има негативно влияние за НДСВ при местните избори. Юристът Михаил Миков от "Коалиция за България" твърди, че някои текстове противоречат на конституцията.

"Банк Аустрия": Кабинетът слуша най-вече МВФ" е също заглавие в "Пари". В провеждането на икономическата си политика българското правителство повече се придържа към споразумението с МВФ, отколкото към програмата, с която спечели последните избори, пише "Банк Аустрия" в своя доклад за българската икономика. Институцията изготвя такива документи на всяко тримесечие. Според нейните наблюдения обещаното намаляване на данъците е отложено, а процесът на вземане на решения за приватизация е също така бавен, както и преди. "Банк Аустрия" предвижда подобряване на текущата сметка през тази година и малко по-висок икономически растеж, но в същото време е ревизирала значително надолу очакванията си за преките чуждестранни инвестиции. Едва ли може да се определи като позитивна и оценката й за процеса на приватизацията и преструктурирането на икономиката.

Още от "Пари": 1.017 млрд. лв. повече в бюджета след три години. С 1,017 млрд. лв. ще нараснат приходите в бюджета след три години в резултат от изпълнението на Програма за повишаване събираемостта на данъци, мита и социалноосигурителни плащания, приета вчера от кабинета. Още тази година постъпленията ще нараснат с 260 млн. лв., съобщи финансовият министър Милен Велчев. 100 млн. от тях ще дойдат от по-доброто събиране на данъците, 100 млн. - от митниците, и 60 млн. лв. - от осигуровките. Мерките са свързани най-вече с подобряване на контрола върху събираемостта, обясни Людмила Елкова, шеф на дирекция Данъчна политика във финансовото министерство. Ще се прави ежемесечна селекция на всички длъжници. Те ще бъдат обособени в три групи - със събираеми, частично събираеми и несъбираеми просрочени задължения. Вниманието на данъчните органи ще бъде насочено към рисковите групи. Подготвяните промени в Търговския закон ще ускорят обявяването в несъстоятелност на длъжниците, чието имущество ще бъде разпродавано за погасяване на задълженията им.

Уточнява се процедурата за пътните такси, пише "Пари". Проблемите с автомагистралите трябва да се решат комплексно, защото от 1 януари 2004 г. България трябва да въведе съответния европейски ред при пътните такси. Това каза вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев. Според вицепремиера най-благоприятният момент е това да бъде съчетано с доизграждането на пътната инфраструктура в страната. Изборът на инвеститори ще става по Закона за концесиите. По думите му на този етап единственото желание да се правят корекции в Закона за пътищата са свързани с искането на министъра по европейска интеграция и на транспортния министър да приключат преговорите по Глава 9. Не става дума за цялостно въвеждане на механизма, който все още е на ниво техническо задание, разработено от Изпълнителна агенция Пътища, уточни Паскалев. Предстоят минимум осем месеца работа, за да се стигне до изчистването на процедурата, по която ще се осъществява тази дейност. Едва тогава можем да говорим за включване на конкретни текстове в нормативните актове, които да регламентират точно по какъв начин ще се осъществява дейността, заяви министърът. Той изясни, че в Европа най-привлекателни за българските специалисти са вариантите на Италия, Испания и Португалия.

ОДС и КНСБ искат да спре приватизация на БТК, съобщава "Сега". ОДС смятат, че процедурата за приватизация на БТК трябва да бъде спряна и да бъде проведена след поканата за членство на България в НАТО. Това заяви депутатът Никола Николов вчера. Агенцията за приватизация избра регистрирания във Виена "Вива венчърс холдинг" за предпочетен купувач на 65% от акциите на БТК. Цената от 200 млн. евро. Николов обяви за изключително ниска, тъй като се равнява на двегодишната печалба на телекома. "Вива венчърс" няма опит в тази област и не е стратегически инвеститор, смята депутатът. Неговият колега Благой Димитров пък имал информация за свързани лица във фирмата, избрана за купувач на "Булгартабак", "Тобако кепитъл партнерс" и "Вива венчърс". Да се спре и отложи сделката за приватизацията на БТК искат и от синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ. Писмо с тези искания било пратено до президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание Огнян Герджиков, министър-председателя Симеон Сакскобургготски и до директора на Агенцията по приватизация Апостол Апостолов.

Правят персонален регистър за осигурителните вноски, информира още "Сега". Да се въведе персонален регистър по който ще се засичат всички осигурителни вноски и който ще отсява коректните и некоректните платци. Това предвиждат част от мерките за повишаване на събираемостта на приходите в държавния бюджет, които кабинетът одобри на вчерашното си заседание. Освен повишена събираемост от социално-осигурителните плащания, по-високи сборове се чакат също от данъчните и от митниците. През тази година е разчетено в хазната да влязат 260 млн. лв. повече от 2001 г. Догодина приходите ще се увеличат с още 541 млн. лв. Очаква се през 2004 г. да се събират 1,017 млрд. лв. повече в сравнение с тази година, пресметна финансовият министър Милен Велчев. Освен това се очакват и други допълнителни постъпления, но размерът им в момента не може да се определи, обясни финансовият министър. Според него още тази година данъчните и митниците ще съберат с по 100 млн. лв. повече. 341 млн. лв. повече от данъчни плащания се чакат през идната година.

Свободната конкуренция остава мечта, новият законопроект отново даде изключителни права на БТК, пише седмичникът "Кеш". Парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации разгледа на 24 октомври на първо четене внесения от Министерството на транспорта и съобщенията законопроект за далекосъобщенията. Депутатите предоставиха възможност на браншовите организации в сектора да присъстват при първото обсъждане (на 17 октомври) и отново да внесат предложенията си в комисията преди повторното обсъждане на закона. Необичайното положение да се прослушат отново засегнатите страни се породи, защото кабинетът предложи законопроект, който е писан само за едно търговско дружество (БТК), което е в процедура на приватизация. България трябва да извърви своя път, смята Божидар Симеонов, директор на "Политика в далекосъобщенията" към МТС. Според него законопроектът ще доведе до очакваната либерализация на пазара. От 1.01.2003 г. "всеки ще може да ползва своето". Интересно е какво ще ползват останалите оператори, след като законът досега им забраняваше да изграждат мрежи. Дори и да не се броят случаите, в които частните оператори доизграждат нужната им мрежа и я даряват на БТК, все пак правителството трябва да съзнава простичкия факт, че тази инфраструктура е строена с парите на родния данъкоплатец.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел не може да приеме това: Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Израел не може да приеме това: Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 2 минути

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 20 минути

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 1 час

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 1 час

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 2 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Васил Терзиев: Възкресение е време за надежда и вяра

Васил Терзиев: Възкресение е време за надежда и вяра

България Преди 3 часа

На този светъл празник се обръщаме към уроците на Христос за смирение и обич към ближния, посочи кметът на София

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 3 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 3 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 4 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 5 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 6 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 7 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 7 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна