0
За 40 стопански дейности държавата ще изисква задължително лиценз, съобщава днес "Дневник". Освен това ще се въведе и т.нар. мълчаливо съгласие за извършване на отделни сделки и действия. Това е записано в законопроект за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, който ще урежда режимите за започване на бизнес. В основата на закона е проект на Института за пазарна икономика (ИПИ), съобщи председателят на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров, който също е един от авторите. В края на май правителството реши от 360 лицензионни и разрешителни режима да облекчи 120 и да отмени 74.

С 16-17 на сто да се увеличи цената на водата през следващата инвестиционна година е предложила "Софийска вода" на фирма "Омонит", която контролира изпълнението на концесията. Това заяви в четвъртък главният изпълнителен директор на "Софийска вода" Джим Саутуърт, цитиран от "Дневник". Ако "Омонит" одобри предложението на "Софийска вода", то ще бъде внесено в общината, която трябва да вземе окончателно решение по предложението. Ако общината го приеме, увеличението на водата ще влезе в сила от началото на месец октомври тази година. Основанията за предложението за увеличение на водата е средната годишна инфлация и разходите по ремонта на язовир Бели Искър, каза Саутуърт. Столична общината ще реши точно колко да бъде увеличението и дали изобщо да има, допълни той.

Изданието пише и за скандала в парламента, предизвикан от предложението на депутати от НДСВ да отпадне изискването само магистър-фармацевти да могат да откриват аптеки. Поправката в закона за лекарствата щеше да даде възможност на компаниите, които произвеждат или търгуват на едро с медикаменти, да отварят официално вериги от аптеки, ако регистрират дъщерни дружества с подобен предмет на дейност. Сега това формално е невъзможно, защото лицензът за продажба на дребно се издава на магистър-фармацевти, които имат право да работят само в една аптека.

"Пари" от своя страна цитира депутатът от ОДС Муравей Радев, който нарече законопроекта за единната агенция по приходите "гаф" и "недоносче". Експерти също признаха под сурдинка, че той не е доогледан заради кратките срокове. Забележки към някои текстове, противоречащи на ДПК, имаше и Иван Искров, шеф на бюджетната комисия в парламента. Въпреки многото възражения проектът бе приет на съвместно заседание на бюджетната и социалната комисия на първо четене. Според Радев по-слаб законопроект не е влизал в парламента. Той предложи да бъде върнат за доработване, защото в този си вид може да срути бюджета на държавата и на НОИ за една година. Все още не е ясно как ще започне прехвърлянето на функцията по събирането на осигурителните вноски от НОИ към агенцията, нито в каква степен ще стане това. Не са изяснени процедурите, взаимодействието между данъчната администрация и тази на НОИ.

ЕБВР и Юнионбанк подписаха договор, с който европейската банка стана акционер с 15% в българската банка, информира още "". Бяха записани 2 311 765 новоиздадени акции с номинал 1 лв. всяка, съобщи Иван Радев, председател на надзора на Юнионбанк. Той обаче не съобщи цената на сделката. Влизането на ЕБВР в Юнионбанк беше решено на общото събрание на банката на 5 юли, когато акционерите гласуваха да увеличат капитала от 13.1 млн. лв. на над 15 млн. лв. чрез нова емисия. Те се отказаха от правото си да запишат акции от нея в полза на ЕБВР. Инвестицията на ЕБВР ще позволи на Юнионбанк да затвърди позицията си на лидер в банковите услуги за малки и средни предприятия, каза Виктор Пастор, директор "Участия в банки". Тази сделка ще има влияние върху развитието на банковия сектор в страната, заяви Джон Шомел-Доу, директор за България в ЕБВР. Той напомни, че партньорството с Юнионбанк е от юли 2000 г., когато европейската банка й предостави финансиране по редица програми, подпомагащи малкия бизнес и търговията. Сегашната инвестиция укрепва това сътрудничество и е израз на ангажимента на ЕБВР към дългосрочно финансиране на МСП, обясни банкерът.

Лицата, посочени в Закона за мерките срещу изпирането на мръсни пари, ще уведомяват Агенцията за финансово разузнаване за операции и сделки в брой над 30 хил. лв., допълва още "Пари". Агенцията Бюро за финансово разузнаване се преименува в Агенция за финансово разузнаване (АФР). Това предвиждат промените на закона, одобрени от кабинета. Специален регистър на тези сделки ще изготви и поддържа АФР. Сегашният режим предвижда докладване само на съмнителни операции и сделки независимо от размера им. Задължението за докладване ще влезе в сила от началото на 2004 г., каза директорът на АБФР Васил Киров Киров. Адвокати, данъчни консултанти и посредници при търговия с недвижими имоти ще са длъжни да уведомяват АФР за съмнителни операции и сделки, предвиждат още промените. Въвеждането на задълженията за адвокатите следва от Директивата на ЕС от края на м. г., но не обхваща процесуалното им представителство в наказателния и гражданския процес, а само ограничен кръг дейности, изброени в проектозакона.

"Сега" обръща внимание на проблема с външния ни дълг - за първите седем месеца на 2002 г. задълженията на България са се увеличили с 4,6 млн. долара спрямо края на 2001 г. до 10.631 млрд. долара, сочат официалните данни на БНБ, оповестени вчера. Публичният дълг на страната в края на юли е в размер на 8,376 млрд. долара, като е намалял с 3% от началото на годината.

Ако приватизационната сделка за "Булгартабак" не приключи до средата на ноември, ще има проблем с изкупуването на ориенталските тютюни и "Бърлей". Това заяви за "Сега" изпълнителният директор на "Булгартабак холдинг" Георги Костов. Той съобщи, че вече са изкупени 1300 т от сорт "Виржиния", но тази кампания е планирана по-рано. "Решението на Върховния административен съд за стопиране на приватизационната процедура ни постави в много деликатно положение по отношение изкупуването на ориенталските тютюни и "Бърлей", коментира Костов. Той припомни, че кампанията за тези тютюни стартира в края на ноември-началото на декември. Според Костов досега компанията не е имала проблеми с финансирането си чрез кредити от банки, но при неясен бъдещ собственик получаването на средства ще бъде по-трудно. Шефът на холдинга обяви, че за изкупуването на договорените 38 000 т ориенталски тютюн и "Бърлей" и 10 500 т "Виржиния" са необходими общо около 100 млн. лв.

Най-добрият начин да се защитят интересите на държавата е да се създаде нова авиокомпания на мястото на "Балкан", заяви вчера финансовият министър Милен Велчев, коментирайки намеренията на транспортния си колега Пламен Петров да ликвидира сегашния национален въздушен превозвач с промяна на Закона за гражданското въздухоплаване. Според Велчев, цитиран от "Сега", ако този план успее, държавата и данъкоплатците ще се простят само с вземанията, които "Балкан" дължи на държавата. Те са над 50 млн. лева, като основният кредитор по тях е Агенцията за държавни вземания.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена? - Не, първо ще си почина малко...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 1 час

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 1 час

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 3 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 3 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 4 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 4 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 5 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 5 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 5 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 6 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 6 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 6 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 7 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 7 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 8 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"