0
Ср ро "Булгартабак" ще стане едно от най-успешните предприятия в страната, заяви в сряда Тисен фон Хайдебрек, член на борда на банковата група на "Дойче банк", след среща с премиера Симеон Сакскобургготски, вицепремиера Николай Василев и министъра на земеделието Мехмед Дикме. Той пристигна на кратко посещение у нас, за да изрази подкрепата на банката за избрания ексклузивен купувач - консорциума между "Тобако кепитъл партнерс" и "Клар инис", съобщава днес "Дневник". Купувачът обеща да плати 110 млн. евро за 80 процента от акциите на холдинга и да плати задълженията му към бюджета, които са 38 млн. евро. В петък пристига и лондонският екип на банката, който ще води преговорите с агенцията.

След "Булгартабак" вестникът минава и на друга чувствителна тема - БТК. България може и да се откаже от продажбата на Българската телекомуникационна компания (БТК), в случай че предлаганите от кандидатите цени са прекалено ниски, заявил изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов пред Ройтерс. Апостолов коментира още, че се надява сделката да приключи до края на годината, но това няма да стане на всяка цена. Преди две седмици агенцията удължи срока за подаване на окончателните оферти за до 65% от телекома до 24 септември по искане на тримата кандидати. Индикативни оферти подадоха международният инвестиционен фонд "Адвент интернешънъл", турският консорциум "Тюрктелеком-Коч холдинг" и фондът, базиран в Полша - АIG Саpital Managment.
"Моето мнение е, че не трябва да има сделка на всяка цена", каза Апостолов. Според него сделка ще има, ако офертите поне покриват оценката на БТК, направена от консултанта по приватизацията, която е съобразена с глобалните условия в телекомуникационния сектор. Той не съобщи стойността, на която консултантът "Дойче банк" е оценил БТК, но според експерти в бранша тя е поне 350 млн. долара. До момента такава цена заедно със сумата за увеличаване на капитала е предложил "Адвент".

България може да използва част от фискалния резерв за предсрочно погасяване на част от дълга към официалните кредитори, съобщава в интервю за "Дневник" зам.-финансовият министър Красимир Катев. "При положение че постигнем значителен излишък и знаем, че можем да се рефинансираме, не е изключено да изплатим по-рано част от краткосрочния дълг към официалните кредитори. Според Катев по този начин едновременно ще се намали размерът на дълга, ще се облекчат плащанията за следващите няколко години и ще се удължи неговата срочност. Размерът на минималния фискален резерв, който ще бъде заложен в стратегията за управление на дълга, ще е равен на плащанията по дълга за миниум една година напред. Междувременно в сряда парламентарните комисии по бюджет и финанси и вътрешна сигурност и отбрана одобриха договора за дилър-мениджъри между България и "Джей Пи Морган" и "Соломон Смит Барни". Очаква се Народното събрание да гласува документа в петък.

Руски инвеститор проявява сериозен интерес към дъщерни дружества на "Балканкар холдинг", съобщили за "Пари" отлично информирани източници. През октомври по време на Пловдивския панаир у нас ще пристигне голяма руска делегация от 80 бизнесмени, 4 губернатори и 4 зам.-губернатори, съобщи преди ден руският министър на промишлеността Иля Клебанов, който е на посещение у нас. Тогава се очаква да бъде дискутиран и въпросът относно бъдещата приватизация на дружествата ни за кари, както и да бъде представено намерение за руското участие в бъдещото раздържавяване. Според експерти най-атрактивни са предприятията в София, както и дружеството в Луковит. Междувременно стана ясно, че задграничното дружество на "Балканкар холдинг" в Рим "Сибикар" ще бъде закрито. Ликвидаторът на предприятието е внесъл в италианския съд искане за обявяването му във фалит, съобщиха запознати. Очаква се до една седмица решението на италианските магистрати да бъде факт. Това е последното ни останало предприятие за кари в Западна Европа. "Сибикар" беше обявено в ликвидация на 22 март тази година по силата на местното законодателство и беше назначен служебен ликвидатор на мястото на изпълнителния директор Ангел Александров.

Всеки кредитор да има право да поиска от съда откриване на производство по несъстоятелност на банка, поиска депутатът от Коалиция за България Михаил Миков, цитиран от "Пари". Вчера народните представители започнаха второто четене на Закона за банковата несъстоятелност. Той обединява разпоредбите по тази материя, разписани в Закона за банките и в Търговския закон. Намеренията на правителството са законът да бъде приет преди мисията на МВФ в края на септември, тъй като създаването му бе едно от изискванията на фонда още през пролетта. От парламентарната трибуна Михаил Миков се обяви против разпоредбата само централната банка да може да иска откриване на производство по несъстоятелност на банка. Това производство защитава всички кредитори, затова и те трябва да имат такова право, смята Миков. Според него забавянето на БНБ по откриването на несъстоятелност може да доведе до действия от страна на банката, които да намалят масата на несъстоятелност и да ощетят кредиторите. Ако централната банка беше действала бързо навремето, голяма част от банковите фалити щяха да се избегнат, заяви Миков.

Щатската компания AES, която щеше да строи два нови блока в ТЕЦ "Марица-изток 1", ще продаде проекта на италианската Enel Produzione, пише от своя страна "Сега". Вчера италианците са имали среща с ръководството на НЕК, на която са били представени като потенциални партньори на AES. Те поискали пълна справка за проекта, за съдбата на мините и за общото състояние на отрасъла. Вчера те разгледаха площадката на ТЕЦ "Марица-изток 1". Фирмата е поделение на италианския Enel - бившия електроенергиен монополист на Италия.

Не може без руския пазар, заявява Емил Кюлев, цитиран от "Сега". "Правителството чу предложенията ни за приватизацията на "Булгартабак". И доколкото разбрах, има повишаване на цената и ще има преговори за нейното повишаване. Не мога да се съглася, че когато държавата трябва да иска по-голяма цена по една сделка, да не може да я постигне. Най-вече ефектът от приватизацията ще се усети от производителите на тютюн. "Булгартабак" без руския пазар е невъзможен. Щом няма стратегия за разработване на руския пазар, нищо няма да стане. Аз съм бил свидетел на много такива сделки, които са пропаднали. Още повече че в момента холдингът не е в цветущо състояние.

Дефлация от 0,7% регистрира НСИ през августь, пише още "Сега". За първи път от пет години насам животът поевтинява през август. "Една от причините е свиване на потреблението", смята Радка Цонкова, шеф на дирекция в НСИ. Домакинствата са орязали разходите си за храна и харчат повече за услуги. Дефлацията през август била резултат и от поевтиняването на храните и горивата. Храните са поевтинели с 1,3%. Най-рязко са паднали цените на плодовете и зеленчуците - съответно с 12,9% и с 4%. Поскъпване е регистрирано основно при млечните продукти. Цената на сиренето е скочила с 1,3%, на прясното мляко - с 0,6%. Твърдият алкохол и бирата поевтинели.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 1 час

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 1 час

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 3 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 4 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 4 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 4 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 5 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 5 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 6 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 6 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 6 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 7 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 7 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 8 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 8 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 9 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?