0


Независимо какви жанрове предпочитате да слушате ? хеви метал, джаз, рок, поп(фолк) или класика ? с избраните от нас програми плейлистата ви ще изглежда по-съблазнително.

Плейъри има много и надали има компютър, на който да не е инсталиран поне един. По-сложно става с програмите за рипване и конвертиране, а за пакетите за управляване на музикалната колекция да не говорим.

Рипващата програма копира парчетата от аудио CD/DVD на твърдия диск; обикновено това е началото на личната PC фонотека. Друга възможност е да записвате песни/предавания от Интернет радиостанции. С програмите за управление на колекцията пък въвеждате ред сред многобройните записи.

При съставянето на музикалната колекция възникват доста въпроси. Например, как да бъдат компресирани файловете ? максимално или пък минимално, за да е по-добро качеството? Или пък, какво трябва да се направи, за да се промени заглавието на песента, което плейърът показва?

Всичко това е лесно с 30-те безплатни програми, които събрахме.
[pagebreak]

Пакети за организиране и управление на музикалната колекция

Wxmusik е безплатен инструмент за управление и възпроизвеждане на MP3 и OGG файлове. Може да слушате и радио в Shoutcast формат. Интерфейсът е лесен и пределно ясен. Cross-Fader ще ви свърши работа за последващо миксиране. Има и доста допълнителни функции като редактор за плейлисти, 16-тонов еквилайзер, DJ модул, с който може да избирате на случаен принцип парчетата за следващото парти.



Безплатната Media Monkey не служи само подреждане на аудиофайлове с различни формати, но може и доста повече. Тя рипва ? незащитени от копиране ? аудио CD, коригира ID3 тагове (дори се свързва с онлайн база данни за тази цел) и показва точните параметри на всяка песен. Съставя и плейлисти с най-слушаните от вас песни, които може да използвате през вградения или през външен плейър.



Godfather е безплатен инструмент за управление и организиране на MP3 файлове. Данните за всеки файл могат да бъдат коригирани и допълнени, защото те се сравняват с информацията в онлайн база данни. По този начин неверните имена се променят, а липсващата информация се добавя.



iTunes играое ролята на виртуална библиотека. С Drag & Drop създавате плейлисти. Има функция за запис на аудио CD или на MP3 файлове на диск. iTunes ви свързва и с безброй радиостанции. Срещу заплащане може да сваляте музика и от магазина iTunes Store, но надали много българи ще се възползват от тази възможност.
[pagebreak]

Аудиоплейъри

Безплатният Quintessential Player (QCD) e известен като отлична алтернатива на известния Winamp. Той притежава всички важни функции и заема по-малко място в паметта по време на работа. След стартиране той си ангажира място от 7 MB, което в повечето случаи му е достатъчно.



Winamp възпроизвежда MP3, WAV, Midi и други аудиоформати, поддържа дори и видео. С новата версия на Winamp вече може да създавате и управлявате плейлисти за преносими МР3 плейъри.



Foobar 2000 изглежда на пръв поглед малко невзрачен, но поддържа сериозна гама аудиоформати: AAC, AIFF, AU, MP2, MP3, MPC, MPEG-4, SND, OFF, SNC и WAV. Хардуерните му изисквания също заслужават да бъдат споменати ? компютър с процесори Pentium на 200 MHz и 32 MB - той би работил дори и на най-слабия компютър.



Media Player Classic е версията с отворен код на Windows Media Player 6.4 на Microsoft. Възпроизвежда музика, филми, дори и филмови DVD и като цяло поддържа всички популярни формати. При филмите може да настройвате тона, дори да избирате различни зрителни ъгли. Програмата хаби изключително малко ресурси.



С безплатната версия на Jetaudio 7 ще слушате и гледате повечето разпространени аудио и видеоформати. Освен това, ще рипвате аудио CD, ще правите записи от микрофон и дори ще записвате любимите си файлове на CD/DVD. С платените модули в "Extension Packs" ще получите и допълнителни функции като конвертиране в MP3/mp3Pro ("MP3/mp3Pro Encoding Pack"), например.



Real Player възпроизвежда музика и филми както от Интернет, така и от локалния твърд диск. Поддържа повечето популярни формати. Дава ви възможност да подредите и архивирате медийните си файлове. Програмата има още уеббраузър, функция за изпичане на CD и дори възможност за търсене в Интернет.



Merkur Player е щадяща ресурсите на компютъра програма, която възпроизвежда формати като MP3, WAV, MP2, MPL, OGG, AVI, MPG, WMV, MPEG и MID. Музикални дискове също ще слушате без проблем. Интерфейсът е приятен и може да го променяте с допълнителни изгледи (скинове). Актуалната версия съдържа и бетаверсия на DVD плейър. Има ъпдейт модул, чиято задача е да следи за последните обновления.



Безплатният Evil Player изглежда семпъл и наистина не хаби много ресурси. Той обаче поддържа MO3, MOD, MP1, MP2, MP3, MTM, OGG и WAV. Можете да слушате и Интернет радиостанции. Той поддържа Shoutcast/Icecast и Icecast2 и дори записва на твърдия диск предавания в Shoutcast формат.



Windows Media Player 11 възпроизвежда музика и филми. Поддържа музикални CD/DVD, МР3 и WMA, както и доста видеоформати. Възпроизвежда и поточно видео от Интернет, предлага и достъп до Интернет радиостанции. Музикалните CD се копират във WMA формат на твърдия диск.
[pagebreak]

Рипващи програми

Възможност да рипвате музиката от CD, които са защитени против копиране, ви дава програмата No. 23 Recorder. Работата с програмата е лесна ? трябва само да зададете в какъв формат искате да е полученият файл (MP3, OGG или WAV), в коя директория да бъде записан, да кликнете на "Record" и да пуснете песента.



С Exact Audio Copy прехвърляте данни от аудио CD на твърдия диск. При това програмата работи по-прецизно от останалите алтернативи. Exact Audio Copy записва файловете във WAV, WMA, MP3 или OGG.



Cdex чете аудиофайловете от CD и ги записва на твърдия диск в MP3 формат. След като прочете песните, програмата се свързва с онлайн база данни и сравнява информацията. Може да рипвате цял диск, отделни песни или отделни части.



Audiocrusher разчита аудио CD и записва песните на твърдия диск като WAV файлове. С Lame Enc (свалете го от този сайт) допълнително може да ги конвертирате в MP3.



Audiograbber конвертира музиката от аудио CD или я записва от аудиовхода на звуковата платка като WAV, MP3 или OGG файл. По желание на потребителя програмата може да потърси в Интернет за заглавията на песните или друга информация за тях. Audiograbber е много подходяща за дигитализиране на музика от грамофонни плочи, тъй като разпознава паузите и записва песните като отделни парчета. За запис на файловете в МР3 формат се нуждаете от кодек, който може да свалите от сайта на автора на програмата.



Bonkenc рипва аудио CD в различни аудиоформати. Освен MP3 и Ogg Vorbis се поддържа и собствения Bonk. Избирате между постоянен и променлив битрейт, може да нанасяте корекции на джитера. Програмата се свързва с база данни в Интернет, за да потърси информация за заглавията и отделните парчета.
[pagebreak]

Записвайте музика и предавания от радиостанции в Интернет

С помощта на Phonostar ще слушате и записвате над 4000 Интернет радиостанции и аудиоподкастове, при това на най-различни езици. Предложенията са сортирани по музикален жанр, дават ви се съвети, програмата на радиостанциите очаква да я разгледате. Така ще разберете кога например се пускат цели албуми или концерти. Ако ги запишете, след това може да ги разделите на отделни парчета с допълнителна програма.



Streamripper е безплатен плъгин за Winamp, който записва радиопредавания от Интернет в МР3 формат на твърдия диск. Той автоматично разпознава и разделя отделните парчета, допълва ID3 таговете, когато такива са налични. Streamripper поддържа Winamp 2.x до Winamp 5.x.



С Clipinc също лесно ще записвате песни от радиото. Затова има два начина. Първият е да свържете обикновен радиоапарат към входа на звуковата платка. Вторият е да изберете една от многобройните уебрадиостанции. Clipinc отбелязва началото и края на записа и с натискане на един бутон конвертира записите в MP3 формат. По-добро качество ще постигнете, ако използвате кодека Lame ACM, който курсира в Интернет.



Clickster е много полезна програма, която претърсва Интернет за MP3 файлове по определен критерий. Интерфейсът е лесен и ясен, най-отгоре се намира полето за търсене. След като бъде намерен още първия файл, той може да бъде свален, като натиснете съответния бутон (зелената стрелка) или да го прослушате с вградения плейър. Има и ?Info? бутон, който дава информация за уебадреса на файла. Така може да прецените дали става въпрос за легална или нелегална песен.



Stationripper записва поточно Интернет радио с натискане на един бутон. Програмата показва списък с радиостанции, вие си избирате, а песните се записват като отделни файлове със съответните заглавия и ID3 тагове.
[pagebreak]

AAC, WMA, MP3 & OGG: конвертиране на аудиофайловете

Безплатната Free WMA to MP3 Converter обръща WMA файлове в MP3. Тя поддържа още WMA, WMV и ASF файлове. ID3 таговете на изходните файлове могат да бъдат запазени. Конвертира и множество файлове наведнъж.



Имате доста аудиофайлове, но вашият плейър не ги поддържа? С GX Transcoder ще конвертирате цял ред аудиоформати - AAC, MP4, M4A, Bonk, FLAC, LA, LPAC, MIDI, MP2, MP3, MPC, MPP, MP+, OptiomFrog, Ogg Vorbis, rkAudio, VQF, WavPack, TTA, WMA, Shorten, PCM, GSM, ADPCM, VOX, G721, G723, G726, uLaw, aLaw, DSP, Raw PCM, Monkeys Audio, AVI (Audio), MOD и Bonk. С GX Transcoder може да рипвате и аудио CD и дори да слушате уебрадио. Интерфейсът е само малко претрупан, но пък не е сложен.
[pagebreak]

ID редактори

Безплатната ID3-Tagit 3.30 е най-подходяща за работа с ID етикетите. Може да свържете етикета с името на песента, да си правите база данни с етикети. Добавен е и режим за групова обработка на файлове. ID3-Tagit поддържа всички популярни Tag формати, включително и ID3v2. липсващата информация може да се допълни от онлайн база данни. Има опция за изтриване на нежеланите тагове на свалени от Интернет песни.




Тясно специализираната Mp3tag предлага доста възможности за промяна и създаване на тагове. Тя поддържd почти всички разпространени аудиоформати. Mp3tag показва цялата информация прегледно и е лесно да я редактирате.
[pagebreak]

Програми за регулиране на силата на звука, обработка и миксиране

С MP3 Directcut ще обработвате MP3 файлове без да се налага да ги конвертирате във WAV формат. Тя може да разделя файловете на части, променя силата на звука на цялото парче или само в отделни пасажи и има предоставя полезни опции при преходите между песните. С интегрирания записващ модул и кодека Lame може да записвате музика във формат MP3.



Ако сте рипвали песни от аудио CD, за да ги слушате на МР3 плейър, вероятно силата на звука ще варира при отделните парчета. MP3gain анализира силата на звука на отделните записи и я коригира без загуба на качеството. За да се запази обаче съвместимостта на файловете с даден плейър, функцията за възпроизвеждане трябва да бъде изключена.



С безплатната Mptrim ще обработвате аудиофайловете, без да ги конвертирате първо във WAV формат. Програмата е подходяща преди всичко за проста обработка, но съдържа почти всички често използвани функции. Има дори опция за завършване на песента, така че да не спира изведнъж.



С Audacity може да записвате и възпроизвеждате файлове с разширение WAV, AIFF, MP3 и да извършвате най-проста обработка. Функции като изрязване, копиране, вместване на нови пасаж са част от опциите. Имате възможност дори за миксиране и въвеждане на спецефекти, като ехо например. Програмата притежава средство за настройка на амплитудата (Fade-in и Fade-out) и на честотите.


Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 39 минути

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 49 минути

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Свят Преди 9 часа

Един по-силен дъжд може да направи водата опасна за плуване

<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 10 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Свят Преди 11 часа

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 12 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 13 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 13 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 13 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия

Русия призна: Кризата е катастрофална

Русия призна: Кризата е катастрофална

Свят Преди 13 часа

Песков: Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 14 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 14 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 15 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 15 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие