0

В навечерието на визитата на US президента Джордж
Буш в България софийска банка, свързана с политическото ръководство на страната, се бори да отхвърли обвиненията на министерството на финансите в САЩ, че Северна Корея я е набелязала за мишена за операциите си за пране на фалшиви пари, пише Джеф Стайн в американското сп. "Конгрешънъл куотърли".

За тези намерения на КНДР зам.-финансовият министър на САЩ Робърт Кимит предупредил на среща във Вашингтон през февруари българския министър на финансите Пламен Орешарски.

Същото издание преди време излезе със статия от същия автор, в която се твърдеше по адрес на Бойко Борисов, че: "Най-могъщият политик в България е съратник на гангстери".

Сега авторът пояснява, че става дума за Стопанска и инвестиционна банка (СИБанк), чийто надзорен съвет се оглавява от приятелката на кмета на София, хранещ президентски амбиции.

Банката отрича да има каквато и да е било връзка със Северна Корея и обвинява Кимит, че разпространява необосновани слухове, които били породени от политическите противници на Борисов, чиято партия ГЕРБ заема челни позиции в социологическите допитвания, се посочва в материала, поместен в рубриката "Шпионски приказки".

Банкерката Цветелина Бориславова на свой ред заявява в телефонно интервю за "Конгрешънъл куотърли", че е била лично информирана от Орешарски за предупрежденията на Кимит, веднага след като той се е завърнал от визитата си в САЩ.

Според нея твърденията на американския зам.-министър са базирани на невярна информация, скалъпена от политическите врагове на нейния спътник в живота, който преди да стане кмет на София заемаше ръководен пост в МВР, обяснява Джеф Стайн.

Пред списанието Бориславова уверява , че банката й е проверила щателно твърденията на Кимит. Било е установено, че сметка, открита от севернокорейска компания или от фирма със севернокорейско участие, не е имало никога.

В изявлението си банкерката допълва гневно, че е разочарована, задето високопоставени американски представители разпространяват неверни слухове и клюки относно евентуални операции на Северна Корея в СИБанк,
която е втората най-голяма банка в България, разказва списанието.

Бориславова дори предупреди, че следващия път, когато американски официален представител повтори подобни твърдения, тя ще се оплаче на посланика на Вашингтон в София, добавя авторът.

В публикацията си журналистът Джеф Стайн уточнява, че не е известно дали български финансови следователи са открили доказателства за севернокорейски интереси в гореспоменатата банка.

Според доклад от 2005 г., изготвен по поръчка на швейцарски финансов концерн, банката се смятана за главен източник на финансиране за
престъпни организации, добавя авторът.

В статията си от март той цитираше отново този документ за оценката на риска в България.

Тогава Борисов опроверга твърденията на американското издание и каза, че публикацията на Стайн ще има краткотраен ефект и цели да уязви лично него и ГЕРБ.

Кметът на София дори покани автора на статията да гостува в България, като изрази надежда, че тази визита ще накара американския журналист да промени мнението си за живота в България и за българите.

Служители на министерството на финансите на САЩ отказаха да обсъждат подробности от срещата на Кимит с финансовия министър, заявявайки, че подобни детайли са "поверителни", пише сега списанието.

Анонимен служител, запознат със забележките на Бориславова, пък е направил изявление в имейл, според който:

"Зам.-министърът Кимит и министър Орешарски обсъждаха нашите взаимни задължения за защита на глобалната финансова система от незаконна операция на Северна Корея и Иран, съгласно резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

Двамата са повторили необходимостта от бдителност, за да остане финансовата система незасегната от незаконните парични потоци."

Северна Корея беше обвинена от Китай и САЩ, че произвежда милиони фалшиви долари от много високо качество и ги разпространява под формата на 100-доларови банкноти чрез чуждестранни банки, припомня "Конгрешънъл куотърли".

През декември 2004 г. двама севернокорейски дипломати, намиращи се в София, бяха арестувани в подозрение за контрабанда на синтетични наркотици, които е трябвало да отидат за арабските пазари. Те са били екстрадирани.

Предупреждението на Кимит може да бъде разглеждано като още един знак, че администрацията на Буш е дълбоко загрижена да помогне на бившата комунистическа държава, изплувала сред десетилетия на организирана престъпност и корупция в съветски стил, отбелязва списанието.

Членството в ЕС също прави по-трудно процъфтяването на корупцията, твърди пред изданието анонимен български източник.

Едно към едно

Дали българските финансови следователи са разкрили доказателство за севернокорейски интереси в СИБанк може би няма да стане известно, пише сега Стайн и добавя:

"Съгласно обаче доклад от 2005 г. на швейцарски финансов концерн за банката "се смята, че тя е главен източник за финансиране ... на криминални организации за пране на пари и проституция".

Дебелият над 7 см доклад, събран от екип, оглавяван от бивш американски юрист, също пише, че кметът на София Борисов има "досие за бизнес връзки с личности, за които се твърди, че са лидери на организираната престъпност в България".

Досието включва детайли за подозрителни криминални познати на Борисов, който преди години бе главен бодигард на последния комунистически диктатор на България.

Също така то съдържа списък с 28 "убийства", свързани с подземния свят, които са останали неразкрити по време на неговия 4-годишен мандат като главен секретар на МВР.

Борисов, подобно на своята приятелка Бориславова, отхвърля твърденията описани в статията на "Конгрешънъл куотърли" от 2 март, като политически мотивирани твърдения.

Бъдете сигурни, твърденията не спряха агенти на ЦРУ, ФБР и ДЕА, когато Борисов пристигна във Вашингтон миналата година в ролята си на секретар на МВР.

Докато голям брой чуждестранни служители се дистанцираха от Буш заради войната в Ирак, Бойко Борисов не беше един от тях.

Той може да бъде забелязан на много фотографии с американски служители. Един от тях пристигна в хотел "Хилтън" в София миналата седмица, когато американският посланик Джон Байърли помогна за представянето на нов амбициозен хотел и бизнес парк край летището, финансиран от американския гигант "Тишман интернешънъл".

Дългогодишни наблюдатели на кмета... очакват, че той ще използва всякаква възможност, за да се снима с Буш и неговата съпруга в София. Но Борисов също така ще преследва Буш и извън България в неофициална визита до Вашингтон.

Борисов, който е любител на каратето и носи черни кожени якета, е поискал да се срещне със зам.-държавния секретар за Европа и Евразия Даниел Фрийд на 12 юни, съгласно добре осведомен източник. Но той може да се съгласи и с по-малко, заяви говорителят на Държавния департамент Биймар Чейз.

Срещата е "малко вероятно да бъде възможна поради... програмата на Фрийд", каза миналата седмица Чейз, добавяйки, че на Борисов може да бъде предложена среща с второстепенни дипломати от европейския отдел.

Борисов ще изнесе реч пред Центъра за международна частна инициатива, филиал на американската Търговска камара и Националния фонд за демокрация.

Софийският кмет също така ще се срещне с вашингтонския си колега Ейдриън Фенти на следващия ден. За какво ще разговарят, говорителят на Фенти не уточни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Изграждането на 7-ми&nbsp;и 8-ми&nbsp;блок на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&ldquo; върви по график</p>

Делян Добрев: Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

България Преди 22 минути

Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Свят Преди 45 минути

Летището в Билунд е второто по големина в Дания

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 2 часа

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 2 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 3 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 3 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 3 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 3 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 4 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 4 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 5 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 5 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 6 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 6 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини