0

Д али новият президент на САЩ ще е Барак Обама, кандидатът на Демократическата партия, чиято емблема е магаре, или Джон Маккейн от Републиканската партия, чийто символ е слонът? Ще узнаем в ранните часове на 5 ноември, сряда, когато ще станат известни изборните резултати.

(Виж. фотогалерия "Пътят към Белия дом" на Георги Димитров-Бруно от Нет Инфо)

На 4 ноември американците с право на глас - около 215 млн. над 18 години от общо 301 млн. население - ще могат да участват в изборите за 44-и президент на страната, за подновяване на цялата Камара на представителите и на 1/3 от Сената, за губернатори на 11 от 50-те щати. Наред с изборите ще протекат и десетки референдуми по местни проблеми от всякакъв род.

Изборите за президент и вицепрезидент са общи и непреки

Гласоподавателите избират членове на Избирателната колегия, която се състои от 538 души. Броят на членовете й е равен на сбора от депутатите в двете камари на Конгреса (435 конгресмени + 100 сенатори = 535) плюс трима от федералния окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон.

Всеки щат изпраща различен брой представители в Избирателната колегия и в Камарата, в зависимост от броя на населението, а в Сената - по двама. Щатът с най-голямо население - Калифорния, има 55 члена в колегията.

Кандидатът за президент, спечелил в даден щат, получава цялата бройка членове на колегията от този щат, дори ако има един глас повече от съперника си (изключение правят два от 50-те щата - Небраска и Мейн, където действа пропорционална система). За да бъде избран, кандидатът за президент трябва да получи мнозинство от 270 гласа в колегията.

Системата за избиране на президент е създадена с 12-ата поправка в конституцията през 1804 г. Тя не задължава членовете на колегията да гласуват за кандидата, с чиято бюлетина са избрани. Системата действа така, че президентът може да бъде избран с мнозинство от гласовете в избирателната колегия, макар да има по-малко гласове на избирателите - т. нар народен вот - от съперника си.

Кандидатът на демократите - сенаторът от Илинойс Барак Обама, преди изборите води пред сенатора републиканец от Аризона Джон Маккейн в повечето социологически анкети и е смятан за почти сигурен победител.

Анализатори отбелязаха дни преди вота, че той се държи като президент,

спечелил "служебна" победа. Сред самите социолози обаче се водят нерешими спорове за надеждността на проучванията. Те се извършват по фиксирани телефони, а все повече американски граждани притежават само мобилни телефони.

Обама и демократите финансираха кампанията с небивали досега, астрономически суми. Експертите са единодушни, че цветнокожият сенатор се представи блестящо в предизборната надпревара, продължила близо година. Мнозина обаче допускат изборният резултат да е различен от очаквания въз основа на социологическите анкети.

Централна тема в кампанията, особено през последните седмици, бе глобалната икономическа криза, връхлетяла САЩ и света в разгара на надпреварата за Белия дом. И двамата кандидати се обявяват за по-голяма роля на държавата и повече прозрачност във финансовата сфера.

Обама обвинява съперника си, че залага твърде много на свободния пазар, с което по нищо не се отличава от сегашния президент Джордж Буш, и обещава да премахне данъчните облекчения, въведени от Буш за хората с доходи над 250 хил. долара годишно.

Маккейн, който нарече Обама "марксист", предлага намаляване на корпоративния данък и данъка над печалбата, както и намаляване на обществените разходи.

Във външната политика Обама, който бе противник на войната в Ирак от самото начало, предвижда изтегляне на американските войски от Ирак до 16 месеца. Маккейн настоява, че победата в Ирак е жизненоважна за сигурността на САЩ и на свободния свят. И двамата са за засилване на връзките между съюзниците в НАТО от двете страни на Атлантическия океан.

Независимо коя от двете двойки кандидати за президент и вицепрезидент - Барак Обама и Джоузеф Байдън или Джон Маккейн и губернаторката на щата Аляска Сара Пейлин - влезе в Белия дом,

ще внесе нещо ново в историята на управлението

Ако бъде избран, 47 -годишният Обама ще стане първият цветнокож президент, 72-годишният Маккейн - най-възрастният, встъпил в длъжност, а Сара Пейлин - първата жена вицепрезидент.

За първи път сред четиримата няма действащ политик във върха на изпълнителната власт (президентът на САЩ има изключително широки правомощия на ръководител на правителството, държавен глава и главнокомандващ на въоръжените сили).

Изборите за президент се свикват в първия вторник след първия понеделник на ноември. Членовете на избирателната колегия не се събират заедно, а гласуват в столиците на щатите, където са избрани. Това става в първия понеделник след втората сряда на декември и тази година е на 15 декември.

Разликата между двете дати от близо месец и половина се дължи на реалността от началото на 19 век, когато е създадена системата - тогава броенето на бюлетините и обобщаването на резултатите на национално равнище ставало много по-бавно, а членовете на избирателната колегия пътували много по-дълго и по-трудно до столиците на щатите, където гласували.

Сега по правило името на новия президент става известно веднага след като затворят избирателните секции, които работят от 7 до 19 ч. в изборния ден. Изключения има - през 2000 г. след оспорване в съда на резултатите от изборите в щата Флорида въпросът бе отнесен до Върховния съд, който произнесе Джордж Буш за победител през декември. Мандатът на действащия президент изтича на 20 януари следващата година, когато полага клетва новоизбраният държавен глава.

Сложна е и системата за регистрация на избирателите. В редица щати срокът за регистрация е месец преди изборите, но в много други е възможно това да стане и в самия ден. Има предварително гласуване, в което понякога участието достига около 30% от общия вот. Анализатори изтъкват, че от решаващо значение ще бъде активността на избирателите, която обикновено е около или под 50 на сто, но на предишните президентски избори през 2004 г. бе 56,7%.

Изборите за Конгрес са преки. Подновява се целият състав на Камарата на представителите - 435 конгресмени, както и 35 от общо 100 сенатори. В Конгреса "магарето" - символът на демократите, преобладава над "слона" от 2006 г. с мнозинства и в двете камари.

Демократите се надяват да спечелят по-голямо мнозинство в Сената и дори да минат прага от 60 места, необходим, за да не се допуска процедура за блокиране на важни гласувания. Сега в Сената има 49 сенатори републиканци и 49 демократи, плюс двама независими, които обикновено гласуват с демократите. В Камарата на представителите сега има 235 демократи и 139 републиканци, един мандат е незает. Всеки щат е представен в Камарата според броя на населението.

Калифорния, щатът с най-много жители, има 53 конгресмени, а седемте щати с най-малко население - по един. Конгресмените имат мандат от две години. Изборните секции ще бъдат отворени от 7 до 19 ч. местно време. Първите прогнозни резултати ще бъдат съобщени на телевизиите около 22 ч. по Гринуич (полунощ българско време).

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 46 минути

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 3 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 5 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 5 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 6 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 8 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април