0

Д обър ден,
Уважаеми г-н президент Стоянов,
уважаеми г-н премиер Костов,
уважаеми г-н кмет Софиянски,
народе на България.
Благодаря ви за това прекрасно посрещане. Искам да благодаря и на тази млада студентка, която вероятно беше много развълнувана - Боряна Савова. Ако тя е представител на младите в България, бъдещето ви е в сигурни ръце.

За мен е чест да бъда тази вечер тук с дъщеря си, трима конгресмени и група представители на САЩ. Искам да изразя нашата благодарност на всички музиканти, на всички организатори на този митинг и специално да благодаря на младата българка, която изпя така прекрасно химните на двете страни.

Гордея се, че съм първият американски президент, който посещава свободна България. Горд съм да застана на това място - тук, където гласовете прекалено дълго бяха заглушавани, и че чувам как хилядното множество упражнява свободата си с достойнство и гордост.

Тази вечер сме тук заради стореното от вас през същия този месец преди 10 години, когато промяната помете площад "Ал. Невски".

Студенти, на които никога преди не им бе позволявано да изразят мнението си, тогава настояваха за свободни избори веднага. Писатели, хвърлени в затвора само седмици по-рано, подеха възгласите за демокрация.

Баби и дядовци, на които преди им бе забранявано да възхваляват Бога с децата си, сега казваха молитвите си на открито в сянката на този величествен храм. Какъв чудесен момент беше това, какво прекрасно послание отправяше към света за сърцето на България!

Дори и преди 1989 г. комунистическите управници се опитваха да ви потискат с насилие, а вие се борехте с мирни средства.

Говореха ви лъжи, но вие търсехте истината. Опитваха се да сломят духа ви, а вие намерихте сили да дойдете заедно тук и да настоявате да бъдете граждани с лични права и отговорности.

Когато Студената война приключи, на вашата земя й трябваше много повече време да се разтопи. Преживяхте много неистински пролети.

Сега, когато демокрацията почва истински да хваща корени, някои може би се чувстват изостанали, а други продължават състезанието напред.

Искам да си припомните с какво се разделихте: с една полицейска държава, в която нямаше място за разочарования, защото я нямаше и надеждата за нещо по-добро.

Никой не се чувстваше изостанал по-назад, защото на никого не се позволяваше да излезе по-напред. Когато нямахте право дори да мечтаете, на някои българи бе ограбена дори собствената им самоличност и бяха принудени да сменят имената си.

Борбата за конституционна демокрация бе водена не за рай, а за възможности, не ставаше въпрос за изграждането на един съвършен свят, а за възможност да се построи един по-добър свят.

В моята страна ние се борим вече 200 години да изградим това, което нашите
основатели наричаха "по-добър съюз". Не напълно съвършено, а непрестанно развиващ се поради свободата и отговорността, възможностите на отделния индивид и силното национално обединение.

В тези 223 години ние трябваше да се преборим с робството и с Гражданската война, с депресиите и световните войни, дискриминацията
срещу жените и етнически, и религиозни малцинства.

Ние успяхме да преодолеем тези неща с помощта на правото на свободен избор на един свободен народ. Дойдох да ви кажа, че вие също благодарение на свободата ще се справите и няма да се наложи да чакате за това 200 години.

Само за последните 10 години от Полша през Унгария до прибалтийските републики онези, които избраха отвореното общество и свободния пазар, почнаха с жертви, но успяха. Единствената разлика между тях и България е авансът на старта, но вие също вече тръгнахте по този път.

Днес САЩ и България сключиха споразумения, които ще насърчат повече американски компании да инвестират тук, да създадат нови работни места и за двете държави.

Правим усилия да ви помогнем да се преборите с корупцията веднъж завинаги.

Позволете ми да се обърна към всички хора в САЩ, Европа и по целия свят, които ни гледат: Това е прекрасна страна, елате и помогнете на България да изгради бъдещето си.

Нека добавя и следното: в Студената война се биха и победиха свободни хора, които не приемаха съществуването на две Европа през XX век. Сега ние не трябва и няма да позволим съществуването на две Европа, разделени и неравнопоставени и през XXI век.

Ако извървите пътя си, България ще бъде страна, където младите хора ще могат да осъществят мечтите си, а американци и българи заедно ще помогнат да изградим една Европа, която е обединена, демократична и мирна за пръв път в човешката история.

Когато тази визия за бъдещето беше застрашена от бруталната кампания на Милошевич в Косово, вие застанахте зад НАТО. Зная, че ви беше много трудно, но ви моля да помислите какво щеше да стане, ако не бяхме реагирали.

Целият този регион щеше да бъде залят с бежанци, а посланието към останалата част от света щеше да бъде: Стойте далеч от Югоизточна Европа, защото тук още властват диктатори чрез експлоатиране на различията между хората и унищожаване на човешки живот.

Благодаря ви, че ни подкрепихте срещу това зло и отправихте едно друго послание към света.

Искам да ви благодаря и за това, че дадохте съвсем различен пример: вие съхранихте мултиетническото си общество.

Както каза президентът Стоянов, вие направихте своя цивилизационен избор преди две години.

Вие обаче направихте този избор и преди 50 години, когато помогнахте на българските евреи да оцелеят във Втората световна война и холокоста. Благодаря ви от името на американските евреи и всички евреи по света.

Всички вие знаете знаменитата фраза на монаха Паисий: "О, неразумни и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин". Спасяването на българските евреи е един от най-достойните моменти от вашата история.

Тази вечер вие заставате зад свободата и това също е един от най-достойните моменти от вашата история. Сега обаче ни чака много работа.

Трябва да помогнем на всички държави от Югоизточна Европа да изберат свободата, толерантността и единството. Трябва да предложим на всички народи от този регион една обединяваща цел, която е по-силна от омразата, която непрестанно заплашва да ви раздели.

Вашата съседка Сърбия също трябва да бъде част от това светло и различно бъдеще. Споделиха с мен, че по време на войната вие сте чували бомбите в Сърбия от този площад.

Тази вечер аз се надявам народът на Сърбия да може да чуе нашите гласове: Ако изберете пътя на България, вие ще получите отново правото си на място в Европа, което Милошевич ви отне.

Америка ще ви подкрепи. Ние вече подпомагаме демократичните сили в Сърбия Подкрепяме и Пакта за стабилност за Югоизточна Европа.

Ние насърчаваме разширяването на ЕС в тази посока. Ние трябва и ще оставим вратите на НАТО отворени за онези демократични държави тук, които могат да изпълнят задълженията си.

По време на конфликта в Косово ние научихме нещо много важно за България и демократичните й съседи. Вие знаете какво е да се чувстваш несигурен и затова знаете какво е да направите жертва за общата сигурност.

Вие знаете какво е да загубиш свободата си и затова знаете и на каква цена се защитава тя. Независимо че платихте жестока цена, а още не сте в сърцето на Европа, вие носите Европа и нейните ценности във вашите сърца.

Днес имах възможността да се срещна със състудентите на Боряна от Американския университет в България. Те бяха от България и други страни в региона.

Те ми направиха невероятно впечатление със своята интелигентност, състрадателност и с решимостта си да изградят едно по-добро бъдеще.

Позволете ми да завърша изказването си тази вечер, като се обърна към младите хора тук.

В Америка Томас Джеферсън е бил само на 32 години, когато е написал Декларацията за независимост. Мартин Лутър Кинг е бил само 26 години, когато е повел кръстоносния си поход за правата на чернокожите.

Когато гледам към вас, виждам едно поколение българи, което е отраснало, без да познава закостенелия конформизъм на комунизма, а в условията на непрекъснато променящите се предизвикателства на едно демократично общество.

И зная, че сега може би ви изглежда трудно, но ще дойде време, когато ще си спомните за този момент и ще си кажете: Когато бяхме млади, ние върнахме на България свободата, просперитета, сигурността и единството на Европа.

Искам вие всички да можете да кажете на прага на новото хилядолетие: Америка беше с нас и заедно ние преобразихме света.

Благодаря ви и Бог да ви благослови!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 34 минути

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 37 минути

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 1 час

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 2 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 3 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 3 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 3 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 3 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 4 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 4 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 4 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 5 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 5 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 6 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 6 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон