0

"Запалката, Дъбов и Велчев - новите лица в скандала", отбелязва на първа страница "Дневник".

Вътрешният министър Румен Петков фигурира с псевдоним Запалката в оперативна разработка на антимафиотите, свързана с борбата с дрогата, а политици с фамилии Дъбов и Велчев са саботирали обиск, при който службите са щели да разкрият значително нарушение срещу фиска.

Тези нови данни по течащия вече седмица скандал в МВР изнесъл вчера бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов пред парламентарната вътрешна комисия.

Нейният председател Минчо Спасов съобщи, че по единодушно решение на депутатите стенограма от разговора им с Танов ще бъде изпратена днес на прокуратурата, тъй като има данни за престъпления.

"Никой няма да излезе в бяло от този скандал", смята Ангел Найденов, депутат за четвърти мандат, говорител на БСП.

По думите му в интервю за "24 часа", това което се случва в държавата е резултат от напълно съзнателна и целенасочена политика, която реализират правителството и управляващата коалиция като част от усилията за противодействие на престъпността и корупцията.

"Няма съмнение, че когато става дума за високопоставени служители, това е шокиращо, включително и за нас самите. Но ако всичко, което излиза като резултат от действия на управляващата коалиция, в това число и от действия на вътрешния министър, е скандално, много по-скандално щеше да е, ако подобни неща се прикриват."

"Арестуван генерал се оплака от репресия в парламента", съобщава "Сега". Бившият главен секретар на МВР Илия Илиев е изнасял информация от подслушвания в мащабни размери, става ясно от запознати с разследването срещу него.

Илиев бе задържан късно във вторник по обвинение за злоупотреба с власт и служебно положение.

Вчера сутринта от опозицията обявиха, че арестът на Илиев е опит да бъде сплашен и да замълчи. Той трябваше да бъде изслушан във вътрешната парламентарна комисия.

Минути преди началото на заседанието стана ясно, че след като се е съветвал с адвоката и съпругата си, Илиев отказва да дойде.

"Подложен съм на неправомерна репресия, с която се цели ограничаването на възможността да участвам в обществения дебат по проблемите на МВР", заявява той в декларация до комисията.

И добавя, че повдигнатото обвинение не му позволява да отговори на всичките въпроси, които евентуално ще му бъдат отправени, защото отговорите му могат да бъдат използвани срещу него.

Висши магистрати разказаха междувременно, че са стигнали до Илиев докато са работили по делото за изнасяне на класифицирана информация срещу арестувания преди седмица заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов.

По времето, когато ген. Илиев е бил главен секретар на МВР, са допуснати нарушения при използването на специални разузнавателни средства.

Специалните разузнавателни средства, които са били използвани при разработката на заместник-шеф на ГДБОП Иван Иванов, не са били предназначени за него, а за друго лице. Това съобщи вчера на извънреден брифинг Маргарита Попова, говорител на Върховната касационна прокуратура.

Във връзка с нарушенията при подслушването на Иван Иванов заместник главният прокурор Камен Ситнилски е разпоредил проверка за законосъобразността на всички специални разузнавателни средства, използвани в последните две години.

Не очаквах да се стигне дотук, заявява главният прокурор Борис Велчев по повод ареста на Илия Илиев. "Дума" цитира Велчев, че решението за ареста е взето в последния момент във вторник, но не е нито необмислено, нито лесно.

"Станишев: Не се поддавам на ченгеджийски номера", пише "Труд". Премиерът обяви вчера, че е поискал и е получил от шефа на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов информация за срещите на вътрешния министър Румен Петков с "оперативно интересни лица".

Според председателя на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов информацията на ДАНС е, че Петков се е срещал с дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев.

Станишев обаче отказа да съобщи какво се съдържа в дадените му от Сертов документи с обяснението, че информацията била "суперкласифицирана".

"Това, което мога да кажа, е, че министърът е действал съобразно практиките и правилниците на МВР. Тази среща е била необходима от гледна точка на обществения интерес и тя е постигнала своя резултат", категоричен беше премиерът.

Не бих предприемал действия на базата на политически интереси на групичка хора, които използват оперативни хватки и ченгеджийски номера, за да постигнат свои политически цели, отговори Станишев на въпроса какво ще предприеме спрямо МВР шефа Румен Петков.

"Странно ми е, че се нарича скандал, когато след дълъг период на криза институциите започват да работят принципно, да разкриват злоупотреби и корупция. Според мен това е оздаравителен процес", добави премиерът.

Според него последните събития в силовите ведомства показали, че бил прав, като създал ДАНС.

"Юруков към премиера: Махнете министъра, за да не си отидете и вие", пише "Земя".

"Въпреки членството ни в ЕС корупцията се осъществява с невиждана досега показност, наглост и безнаказаност. Вие не предприемате нищо", заявява в писмо до министър-председателя лидерът на СДС Пламен Юруков.

Той подчертава, че скандалът в МВР е последният, но не и по значение, сериозен проблем, който поставя на изпитание търпението на българските граждани и надеждността на институциите.

Ако не отстраните незабавно министър Румен Петков, няма да можете да овладеете кризата, която придобива опасните очертания от средата на 90-те години, когато не беше ясно къде свършва държавата и откъде започва престъпността, заключава в посланието си Юруков.

"Венчаваме се и без брак в съвета", отбелязва "24 часа". Венчаването в църква вече ще може да става и без свидетелство за сключен граждански брак. Това предвижда проектът за Семеен кодекс, който кабинетът одобри вчера.

Новите правила ще влязат в сила от януари 2009 г. Отпада едномесечният срок, в който двойките трябваше да заявят в общината, че ще стават семейство.

Така може би стимулираме хората да узаконят връзката си, защото сега 51% от децата се раждат в семейства без брак, обясни правосъдният министър Миглена Тачева.

"Халка ли? Може и конкубинат", е анализът в "24 часа". Конкубинат е специален термин и означава свободно съжителство без брак. Според изследване на МБМД тенденцията към намалена брачност ще се развива и през следващите години, доколкото безбрачното съжителство вече се е превърнало в обществена норма.

78% от хората между 20 и 60 г. смятат съжителството без брак за допустимо.

Сред най-младите (20-35 г.) така мислят 89%. В същото време семейството, за разлика от брака, продължава да е водеща ценност на българите. Средната оценка за важността му е 5,52 по шестобалната скала.

"Чужди фирми напират към винарския сектор", посочва "Пари". Засилен е интересът от чужди фирми към лозаро-винарския сектор у нас. Това бе огласено при откриването на най-мащабната изложба за лозарство и винарство в Централна и Югоизточна Европа с домакин Пловдивския панаир.

365 са фирмите от чужбина - с 3% повече от миналата година. Изложението за първи път цялостно представя не само вина и спиртни напитки, но и пълна гама от модерна техника и технологии за винената индустрия.

"Правителството изпълнява препоръките на Брюксел до средата на април", информира "Сега".

До 15 април ще бъдат изпълнени почти всички мерки в плана за действие заради спрените пари по предприсъединителните програми на Евросъюза.

Това съобщи премиерът Сергей Станишев, след като кабинетът одобри плана.

Предвидено е прегледът на нормативната база да приключи до 25 април. Станишев оптимистично обяви, че нямаме проблеми с Брюксел, тъй като детайлизираният екшън-план ще бъде представен до края на март, а той в голяма степен ще удовлетвори претенциите на ЕС.

Ключовите мерки в плана са насочени към контрол и създаване на капацитет, допълни финансовият министър Пламен Орешарски.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 минути

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 22 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 1 час

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 1 час

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото