0
Вн нската "Вива венчърс" е избрана за купувач на БТК, съобщава "Дневник". Агенцията за приватизация избра регистрираната във Виена компания "Вива венчърс", собственост на американския инвестиционен фонд "Адвент", за предпочетен купувач на до 65% от Българската телекомуникационна компания (БТК). Това съобщи изпълнителният директор на агенцията Апостол Апостолов в сряда. Продажбата на телекомуникационната компания е втората по значение сделка за правителството след тази за "Булгартабак холдинг". За разлика от тютюневия холдинг обаче тя не беше съпроводена с шумни скандали. Оферти за БТК подадоха само двама кандидати и класираният на второ място турски консорциум "Коч холдинг-Тюрк телеком" обяви, че няма да обжалва в съда решението на Агенцията за приватизация.

Работодателите искат Николай Василев да е по-конкретен, пише още "Дневник". Участниците в Съвета за икономически растеж подкрепят представените от вицепремиера Николай Василев девет мерки за стимулиране на икономиката, пролича от заседанието им в сряда. Повечето от работодателските организации обаче смятат, че повечето от предложенията са все още само идеи и тепърва предстои да бъдат конкретизирани. Деветте мерки за стимулиране на икономиката и подобряване на бизнес средата, които вицепремиерът Василев представи пред парламента, предвиждат ускоряване на процедурите по несъстоятелност и ликвидация чрез промени в Търговския закон; индекс, който да следи пазара на недвижими имоти; опростяване на лицензионните, регистрационните и разрешителните режими; изграждането на индустриални зони; създаване на фонд за рисков капитал; решаване на проблема с междуфирмената задлъжнялост; развитие на капиталовите пазари; данъчни и социални мерки.

Предприемачи искат премахване на прага за регистрация по ДДС, информира още "Дневник". Ограничаване на нелегалния внос и максимално намаляване на прага за регистрация по Закона за данък добавена стойност (ДДС) бяха основните теми, по които дискутираха в сряда представители на леката промишленост и Министерството на икономиката. От една страна, бизнесът не прие уклончивите отговори на официалните лица и настоя за бързо решение на проблемите. От друга, представителите на министерството на Николай Василев обясниха, че компаниите трябва да бъдат по-конкурентни на вносните стоки, както и че международни договори налагат ограничения върху евентуални протекционистични мерки на правителството. Николай Василев поиска от предприемачите да подготвят единно становище на бранша и да го представят в министерството. Той припомни, че от догодина прагът за регистрация се намалява от 75 000. лв. на 50 000 лв.

България и Румъния остават без депутати в Европарламента, алармира "Дневник". България и Румъния ще останат без места в Европарламента, тъй като няма да влязат с първата вълна на петото разширяване на Евросъюза. Това са решили на среща в Люксембург във вторник вечерта външните министри от страните членки на ЕС. Те обсъждаха промяна в договора от Ница за разширяването, след като стана ясно, че България и Румъния няма да се присъединят към общността през 2004 г. заедно с десетте нови членове. В договора се определят депутатските места за отделните държави в Европейския парламент. България има право на 17 депутати, а Румъния - 33.

Банкерите не приемат промените в данък печалба, пише "Пари". Асоциацията на търговските банки иска спешна среща със зам.-министъра на финансите Гати ал Джебури по повод проекта за изменение на данък печалба. Министерството на финансите не е обсъждало с банкерите предложенията за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. В АТБ смятат, че законопроектът не е съобразен с банките, които ще започнат да прилагат Международните счетоводни стандарти догодина. Банковата общност е на мнение, че в ЗКПО има текстове, които сериозно ще променят съществуващия данъчен режим за финансовите предприятия и ще доведат до регулиране на банковата дейност с данъчен закон. Това е неприемливо, тъй като правомощия има единствено БНБ. Според АТБ промените ще се отразят негативно върху дейността на банките и затова те изпращат становището си до Иван Искров, председател на бюджетната комисия в парламента. Целта е предложенията им за промени в данък печалба да се обсъдят преди гласуването им в парламента.

"Велчев и Паскалев кръстосват шпаги за парите на общините" е друго от заглавията в "Пари". В комплот между финансовия министър Милен Велчев и бюджетния шеф Иван Искров заподозря вчера Арсо Манов (ДПС), зам.-председател на бюджетната комисия. Според него Велчев ще се съгласи с вицепремиера Костадин Паскалев общините сами да определят местните такси, а Искров ще съдейства за поправянето на законопроекта, като върне поне част от парите чрез разписани лимити. Както е известно, Паскалев бе начело на групата, подготвила програмата за финансова децентрализация, към която са и поправките в Закона за местните данъци и такси, и правителството ги прие изцяло. Законопроектът обаче бе изненадващо остро разкритикуван в бюджетната комисия тъкмо от жълтите - Нина Чилова и Иван Искров. Останах с впечатление, че има несъгласуваност на политическо равнище по финансовата децентрализация, каза по този повод Манов. Според него това вероятно ще има негативно влияние за НДСВ при местните избори. Причината е известна. НДСВ няма кметове, повечето от тях са от опозиционните партии. Разпределението на финансовите ресурси до голяма степен има отношение към политическата принадлежност на местните власти и те при всички положения ще използват ситуацията за постигане на определени цели по време на изборите, смята Манов.

Вдигат запора върху активите на Кремиковци, информира ощ "Пари". Очаква се Агенцията за държавни вземания да освободи запора върху активите на "Кремиковци", ако бъдат уредени старите дългове на комбината преди приватизацията. Това съобщил за вестника зам.-министърът на икономиката Никола Янков. Комисията, която координира взаимоотношенията на "Кремиковци" с държавните кредитори, вече е внесла предложение в Министерския съвет натрупаните преди приватизацията 140 млн. лв. дългове да бъдат уредени. Те са към агенция "Митници", НОИ и Главна данъчна дирекция. Предлагаме задълженията не да бъдат опростени или извадени от баланса, а да бъдат компенсирани, коментира Андрей Брешков, член на борда директорите на Кремиковци. Той обаче не уточни схемата, но имало основания в приватизационния договор това да бъде направено. Очаква се правителството да излезе със свое решение в началото на ноември. Това ще разчисти баланса на "Кремиковци", коментира Янков. След това металургичният гигант ще може да залага активите си за инвестиционни кредити или да продава неоперативни активи за привличане на оборотен капитал и изплащане на текущи задължения. Кремиковци вече е погасил дълговете си към БДЖ, а с НОИ, НЕК и "Булгаргаз" има погасителни планове и те се изпълняват. Работните заплати вече се изплащат с дебитни карти и така се внасят авансово осигурителните вноски. Това правело невъзможно трупането на нови задължения.

Фонд "Земеделие" свали лихвите за инвестиции, съобщава "Сега". Лихвите по инвестиционни кредити от фонд "Земеделие" падат от 7,5% на 6%, реши управителният съвет на последното си заседание. Улеснява се също достъпът до инвестиционно кредитиране, съобщават от агроведомството. За кредити до 50 хил. лв. стопаните няма да представят икономическа обосновка, решил съветът на фонд "Земеделие". Заеми до 20 000 лв. по проектите "Растениевъдство" и "Животновъдство" ще се обезпечават само с жилища, оценени по данъчна стойност. Собственото участие на стопаните при финансиране на проектите също намалява от 40% на 30% от общата стойност.

ВиК иска данъчни облекчения, пише още "Сега". Разходите на ВиК за ремонти по водопроводната мрежа да се освободят от данък печалба предлагат дружествата от системата. Необходимостта от промени в закона са обсъждали на последното си заседание депутатите от Комисията по околната и среда и водите. Те са приели проектопромените на правителството в Закона за водите, които днес депутатите трябва да гледат на първо четене.

Приемат като особени залози патенти и запазени марки, информира още вестникът. Патентите за изобретения, запазените марки, промишленият дизайн и сертификатите за сортове растения или ценни породи животни ще се приемат като особен залог. Това предвиждат промените в Закона за особените залози, предлагани от Министерския съвет. Те бяха приети от комисията по евроинтеграция на първо четене. Така се разширява възможността да се учредява залог без предаване на заложено имущество.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Жена, а помниш ли в началото каква любов бяхме? - Гоше, не се разсейвай, имаш чинии за миене...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 1 час

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 1 час

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 2 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 2 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 2 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 2 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 3 часа

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Свят Преди 3 часа

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Свят Преди 3 часа

Миналата седмица Апелативният съд на Ню Йорк отмени 23-годишната му присъда

<p>Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена

България Преди 4 часа

Инцидентът стана в 10:40 часа на ул. "Петър Берковски"

КЕВР решава за цената на природния газ за май

КЕВР решава за цената на природния газ за май

България Преди 4 часа

"Булгаргаз" ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за този месец

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Любопитно Преди 4 часа

Страховити следи и опит за поредно убийство в новия епизод на криминалната поредица

Изпратена по погрешка котката Галена пропътува хиляди километри с куриерска фирма

Изпратена по погрешка котката Галена пропътува хиляди километри с куриерска фирма

Любопитно Преди 4 часа

Галена е била затворена в продължение на шест дни без храна и вода

<p>Там, където свършва сушата и започва морето (СНИМКИ)</p>

"Краят на света": Там, където свършва сушата и започва морето

Любопитно Преди 4 часа

Най-западната точка в цяла Европа е в листа на всеки, стъпил на португалска земя

<p>Фондация &quot;Даная&quot;&nbsp;ще съди държавата, ето защо&nbsp;</p>

Фондация "Даная" ще съди държавата

България Преди 5 часа

"Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност“, посочват от фондация „Даная“

<p>Напрежението в Грузия доведе до арести (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Водно оръжие, сълзотворен газ, зашеметяващи гранати: Напрежението в Грузия доведе до арести

Свят Преди 5 часа

Гражданите протестираха срещу проектозакона „За чуждестранните агенти“