2

С поред китайския календар 2011 ще е Годината на заека.

Полша ще е поела председателството на Европейския съюз, който ще води мъчителни преговори за членството на Турция.

Десет години след 11 септември в Ню Йорк при безпрецедентни мерки за сигурност вече ще са открили 78-етажен небостъргач "Фрийдъм тауър" на мястото на срутените "близнаци". Космосът ще се е превърнал в хоби за милионери, след като НАСА е извършила първия успешен туристически полет около Земята.

По това време еврото вече ще е официална парична единица в България. Страната се управлява от петпартийна коалиция, раздирана от скандали и обвинения в корупция. София отново е загубила надпреварата за зимните олимпийски игри през 2018 г. Чуват се гласове за нова кандидатура - този път за игрите през 2022.

Населението на столицата отдавна е надхвърлило два милиона души. Подножието на Витоша е изцяло застроено и градът продължава да расте на север към Стара планина, където се полагат основите на изцяло нови квартали с еднофамилни къщи. Пустеещите земи около комплекса "Знаме на мира" в местността Камбаните са превърнати в жилищен комплекс. В Симеоново, "Манастирски ливади" и "Малинова долина" също кипи бурно строителство.

Някои от съществувалите преди това улици и квартали са изцяло преобразени. Околовръстното почти е станало част от вътрешната пътна мрежа на столицата. Промишлената зона около Сточна гара се е превърнала в административен район, а на мястото на бившите складове се издигат офиси.

Парцелите по "Цариградско шосе" в района на "Черната котка" и караулката са изцяло застроени, а табелката с надпис "София" посреща идващите откъм Пловдив автомобили още след разклона за Елин Пелин.

Булевард "Брюксел", свързващ летището с Цариградско шосе, също е неузнаваем. От двете му страни е изникнал цял нов бизнес град с модерни логистични центрове, офис сгради и хотелски комплекси. Те поемат голяма част от засиления авиотрафик, нараснал след пускането на новия терминал, през който минават 2.6 млн. пътници годишно.

Античен град под Ларгото

Ларгото в центъра на града е превърнато в туристическа атракция, където са намерили място миналото и настоящето на столицата. На мястото на зелената морава между сградите на президентството и Министерския съвет, където е минавала една от основните улици на стара Сердика, сега се простира голям археологически комплекс.

От източната порта при бившия Партиен дом до западната при Булбанк е прокарана подземна галерия със заведения и исторически и културни забележителности. Над тях е поставен стъклен похлупак, за да предпазва античните предмети от дъжда и вятъра. Намиращите се под него ресторанти, кафенета и пицарии са станали едно от любимите места за забавления на софиянци.

Чужденците разглеждат възстановената крепостна стена и останалите руини от някогашна Сердика. Щракат светкавици на фотоапарати. Групи китайски туристи се редят на опашка за изложбата "България на длан", където са показани умалени копия на най-известните исторически сгради в страната.
На стълбите към комплекса са поставени табели, на които пише, че предстои разширяването на античната композиция с втори етап, който ще включва подземна галерия под бул. "Дондуков" и ще отвежда гостите на столицата до римския античен театър, открит през 2004 г. Археологическите проучвания са показали, че уникалната находка датира от времето на римския император Диоклециан. Реставрационните работи по него продължават. В Столичния общински съвет е внесено предложение за превръщането му в действащ културен обект по подобие на римския Колизеум.

Археолозите обаче срещат съпротива от собствениците на околните сгради на "Гьоте институт" и Националната електрическа компания, които трябва да бъдат съборени, за да може амфитеатърът да бъде реставриран изцяло. Проблем е разкриването на самата трибуна, защото върху нея са построени множество къщи, включително сградата на британското посолство. Водят се преговори с Европейския съюз за финансиране на проекта.

Партийният дом е станал парламент

Вътрешният двор на някогашната сграда на БКП е покрит стъклен купол, а в подножието му е разположена новата пленарна зала, където заседават депутатите. Под площад "Батенберг" е направен подземен паркинг, а на мястото на някогашния мавзолей е новият вход към градината на Народния театър.

Ремонтираната централна баня вече е действащ музей на историята на София, където има експонати както от времето на турското робство, така и останки от годините на комунизма. От северната и източната част на някогашната баня е изграден модерен СПА център с голям минерален басейн. До ЦУМ, от страната на "Мария Луиза", се издига многоетажен паркинг за над 1000 автомобила.

"Витошка" продължава да е пешеходна зона, а под нея е построен голям подземен паркинг. Движението на автомобили е забранено и по "Граф Игнатиев". Общината проучва възможността за вкарването на трамваите под земята и превръщането на улицата в изцяло пешеходна зона, свързваща центъра на града с най-популярния столичен парк - Борисовата градина, където е предвидено строителството на нов увеселителен комплекс по подобие на виенския "Пратер".

Небостъргачи в столичното сити

Разхождайки се по центъра, чужденците могат да видят строителството на първите софийски небостъргачи. Те се намират по протежението на булевард "Тодор Александров". Там, в отсечката между "Христо Ботев" и "Константин Величков", е разположено новото сити на столицата. След дълги дебати столичните общински съветници са дали съгласието си за построяването на първите две 30-етажни сгради.

"Цариградско шосе" продължава да е основната пътна артерия на града, но от двете му страни са изникнали близо двайсетина нови сгради - предимно за офисни и търговски цели. По пътя от центъра към летището прави впечатление модерната фасада от стъкло и алуминий на новия офис център "Ропотамо плаза", издигнат на мястото на някогашния едноименен ресторант.

По-надолу по "Цариградско" е поредният нов мол, собственост на американска компания, разполагащ с 44 декара търговски площи, киносалони, театрални зали, боулинг, фитнес и спортна зала. Малко преди разклона за летището пък е отворил врати първият хипермаркет на френската верига "Карфур", където на площ от 90 декара са разположени хранителен хипермаркет, много магазини, кина, ресторанти и увеселителни заведения.Срещу него, на входа за "Младост", се издига нов четиризвезден пасажерски хотел.

Моловете в цяла София вече са повече от десет и покриват почти всички по-големи квартали на столицата. Жителите на "Гео Милев" пазаруват в модерния шопинг център "Скай сити", собственост на веригата "Фантастико". Живеещите в района на Орлов мост зареждат от новия търговски комплекс "Сан Стефано плаза", появил се на мястото на старата бирена фабрика "Прошеково пиво", срещу сградата на БНТ.

Кварталите в района на "Сливница" и "Западен парк" пък се радват на внушителния по размери "Олимпиан мол енд тауър", който разполага с шопинг център на няколко етажа и 30-етажна офис сграда. Молове има и край бизнес парка в "Младост", до "Била" на бул. "България", както и на мястото на бившия завод "Балканкар Средец". Компания им правят няколко хипермаркета на "Кауфланд", още един "Мосю Бриколаж" и първият в България магазин на шведската верига за мебели и обзавеждане ИКЕА, построен в покрайнините на София, където идват да пазаруват и клиенти от Сърбия и Македония.

На екскурзия с метрото

До 2011 градът се е разраснал толкова, че придвижването от най-западните до най-източните квартали е немислимо без помощта на метрото. Подземната железница вече има цели 15 спирки, а общата дължина на релсите е 19 км. След кръстовището пред Софийския университет, където се намира девета метростанция, трасето се отклонява от бул. "Цар Освободител", минава под парка и Перловската река и стига до стадион "Васил Левски". Оттам трасето поема към "Интерпред", след което достига до кръстовището на КАТ чрез естакада и пресича бул. "Г.М. Димитров", където прави завой към "Младост".

Общината вече е започ­нала подготовката за строителството на следващото направление, което ще свърже аерогарата с бизнес парка в "Младост". Там се предвижда изграждането на голям буферен паркинг, който да поема трафика към София. Хората ще могат да оставят автомобилите си там и да пътуват до центъра с метрото. Предвижда се от последната станция на метрото да бъде в съседство с първата спирка на симеоновския лифт.

В центъра на града вече работят десетина подземни паркинга, дадени от общината на концесия. Въп­реки това транспортната инфраструктура на града продължава да се задъхва от огромния трафик. Всеки ден от периферията на града към центъра и обрат­но се образуват дълги автомобилни колони, водещи до задръствания по основните булеварди.

Често над града се стеле смог, причинен не само от бензиновите изпарения, но и заради липсата на свежи въздушни течения - резултат от бурното застрояване на Витошката яка и южните квартали в периода 2004 - 2010. Към облаците с вредни автомобилни газове поне не се добавят емисиите, отделяни от "Кремиковци", който най-после се е сдобил с прочистватели. Вече няколко години обаче се води бурен дебат дали мястото на комбината може да е толкова близо до столицата.

Екологичните движения имат все по-голяма роля в управлението на града чрез групата си, която е трета по големина в Столичния общински съвет след коалицията ГЕРБ-БСП и новата партия "Сериозни десни сили" (СДС). Добрата новина е, че градът най-после се е сдобил със завод за преработка на битови отпадъци, в който още се изгарят балите с боклуци, натрупани в покрайнините през далечната 2006.

------------------------------

София ще е такава, ако се осъществят всички обявени нови проекти за строителство в града. Редакцията не носи отговорност за намесата на форсмажорни обстоятелства в развитието на София.


Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 41 минути

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване