0

Т ри населени места - Кнежа, Ловеч и Вършец, остават в бедствено положение

Без ток са 174 селища в страната, без водоснабдяване - 81, а без телефонни връзки - пет.

Аварийни екипи на електроразпределителните дружества работят за отстраняване на авариите.

Продължава работата на екипите на Министерството на извънредните ситуации (МИС) за отстраняването на щетите след падналите обилни снеговалежи, съобщиха от пресцентъра на МИС.

Пътища

Основните пътища в страната са проходими при влошени зимни условия, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В по-голямата си част пътните настилки са заснежени, като на места са мокри и частично заледени - те се опесъчават и обработват от пътните служби. 22 пътни участъка са затворени.

Дъжд валя в Добрич, сняг - в областите София, Смолян, Габрово, Добрич, Бургас, Варна, Враца, Кюстендил, Ловеч, Разград, Русе, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол.

Временно е спряно движението на автомобили до почистването на пътните настилки в прохода "Шипка" и Прохода на Републиката.

Поледици има в областите Хасково и София, Перник и Добрич.

Забранено е движението на товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътищата Враца-Оряхово и Шумен-Разград, както и на тежкотоварни автомобили по главните пътища от Русе за София, Варна и Силистра.

Не се пропускат товарни автомобили през ГКПП "Кулата", а на ГКПП "Оряхово" движението на всички моторни превозни средства е спряно.

В областите Враца, Монтана, Ловеч, Стара Загора работят областните щабове за координация на спасителните и на неотложните аварийно-възстановителни дейности.

Ситуацията в различните региони:

Бедственото положение в Ловеч, обявено вчера заради обилния снеговалеж, няма да бъда отменено до края на съботния ден, съобщи кметът Минчо Казанджиев.

Отстранена е повредата на 20-киловолтовия електропровод, но четири села - Александрово, Дренов, Йоглав и Дойренци, остават все още без ток, тъй като има скъсани електропроводници от тежкия и мокър сняг.

Все още не са отворени пътищата към някои от селата в общината, макар че цяла нощ машините са разчиствали. Затворен е и пътят Ловеч-Плевен, тъй като през нощта камион е препречил платното и до момента не може да бъде изтеглен въпреки помощта на военни машини. Образувани са колони от автомобили, съобщиха от Областното пътно управление.

В областта остава затворен пътният участък между село Дебово и Никопол.

Непроходими са пътищата между градовете Пордим и Славяново и между селата Изгрев-Бацова махала-Трънчовица.

Насочена е техника към пътя Кнежа-Червен бряг.

Снежната покривка в Плевен достигна дебелина 61 см, което надвишава 10 пъти средната стойност за февруари. Това съобщи Ивайло Замфиров - дежурен синоптик в регионалния център в Плевен на Института по хидрология и метеорология към БАН.

Главните пътища в Шуменска област са заснежени, но се обработват с инертни материали и са проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление.

В региона има 16 села без електрозахранване. Заледени участъци има по пътищата Силистра-Шумен-Ямбол, Шумен-Разград и Белокопитово-Търговище.

Товарните автомобили трябва да се движат задължително с вериги по пътя Русе-Варна и през Ришкия проход.

По третокласните пътища в региона има снегонавявания от 50 см до 1 метър, затворени са междуселски отсечки в общините Нови пазар и Върбица.

От фирмата "Шумен-Пътнически автотранспорт" съобщиха, че днес не пътуват автобусите за Добрич, Русе, Дулово и Каолиново през Хитрино заради непочистени участъци по пътищата в северната част на региона.

По данни от Областното пътно управление в Силистра главните пътища в района са проходими при зимни условия. Почистват се и третокласните пътища.

Автобус на фирма "Етап" обаче е аварирал между силистренските села Черник и Овен и за изтеглянето му е изпратена тежка верижна машина на "Гражданска защита", съобщиха от Областния комуникационно-информационен център в Силистра.

През нощта и сутринта е оказвана помощ на заседнали товарни и пътнически автомобили и на коли, превозващи хляб и хранителни продукти за селата.

От вечерта на 20 февруари заради снегонавявания е затворен пътят Силистра-Средище-Добрич. Има два обходни маршрута.

Следобед преминаването на тежкотоварни камиони през румънския КПП "Бекет" на границата с България бе възстановено, след като близо
300 ТИР-а бяха блокирани повече от 20 часа, защото митница Оряхово бе затворена от българските власти заради непроходими пътища в България, съобщи телевизия Реалитатя.

Опашката от чакащи камиони беше повече от 15 км, а шофьорите казваха, че повечето от тях вече са свършили горивото, защото им се е наложило да стоят в превозните средства с включени двигатели поради ниските температури навън.

Друг проблем, с който се сблъскаха шофьорите, бе липсата на храна, при положение, че най-близките хранителни магазини са на разстояние от няколко километра от контролно-пропускателния пункт Бекет.

Движението в момента се извършва в нормални условия.

Положението се влоши обаче на пропускателния пункт Гюргево-Русе, след като българските власти спряха движението заради катастрофа между шест ТИР-а, недалеч от Русе.

Водоснабдяването на град Оряхово е спряно от вчера заради прекъснати електрически проводници към помпените станции на града, съобщиха от областния координационен център към "Гражданска защита".

Четири села в общината - Лесковец, Остров, Горни Вадин и Долни Вадин, също са без ток, допълват от центъра. Аварийни екипи на ЧЕЗ работят на всички обекти за възстановяване на електроснабдяването.

От центъра посочват също, че към 11 ч. във Врачанския балкан по пътя за хижа "Пършевица" са паднали малки лавини. Изпратен е роторен снегорин, който да почисти затрупаните участъци.

Пет отсечки от републиканската и общинската пътна инфраструктура във Врачанско са затворени за движение, съобщиха от областния координационен център към "Гражданска защита".

Затворени са пътищата Мизия-Оряхово, Селановци-Кнежа и Горна Бешовица-Камено поле, както и общинските пътища между Осен-Борован и Сираково-Алтимир.

От Областното пътно управление съобщиха за БТА, че пътищата в област Враца са заснежени, но проходими при зимни условия. Над 80 специализирани машини работят по почистването и опесъчаването им, като се очаква движението по затворените отсечки да бъде възстановено до края на деня.

Пътят от Котел за Омуртаг е затворен за товарни автомобили и автобуси, предупреди говорителят на ОД на МВР Георги Шейтанов.

Преминаването по този маршрут е разрешено за леки автомобили, които обаче трябва да са с вериги.

При зимни условия става придвижването по републиканската пътна мрежа в областта.

От сутринта може да се преминава по пътя Сливен-"Петолъчката". Участъкът от вчера следобед и през нощта остана затворен, заради силния страничен вятър и движението беше отклонено през Ямбол.

Непроходим засега остава пътят до планинските села Изгрев, Божевци и Зайчаре.

Около 13 ч. днес 13 села в Старозагорския регион и ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора са без електрозахранване, съобщи дежурният в Областната дирекция "Гражданска защита". Възстановена е електроподаването в останалите 30 села, които посрещнаха миналата нощ на тъмно. Без вода е само казанлъшкото село Крън.

Автомагистрала "Тракия" в района на Стара Загора е почистена и има добра видимост. Температурата е - 2 градуса, уточняват от "Гражданска защита". Продължава да бъде сложна обстановката около Казанлък.

Труднопроходим е пътят между Сливен и Казанлък. Непроходими са пътищата от град Шипка към селата Крън и Дунавци.

Пътуването към Казанлък от Северна България бе невъзможно след затварянето на проходите "Шипка" и "Хаинбоаз", съобщи за БТА началникът на РПУ на МВР в Казанлък комисар Дамян Дамянов. Имаше големи опашки от автомобили, които очакваха на входовете на двата прохода.

Снегопочистващите машини работеха непрекъснато, но почистването бе затруднено от силния вятър и от големите преспи.

Следобед проходът Хаинбоаз бе отворен за движение на всички видове МПС при зимни условия. Три денонощия над 15 машини са почиствали преспите и
снегонавяванията.

Снегонавяванията и силният вятър са причина за трудното движение на автомобили и от Сливен към Казанлък, по главния път "1-6". Видимостта е ограничена.

За час могат да бъдат пропуснати не повече от два - три тежкотоварни автомобила. Постовете на КАТ-Пътна полиция спират автомобилите, които искат да се придвижват в тази посока. Пътувайте към Казанлък само в краен случай, съветва началникът на РПУ-Казанлък Дамян Дамянов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 17 минути

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 47 минути

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 2 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 2 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 3 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 3 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 4 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 5 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 5 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 6 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 6 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака