0

П ознатите в повечето български домове изделия на севлиевските заводи "Идеал Стандарт - Видима" и "Идеал Стандарт" най-късно през есента ще носят друга марка. Причината е решението на собственика им - американската компания American Standard (AS), да продаде цялостно глобалния си бизнес с бани и кухни, в който попадат и българските предприятия.

Решението бе оповестено в първия ден от февруари и предизвика незабавно реакциите на медии и инвестиции. На фондовата борса в Ню Йорк акциите на AS скочиха със 7.8% само за една сесия до 53.25 долара. Инвеститорската реакция беше очевидно доказателство, че решението на компанията да се раздели с производствата си на контролни системи за превозни средства (WABCO) и с продуктите за бани и кухни е правилно.

Причините за

Инвеститорската радост

са естествено прагматични и не са случайни.

През последните две години на фондовите борси се наблюдава разочарование от огромните конгломерати със силно диверсифицирана дейност, какъвто е и AS. Инвеститорите вече не смятат техните книжа за убежище от колебанията в икономическите и бизнес цик­ли, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Сегашната тенденция на фондовите пазари е в полза на със­редоточените върху една основна дейност компании. Именно в резултат от тази тенденция доста компании се разделиха с несъщинската си дейност. Най-пресният пример е холдингът Altria, който реши да се раздели с хранителното си поделение Kraft Foods.

Последва ги разтърсваната от скандали Tyco, която ще се разцепи на три през следващите пет месеца. В тази връзка Фред Поузес, председател и главен изпълнителен директор на AS, изрази позицията на много бизнес лидери с думите, че разцепването е "най-добрият начин да се увеличи стойността на акциите".

Натискът върху конгломератите се усили след възхода на частните фондове, които често използват огромните си ресурси от пари в брой, за да купуват поделения на големи групировки.

Поделението за кухни и бани, което произвежда мивки и тоалетни чинии под марките American Standard и Ideal Standard, теглеше надолу печалбите на компанията и анализатори от Уолстрийт прогнозираха продажбата, твърди агенция Ройтерс.

През четвъртото тримесечие на 2006 г. поделението е отчело загуба от 3.7 млн. долара на фона на приходи от 500 000 долара година по-рано. Българските менид­жъри в системата на AS твърдят, че загубите са натрупани от американските предприятия, а в Западна и Източна Европа не е така.

Факт е обаче, че AS затвори през 2006 г. един от заводите си в британския град Хъл, графство Йоркшир. Едва ли би го направила, ако ставаше дума за печелившо предприятие.

Секторът тръгва нагоре

За да се прецени ситуацията, в която AS продава Bath&Kitchen поделението си (и съответно севлиевските заводи), е интересно да се знае какво е положението в целия сектор. Спецификата му прави пазарните проучвания трудно достъпни за медиите.

Според някои наблюдатели обаче от 2007 г. секторът отново ще тръгне нагоре и ще започне да реализира печалби след трудните 2005 и 2006 г. Факт е, че през предишните две години всички суровини, деноминирани в долари, поскъпнаха значително - сред тях и металите, от които се ползват производителите на продукти за бани и кухни.

В същото време обаче икономиката на САЩ беше в растеж, а строителството им преживя бум. Вероятно ако икономическите условия не бяха благоприятни, загубите биха били много по-високи.

Бизнесът понесе удари в резултат от високите цени на стоките и неуспешни за пазара продукти, но марките на AS запазват популярността си в Европа и Америка.

Някои негативни влияния от скъпите суровини са усетили и българските заводи, казва Красимир Копчев, изпълнителен директор на "Идеал Стандарт - Видима". Те обаче са били компенсирани заради голямото търсене на продуктите на завода.

Много хора смятат, че производства като това в Севлиево са замърсяващи околната среда и това е част от причината то да бъде пренесено в България. Живеещите в близост до предприятия, произвеждащи продукти за кухни и бани, твърдят дори, че при производствения процес се отделя канцерогенен прах. Засега обаче никой не е доказал това.

Специалистите са единодушни, че що се отнася до севлиевските заводи, новите технологии не застрашават околната среда.

И "Идеал Стандарт - Видима", и "Идеал Стандарт България" са изпълнили екологичните изисквания и имат комплексни разрешителни, отбелязва Йовко Йовков, дългогодишен кмет на Севлиево, а сега депутат. Според него притесненията на жителите на града за екологичната обстановка отдавна са в миналото.

Дали обаче в миналото ще остане и една от най-успешните чуждестранни инвестиции в България, която освен икономически има и огромен социален ефект за Севлиево и региона? Отговорът на този въпрос ще даде новият собственик.

Бъдеще без риск

Така определят предстоящата съдба на севлиевските заводи техните мениджъри. Красимир Копчев и Елица Цанева, изпълнителен директор на "Идеал Стандарт България", очакват спокойно новия собственик.

Йовко Йовков отбелязва, че заводите са толкова модернизирани, а продукцията им е така желана на пазарите, че който и да ги купи, ще продължи да ги развива и едва ли ще търси препродажба.

Осемдесет процента от продуктите на двата завода отиват за Западна Европа, 10-15% - за Източна Европа, и само малка част се реализира в България.

Условията за труд в българските предприятия също са добри и по думите на Пламен Иванов, директор на дирекция "Областна инспекция по труда" - Габрово, са еталон в областта.

Васил Кънев, вицепрезидент на AS за Източна Европа, е на мнение, че като цяло бизнесът на компанията на Стария континент е много успешен. Никой от българските мениджъри обаче не пожела да разкрие и циф­ра от финансовите резултати за 2006 г., тъй като публикуването им е предстоящо през март.

Според наблюдатели на пазара Ideal Standard е марка с достатъчно добро име в Европа, а персоналът във всички заводи е много квалифициран и поради тези две условия се очаква да привлече добри купувачи.

Единствен в. "Файненшъл таймс" дава някакво предположение за бъдещите купувачи - че ще бъдат от Китай. От главната квартира на AS обобщават през икономическата агенция AFX, че купувачите могат да бъдат както инвестиционни фондове, така и стратегически инвеститори.

Преди продажбите компанията ще съкрати 210 до 250 работни места в европейските си предприятия за бани и кухни. Според Васил Кънев те обаче няма да засегнат България.

"Ще получим добри пари", смята Поузес. Кристофър Котовиц, анализатор на A.G. Edwards, цитиран от Ройтерс, не е така оптимистично настроен. Според него AS "ще е щастлива, ако получи общо 1.5 млрд. долара" за поделението си за бани и кухни поради "слабите възможности за печалба от тях".

Найджъл Коу от Deutsche Bank изчислява, че поделението, което през 2006 г. реализира продажби от 2.4 млрд. долара, може да бъде продадено за 1.2 млрд. долара, т.е. за половината сума.

Компанията

American Standard (AS) започва като магазин за калаени изделия в Масачузетс през 1872 г. Компанията е създадена де факто през 1929 г. след сливането на American Radiator и Standard Sanitary Manufacturing.
В AS работят общо 62 000 души, от които около 3700 в България. Досега тя обединяваше три дъщерни компании: Trane - производител на климатични
системи и пещи, WABCO - контролни системи за превозни средства, и Bath and Kitchen, чиито продажби през 2006 г. възлязоха на 2.4 млрд. долара.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 минути

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 32 минути

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 1 час

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 3 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 3 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание