0
Alfa Romeo GT Coupe
"Алфетите" винаги са се славели с доста издържана и стилна външност. Понякога и с нелоши технически характериситики. Перфектна симбиоза между двете е показаната в Женева Alfa Romeo GT Coupe. Привлекателният дизайн естествено е дело на Bertone, а спортистът трябва да се появи на пазара най-късно в края на настоящата година. С този модел от компанията се надяват да привлекат всички почитатели на компактните и динамични спортни возила. Родовата принадлежност на атлета се открива още от пръв поглед. Отпред се забелязва типичната за марката радиаторна решетка, като агресивният облик на автомобила се допълва от "хищните" отвори на въздухозаборниците и "изразителните" очи. При двигателите се предлагат четири различни агрегата, при които мощността варира между 140 и 250 конски сили.

В първите дни на изложението в Женева корейският концерн Daewoo даде поредна нова заявка за придобиването на по-голямо влияние и тежест на автомобилния пазар. Азиатците показаха пред публика концептуалния всъдеход Scope. Клиновидното возило има дължина 4.47 м, широчина 1.90 м, а височината му е 1.71 м. Автомобилът разполага с дистанционно управление, което "командва" отварянето и затвярането на вратите, стереото, а при допълнително заплащане от него може да стартирате и мотора... Задвижването на возилото идва от шестцилиндров редови агрегат, който е напречно разположен. Изработеният изцяло от алуминий DOHC-двигател е с работен обем 2 495 см3 и осигурява мощност от 157 к.с. при 5 800 об./мин. Максималният въртящ момент е 245 Нм при 4 000 об./мин.

Lancia Y
Компактен автомобил, много лукс - това всъщност са основните акценти при поредното "мъниче" с емблемата на Lancia. Моделът Y трябва да се появи на пазара в края на октомври през настоящата година, като от компанията разчитат на повишен интерес от страна на клиентите. Последните ще бъдат атакувани с атрактивен дизайн, издържан изцяло според повелите, наложени в италианския концерн през последните години. Външността на дребосъка силно наподобява този на луксозния флагман Thesis, като е прибавил обаче и още доста детайли, придаващи голяма доза екстравагантност на компактното автомобилче.
Луксът може да се открие навсякъде. Така например гигантският шибедах, заемащ почти 70 процента от покрива на компактното возило, създава усещането, че се возите в кабриолет. За комфорта на пътуващите в салона се грижи и зонален климатик, който може да зададе различна температура за пасажерите отпред и отзад. Предвижда се и богат избор от двигатели, задвижващи "дребосъка". Освен познатите досега 1.2 литра бензин (60 к.с.) и 1.2 литра 16V (80 к.с.), ще се предлагат два изцяло нови агрегата. Първият е бензинов с работен обем 1.4 литра, като той трябва да задоволи предпочитанията на клиентите, падащи си по спортния маниер на каране. "Сърчицето" осигурява 95 конски сили и доста добре катапултира италианския миньон. Втората новост е модерен дизелов двигател (Multijet), който е с работен обем 1.3 литра, 16 клапана и осигурява мощност от 70 к.с. Пиковата стойност на въртящия момент от 180 Нм се достига при 1750 об./мин. Безспорно френският гранд Peugeot ще триумфира и по време на изложението в Женева. Французите явно набират все по-голяма скорост, като след Парижкото автомобилно изложение не спират да показват пред публика нови модели, по-нови и по-мощни двигатели, а и доста нестандартни в техническо и дизайнерско отношение возила.
Типичен пример за последното е студията Hoggar, която още в първите дни на изложението събра солиден брой почитатели. Двуместното бъги е задвижвано посредством два агрегата, всеки от които е разположен съответно на предната и задната ос. Сърцата на нестандартното возило са с работен обем от 2.2 литра и осигуряват заедно мощност от 363 конски сили. Максималният въртящ момент е повече от впечатляващ - 800 Нм. Разпределението му между четирите колела се координира от прецизна електронна система, която перманентно отчита натискът върху педала на газта и промените на скоростите.

Opel GTC Geneve
При GTC Geneve добрата новина е, че с него рюселсхаймци анонсират виждането си за това как би трябвало да изглеждат автомобилите им в обозримо бъдеще. Лошата пък е , че германчето засега е само студия и все още не е ясно, дали ще успее да избяга от този си статут.
GTC (Gran Turismo Compact) Geneve определено заслужи повишения интерес към себе си. В действителност голямата доза свобода, която дизайнерите получават от фирменото ръководство при направата на чаровната външност на четириколесното, явно дава резултат. Принадлежността на атлета към компанията Opel не може да не бъде открита, но същевременно с това GTC е много далеч от отправяните понякога критики към рюселсхаймските возила за сив и скучноват външен вид.
Отделните елементи във външността на новака са далеч по-ярко изразени, като бурният нрав на GTC и склонността му към агресия на пътя са преднамерено подчертани. Деветнадесетцоловите джанти пък внушават стабилност и надежност на пътя. Платформата е заимствана от новата Astra, като междуосието е значително по-голямо . При двигателите властва богато разнообразие. Почитателите на класическите бензинови агрегати разполагат с възможност за избор между сърца с мощ от 70 до 150 к. с. Топ-офертата е OPC-мотор, при когото са "набутани" 200 кончета. За любителите на дизеларките също е помислено. Разработеният съвместно с FIAT 1.3-литров Common-Rail осигурява 70 к.с., като разходът на гориво е повече от икономичен. Съвместно с Isuzu са разработени дизелови агрегати с мощност 90 и 105 к.с. при работен обем 1.7 литра. За почитателите на по-яките дизели се препоръчват разработените отново съвместно с FIAT мотори, предлагащи мощност от 115 и 130 конски сили.

Chrysler Airflite
След силното представяне в Детройт американците от Chrysler решиха да демонстрират солидно присъствие и в Европа. По време на автомобилното изложение в Женева янките дебютираха със студията Airflite.
Возилото разполага с доста атрактивен дизайн и разбира се с типичния за САЩ надъхан двигател. Стъкленият покрив и високата функционалност в интериора определено правят впечатление. Средната конзола във вътрешността продължава чак до местата отзад, като в нея са предвидени отделения за най-различни "дреболии", включително за охлаждане на напитки. От ItalDesign също не пропуснаха удобната възможност да защитят имиджа си на създатели на революционни в техническо отношение возила, и най-вече "дарени" с привлекателна и нетрадиционна външност.
В Женева студиото представи модела Moray, който е посветен на 50-годишнината от появата на Chevrolet Corvette, което всъщност предопределя и решението на италианците да използват техническата база на актуалния към момента модел на янките. Швейцарското студио Rinspeed рядко пропуска възможността да покаже мускули пред многобройна публика, а когато става дума за едно от най-престижните изложения като това в Женева, естествено се показва най-доброто. Този път швейцарците смаяха посетителите със студията Bedouin. Нестандартното возило само в рамките на десет секунди и с натискането на едно копче може да се превърне от компактен всъдеход в още по-практичен пикап. Задвижването на автомобила идва от двигател с два турбокомпресора, който осигурява перфектна динамика. Мощността на агрегата е 420 к.с. при 6 000 об./мин., а максималният въртящ момент е повече от впечатляващ. Пиковата стойност от 560 Нм се достига при 2 700 об./мин. Тежащото 1 640 кг возило пък ускорява от 0 до 100 км/ч за нищожните 5.9 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена до 250 км/ч. Двигателят освен това се "храни" не с бензин, а с природен газ...
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 10 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 10 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 13 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 13 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове