0
 

Турският музикален феномен "Баба Зула" (babazula.com) закрива 12-ия "София филм фест" ((6-16 март, cinema.bg/sff) с концертът в зала 1 на НДК преди премиерата на филма на Фатих Акин - "Краят на рая" (The Edge of Heaven).

След прожекцията музикантите обещават невиждано музикално парти във Военния клуб заедно със самия режисьор, който ще влезе в ролята на диджей.

През 2006 г., по време на 10-ия "София филм фест", "Баба Зула" участва в представянето на друг от филмите на Акин - "Музиката на Истанбул". Самите изпълнители са герои в документалния шедьовър.

Членовете на "Баба Зула" започват кариерата си с артистични импровизации, превърнали се по-късно в сериозни музикални произведения с оригинален стил, саунд и характер. Групата е основана през 1996 г. от Мурат Ертел, Левент Акман и Емре Онел. През 2003 г. към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая.

 
Със своя уникален саунд, роден от комбинацията на традиционни инструменти и електронни елементи, музикантите задават ново измерение в турската фолклорна музика - смес от предварително записани природни звуци с традициони, модерни акустични примеси.

През април 2003 г. "Баба Зула" изнася концерт на фестивала "Пролет в Бурж" (printemps-bourges.com) пред 50 000 души. Левент Акман и Мурат Ертел са носители на наградата за оригинален саундтрак за музиката на филма "Девет" присъдена от Турската асоциация на писателите и сценаристите на Международния филмов фестивал в Анкара (filmfestankara.org) през 2003 г.

КорениПредставленията на "Баба Зула" из Европа приличат повече на мистични ритуали, които представляват особена смес от визуално изкуство, танцьорки на типичните ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо, предлагащи на публиката възбуждащa аудио-визуална наслада.

Стилът им се определя като ориенталски "dub", залегнал в основата на най-новия албум на групата - "Корени" (Roots) 2007.

Една от най-амбициозните български филмови копродукции "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" ще има специална премиера на 12-ия филм фест на 14 март. Съпродуцент на проекта - плод на общите усилия на България, Германия, Словения и Унгария, е Карл Баумгартнер - продуцирал филми на Емир Кустурица, Джим Джармуш, Ким Ки Дук, Джани Амелио, Пан Налин, Чен Кайге.

В главните роли са "любимецът на Кустурица" Мики Манойлович, познат от "Баща в командировка" и "Ъндръграунд" (Вж. филмографията му), и изгряващата звезда на германското кино Карло Любек (Вж. негов фенсайт), както и българските им колеги Христо Мутафчиев, Ани Пападопулу, Людмила Чешмеджиева, Николай Урумов, Васил Василев-Зуека, Павел Попандов, Добрин Досев, Георги Кадурин, Александър Дойнов.

Стефан КомандаревЗа Карло Любек беше решено още в самото начало, че ролята ще се играе от германски актьор с балкански произход, казва режисьорът Стефан Командарев.

Той познава добре самия Илия Троянов, който е бил на 6 години, когато със семейството му са избягали от България и по тази причина говори български с акцент, не може да пише на български, прави грешки.

"От тази гледна точка беше по-автентично да го изиграе човек със сходна съдба, а в нашия случай Карло Любек е от хърватски произход - семейството му също е емигрирало от Хърватия в Германия", обяснява Командарев.

Кадри от филмаОператор е Емил Христов, а Стефан Вълдобрев (част и от актьорския екип) е автор на музиката. Сценаристи са авторът на едноименния роман - Илия Торянов, както и Душан Милич (сценарист на филми на Кустурица и режисьор на "Гуча"), Юрий Дачев и Стефан Командарев, който открива романа на Троянов през 2000 г. и решава да го превърне във филм.

Сюжетът ни връща в 1976 г. в малък планински град, където се ражда Алекс (в ролята Благовест Мутафчиев), а в същото време дядо му - местният цар на таблата Бай Дан (Мики Манойлович), печели поредната игра в кафенето на града.

30 години по-късно Бай Дан среща внука си (в ролята на порасналия Алекс е германецът от хърватски произход Карло Любек) в Германия, където той се възстановя в болница от тежка катастрофа, отнела живота на родителите му и неговата собствена памет.

Алекс и Бай Дан предприемат пътуване обратно към България, изпълнено с носталгия, хумор и спомените на Алекс за емигрантския му живот. Пътят води двамата отново в малкото градче в България, където кафенето и вечната игра на табла ще разкрият на Алекс истината за миналото и настоящето не само на родното му място, но и на него самия.....

"Този сценарий може би малко прилича на "Баща в командировка", който пък е много близък до българския манталитет, споделя Мики Манойлович. - Но има и нещо друго, което го нямаше в "Баща в командировка" - нека го наречем условно едно философско ниво, духовно ниво, което е важно за филма.

"Бащата" беше все още много млад, беше човек, който обича живота, обича жените. И Бай Дан обича живота, разбира се, но за него основната борба е да спаси своя внук, да го измъкне от проблемите и да го върне в реалността. Това е нещо друго, това е друг филм. Но ако има шансове да достигне онзи тип емоционалност от "Баща в командировка" ще се получи отлично кино".

Снимките са продължили 2 месеца - от 24 април до края на юни 2007 г., като камерата първо се завърта в карловското село Соколица, след което и в Германия, Словения и Италия.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 2 минути

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 22 минути

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 1 час

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 1 час

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 1 час

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 1 час

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 9 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 9 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 9 часа

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

<p>Байдън увери Нетаняху в &quot;железния&quot; си ангажимент към сигурността на Израел</p>

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 10 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 10 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 11 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 11 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 11 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

България Преди 12 часа

Eкипи на полицията извършват оглед