0

Едни от най-успешните независими американски филми от последните две години ще видят зрителите на 22-рата "Киномания".

Сред тях е "Кечистът" на Дарън Аронофски, който спечели "Златен лъв" на фестивала във Венеция преди няколко седмици.

Някога Ранди Робинсън е бил звездата на кеча, но след преживян инфаркт лекарите му забраняват дори да си помисля за ринга.

Ранди започва нов живот, работи в супермаркет, грижи се за дъщеря си (Евън Рейлъч Уд) и се опитва да изгради здрава връзка с единствената си приятелка - стриптийзьорката Касиди (Мариса Томей).

Филмът е завръщане към американската култура на 80-те години и представя завладяващата история на един мъж, който всъщност се опитва да си живее живота, въпреки обстоятелствата.

Мики Рурк прави впечатляващо завръщане след 15-годишно отсъствие от екрана. "Кечистът" е спряган за един от възможните претенденти за "Оскар".

На "Киномания" ще бъде показан и новият филм на Мишел Гондри "Bе Kind Rewind". Главните роли изпълняват Джак Блек, Мос Деф, Дани Глоувър и Миа Фароу. Гондри е режисьор и сценарист.

Историята разказва за младеж, чийто мозък излъчва странни магнитни вълни. Те са толкова силни, че успяват да размагнетизират касетите във видеотеката на негов приятел.

За да не разочароват най-вярната клиентка на видеотеката - възрастна дама със симптоми на деменция - те решават да направят римейки на унищожените филми.

"Развален английски" е дебютният филм на Зоуи Касаветис (дъщерята на режисьора Джон Касаветис и актрисата Джина Роуландс), представен на фестивала на независимото кино "Сънданс" и на Московския фестивал.

Лентата има две номинации за наградата "Independent Spirit" - за дебютен сценарий и за превъплъщението на актрисата Паркър Пози. Тя играе жена, наближаваща 40-те, която е изпаднала в обичайните за тази възраст душевни терзания.

Докато всички около нея имат семейства или успешни и стабилни връзки, тя тепърва открива любовта.

По пътя към "идеалния" тя преминава през няколко "грешки", за да открие най-накрая себе си и правилния път в живота.

Във филма играят още Мелвил Пупо, Дреа де Матео, Джина Роуландс. "Развален английски" е носител на наградата на журито за режисьорски дебют на фестивала във Филаделфия.

Сред шедьоврите на американското независимо кино, които ще бъдат показани у нас, са два филма на режисьора Уейн Уон - "Принцесата от Небраска" и "Хиляда години молитви". 11 години след хита "Китайска кутия" режисьорът отново се връща към темата за отношенията между китайците и американците.

"Хиляда години молитви" е удостоен със "Златна раковина" на фестивала в Сан Себастиан през 2007 г., както и с отличията за най-добър филм и най-добър актьор (на Хенри О).

Създаден по сборник с истории за съвременния живот в Китай и САЩ, филмовият разказ проследява пътуването на един китаец, преживял смъртта на съпругата си.

Решен да потърси в САЩ отчуждената си дъщеря, с която не са се виждали от 10 години, той предприема пътешествие, което събужда в него освен бащинската обич и любовта към жената, неочаквано появила се на пътя му.

"Принцесата от Небраска" пък е разказ за несгодите на бременно китайско момиче в САЩ. През 24-те часа от живота на Саша, която напуска колежа в Небраска и тръгва към Сан Франциско с намерение да се освободи от нежеланото дете, впечатляват силно емоционалните моменти - вътрешната й борба и срещата с един от приятелите на бащата на бебето.

И двата филма на Уейн Уон са нискобюджетни и заснети на видео - подробности, които не ги правят по-малко значими или провокативни.

Дейвид Мамет ще бъде представен с филма "Червен колан", на който е сценарист и режисьор. Във филма, както логично следва от заглавието, са намесени бойните изкуства.

Майк Тери, инструктор и спец в тази област, случайно попада във филмовия бизнес. Въпреки че първоначално отказва да участва в мачове за пари, обстоятелствата скоро го принуждават да промени решението си. Участват Макс Мартини, Родриго Санторо, Емили Мортимър, Алис Брага.

Предложение, което заслужава внимание, е черната комедия "Пунт" ("Choke"). Филмът получи специалната награда за актьорски екип на фестивала "Сънданс" тази година.

Под режисурата на Кларк Грег, актьорите Сам Рокуел, Кели Макдоналд и Анджелика Хюстън успяват да съживят книгата на култовия писател Чък Паланюк ("Боен клуб").

Филмът разказва за пристрастен към секса дребен мошеник, който плаща болничните сметки на майка си като осребрява симпатиите на хората, спасили ги от задушаване.

Изпълнен с поредица смешни моменти, "Пунт" показва и отчаянието, и тъгата на ситуациите.

Още един хит, получил най-високото признание от меката на независимите кинаджии, ще види публиката на "Киномания". Носителят на голямата награда от този престижен кинофорум се казва "Замръзнала река" и е режисиран от Кортни Хънт.

Сценарият разказва за две самотни майки - бяла жена и индианка, които се впускат в опасна афера, изкушени от възможността да изкарат лесни пари и се захващат с трафик на хора през канадската граница.

"Замръзнала река" се отличава с добре построен сценарий, нюансирана актьорска игра и могъща атмосфера, които са достатъчни, за да бъде едно от желаните предложения в американското кино, казват критиците. Актрисата Мелиса Лио спечели и наградата за женска роля на приключилия преди две седмици фестивал в Сан Себастиан.

Двама изключителни актьори ще омагьосат почитателите на седмото изкуство с появата си в зрителския фаворит от Сънданс'08 - "Щуро". На ослепителната Фамке Янсен и обаятелния Бен Кингсли е поверил ролите режисьорът Джонатан Ливайн.

Действието ни връща в 1994 г. в Ню Йорк, когато хип-хопът е завзел улиците на града. Някои младежи изкарват пари от дрога, други харчат за дрога.

Психотерапевтът Д-р Скуаърс е от вторите, но се озовава пред сериозна морална дилема, когато неговият дилър (който му е и пациент) хлътва по дъщеря му.

Сред американските акценти на тазгодишната "Киномания" е "Забулено" - филм от режисьора на култовия сериал "Два метра под земята ООД" Алън Бол. С него Бол се завръща към киното след известен период от живота му, посветен на телевизията. В "Забулено" той е режисьор и сценарист.

Актьорите Тони Колет, Мария Бело и Арън Екхарт се забъркани в историята на 13-годишна американка от арабски произход, която преживява сексуалното си съзряване, докато се бори с расизма и лицемерието на съседите си от предградието, в което живее.

Провокативен във внушенията си, филмът предизвиква зрителски реакции и мнения от двата полюса. "Забулено" излезе по американските кина преди по-малко от месец.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 20 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 25 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 1 час

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина